Nová zelená úsporám bude dostupnější. Jak se změní?

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 24. 3. 2023
Nová zelená úsporám bude dostupnější. Jak se změní?

Zdroj: Shutterstock

Dotační program Nová zelená úsporám má být po prázdninách dostupnější, žádosti prý budou jednodušší a s mnoha novinkami. Varianta Nová zelená úsporám Light se od dubna rozšíří o dotace na soláry.

Zájem o úspory energií loni prudce stoupl. Počet žádostí o podporu z Nové zelená úsporám se zvýšil téměř na čtyřnásobek oproti roku 2021. Vyčleněných devatenáct miliard korun už je pryč – o dva roky dřív, než se počítalo.

Nachystáno už je ale dalších 55 miliard. Po Nové zelené úsporám Light, která běží od letošního ledna, chystají Státní fond životního prostředí a ministerstvo životního prostředí i úpravy a novinky v klasické Nové zelené úsporám.

Žádosti o NZÚ od 2021Zdroj: Státní fond životního prostředí

„Za poslední rok a půl, od října 2021, si o dotaci na úspornější bydlení požádalo rekordních 110 tisíc domácností. To dalece přesáhlo celkový počet přijatých žádostí za předchozích sedm let fungování programu,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Konkrétní podrobnosti úřady neprozradily. Zatím zveřejnily aspoň jízdní řád jejich zveřejňování. Co nás tedy s Novou zelenou úsporám a Novou zelenou úsporám Light čeká?

Průkazky energetických poradců (teď)

První miliarda z Nové zelené úsporám Light už je rozdaná. Zatím si pro peníze na výměnu oken a dveří nebo částečné zateplení chodili aktivně ti, kteří o ni měli zájem. Teď je ministerstvo hodlá cíleně nabízet dalším lidem, kteří by mohli na dotaci mít nárok. Vyšle poradce za důchodci a invalidními důchodci nebo za lidmi s nárokem na příspěvek na bydlení, a to na základě dat z úřadů práce a od místních samospráv).

Poradci z Místních akčních skupin (MAS) nebo Energetických konzultačních informačních středisek (EKIS) nabízejí pomoc zdarma. Proto od státu dostanou průkazky, aby byli rozpoznatelní. Našli už se totiž lidé, kteří nabízeli poradenství za úplatu. 

Žádosti o NZÚ od 2021Zