Dotace na soláry i pro chudší. Zelená úsporám se rozšiřuje

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 17. 4. 2023
V programu Nová zelená úsporám Light lze nově žádat o příspěvek až 90 tisíc korun na pořízení a instalaci solárního nebo termického systému na ohřev vody.
Dotace na soláry i pro chudší. Zelená úsporám se rozšiřuje

Zdroj: Shutterstock

Dotační program Nová zelená úsporám Light, který funguje od letošního ledna, se od 2. května rožšíří. Majitelé domů, kteří splňují podmínky programu, budou moct nově žádat kromě dotací na vylepšení izolačních vlastností budov také o příspěvek až 90 tisíc korun na pořízení a instalaci solárního nebo termického systému na ohřev vody.

„U dvoučlenné domácnosti tvořené například seniory se může jednat o roční úsporu kolem čtyř tisíc korun, u čtyřčlenné rodiny využívající solární ohřev vody se úspora může vyšplhat i přes deset tisíc korun,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.

O dotaci na systém pro ohřev vody můžou žádat i ti, kteří už v Nové zelené úsporám Light žádali dřív. K dosavadnímu maximu 150 tisíc korun tak přibývají další možnosti – celkem je možné dostat až 240 tisíc . Žádosti lze podávat i zpětně – na úpravy provedené po 12. září 2022.

Objem peněz určených na Novou zelenou úsporám Light naroste z původní jedné a půl miliardy na šest miliard korun.

 

Kdo splňuje podmínky dotací Nová zelená úsporám Light?

Nová zelená úsporám Light je určená nízkopříjmovým domácnostem. Nízkopříjmový ale neznamená nemajetný – žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem domu, na jehož vylepšení bude dotace určená. Může jít i o trvale obydlenou rekreační nemovitost. V nemovitosti musí žadatel být hlášený k pobytu před 12. zářím 2022.

Kromě toho musí spadat do jedné z následujících kategorií:

  • starobní důchodce
  • invalidní důchodce ve 3. stupni
  • ten, kdo mezi 12. zářím 2022 a datem podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení (po jakkoli dlouhou dobu – není potřeba, aby ho pobíral od 12. září do podání žádosti v kuse)

Pozor! Podmínky musí splňovat všichni členové žádající domácnosti, s výjimkou dětí a studujících.

U penzistů není na překážku, pokud si k důchodu nějak vydělávají – podmínka zní doslova tak, že musí pobírat důchod.

Pokud mají rodiče-penzisté v nemovitosti přihlášeného k trvalému pobytu potomka, který ale fakticky žije jinde, není to na překážku. Jen je potřeba, aby tento fakt potomek potvrdil v čestném prohlášení.

Možná do žádné z této kategorií nespadáte, ale mohli byste. Na příspěvek na bydlení totiž dosáhne víc lidí, než o něj skutečně požádalo. Chcete vědět, jestli by měla nárok i vaše domácnost? Kalkulačku příspěvku na bydlení najdete pod článkem. O příspěvek na bydlení přitom můžete žádat i zpětně, až tři měsíce do minulosti.

Jak a kdy lze žádat o dotaci Nová zelená úsporám Light?

Žádosti se přijímají pouze elektronicky s pomocí Identity občana, datovky, mobilního klíče k eGovernmentu nebo služby MojeID. Žádá se prostřednictvím formuláře na webu Agendového informačního systému Státního fondu životního prostředí. Bohužel zatím nelze jednoduše využít bankovní identitu, kterou disponuje nejvíc lidí. 

Bankovní identita vám ale už teď může pomoct k jednoduchému získání Identity občana – trochu si zaklikáte, ale nebudete muset na CzechPoint nebo poštu. Názorný návod, jak Identitu občana získat, najdete na webu Nové zelené úsporám.

Žádosti můžete podávat jak před provedením stavebních úprav, tak v jejich průběhu nebo dokonce zpětně.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Když žádáte před provedením úprav, peníze pak dostanete dopředu formou zálohy. Stavební úpravy by měly proběhnout nejpozději do dvanácti měsíců od přidělení dotace, ve zvláštních případech lze ale lhůtu ještě až o šest měsíců protáhnout. 

Zpětně můžete žádat na úpravy, které proběhly kdykoli od 12. září 2022, pokud jste v té době splňovali podmínky pro přidělení dotace. 

Co musím doložit při žádosti o dotaci z Nové zelené úspory Light?

Svoji totožnost doložíte tím, že žádáte prostřednictvím Identity občana. Bohužel: bankovní identitu (Bank ID) zatím přímo k ověření totožnosti stále nevyužijete. Podle úřadu by to mělo být možné v průběhu května.

Kromě toho musíte doložit:

  • Vlastnictví bankovního účtu – stačí výpis nebo smlouva o zřízení účtu.
  • Nízkopříjmovost – pokud jste důchodci, musíte to doložit třeba aktuálním výměrem důchodu, pokud ho nemáte, vystaví ho na požádání správa sociálního zabezpečení, pokud jste pobírali příspěvek na bydlení, dokládáte rozhodnutí o příspěvku.
  • Stav před započetím úprav – dokládá se fotografiemi.
  • Odborný posudek – zdarma vystaví zástupce Místní akční skupiny nebo Energetické konzultační a informační středisko (EKIS) zřizované ministerstvem průmyslu.

Po skončení úprav (pokud žádáte zpětně, tak už při podání žádosti) se dokládá:

  • Stav po skončení úprav – fotografiemi.
  • Zprávu o provedených opatřeních

S výběrem vhodných stavebních úprav mají bezplatně pomoct lidé z místních akčních skupin (MAS) nebo energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS). Ti také vyplní odborný posudek (dokument je superjednoduchý a krátký) a po skončení úprav zpracují zprávu o provedených opatřeních.

Proškolíme

Promočit!
Zdroj: Shutterstock

Co je místní akční skupina a co EKIS

Místní akční skupiny (MAS) jsou společenství občanů, neziskovek, podnikatelů a veřejné správy, které spolupracují na rozvoji své lokality a spolupracují například i na získávání finanční podpory z evropských i národních programů. Většinu místních akčních skupin, celkem 181, zastřešuje Národní síť místních akčních skupin České republiky.

Energetická konzultační a informační střediska (EKIS) tvoří síť energetických poradců pro veřejnost občany, veřejnou správu, podniky a podnikatele. Slouží k podpoře zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie a zaštiťuje ji ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kontakty na energetické konzultanty akčních skupin i EKIS najdete na webu Nové zelené úsporám. Pomoct by vám mohl taky seznam EKIS na webu ministerstva průmyslu a obchodu, věnovaném úsporám, případně i databáze místních akčních skupin. Nezapomeňte ale, že ne každý specialista zařazený v síti EKIS a ne každá místní akční skupina mají svého „energetického koordinátora“ a jsou do projektu Nová zelená úsporám Light zapojené.  

Konzultanti ze sítí EKIS a MAS by měli být od května vybaveni průkazem. Každý zájemce o dtoaci si tak bude moci jednoduše prověřit, že jedná s proškoleným odborníkem,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prstředí. Služby poradců jsou vždy bezplatné.

Žádosti o NZÚ od 2021Zdroj: Státní fond životního prostředí

Proti přísavkám

Na co lze žádat o dotaci z Nové zelené úsporám Light?

O dotaci můžete žádat na několik stavebních úprav:

  • Zateplení fasády: dotace na zateplení fasády vhodnými tepelněizolačními materiály
  • Zateplení stropu: dotace na kompletní zateplení stropu pod nevytápěnými prostory nebo stropu obývaného podkroví
  • Výměna oken: dotace na výměnu stávajících oken ve vytápěných místnostech, a to včetně střešních oken a balkonových dveří
  • Zateplení střechy: dotace na kompletní zateplení střechy
  • Zateplení podlahy: dotace na zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěnými prostory
  • Výměna vchodových dveří: dotace na výměnu stávajících vchodových dveří za nové, tedy venkovních dveří mezi interiérem a exteriérem
  • Termický nebo fotovoltaický systém na ohřev vody

Většinu úprav můžete provádět i svépomocí, není potřeba stavební firma. S přesnou specifikací úprav, možných materiálů a stavebních prvků vám má poradit energetický specialista z místní akční skupiny nebo EKIS. Jen s právě s instalací systému fotovoltaického systému musí montáž provést odborně způsobilá osoba s oprávněním podle zákona o hospodaření energií.

Co si můžu nechat instalovat za termický nebo fotovotaický systém na ohřev vody?

Systém má dokázat pokrýt zhruba 50–90 procent spotřeby tepla na přípravu teplé vody. Jsou stanoveny minimální požadavky:

Solární termický systém

Požadavek

Minimální celková plocha apertury kolektorů

1,8 m²

Minimální měrný objem akumulačního zásobníku teplé vody

45 l/m³

Solární fotovoltaický ohřev vody

 

Minimální instalovaný výkon FV panelů

1,5 kWp

Minimální měrný objem akumulačního zásobníku teplé vody

45 l/kWp

Kolik peněz můžu dostat z Nové zelené úsporám Light?

Zájemce může získat až 150 tisíc korun na jeden objekt. Na program je v první (pilotní) fázi vyčleněna miliarda a půl, měla by tedy vystačit minimálně pro deset tisíc domácností.

Podpora může být až do sta procent pořizovací ceny, pro každou úpravu je ale stanovený paušální strop.

stavební úprava

dotace na jednotku

maximální dotace

zateplení fasády

6000 Kč / běžný metr

150 000 Kč

zateplení stropu

50 000 Kč

zateplení střechy

120 000 Kč

zateplení podlahy

60 000 Kč

výměna oken

12 000 Kč / jedna výplň

150 000 Kč

výměna dveří

18 000 Kč / dveře

150 000 Kč

Rychlá fakta 

• Kolik je v Nové zelené úsporám Light peněz?

Nová zelená úsporám Light se financuje z programu HOUSEnerg, který je součástí Modernizačního fondu. Peníze do něj se získávají z prodeje emisních povolenek. Celková hodnota Modernizačního fondu má být do roku 2030 zhruba 55 miliard korun, platit se z něj budou i další fáze klasické Nové zelené úsporám.

Na program HOUSEnerg, a tedy Novou zelenou úsporám Light, je zatím vyčleněno 1,5 miliardy korun. Pokud ale bude o dotace zájem, ministerstvo životního prostředí je připraveno prostředky navýšit.

• Co když dostanu dotaci Nová zelená úsporám Light, ale nevyčerpám ji?

Když žadatel dotaci včas nevyčerpá, Státní fond životního prostředí ho vyzve, aby ji vrátil.

• Co bude s klasickou Novou zelenou úsporám?

Dotační výzva běží dál a v letošním roce bude Nová zelená úsporám dál pokračovat. Pokračování se dočkají i populární kotlíkové dotace. Budeme vás včas informovat.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services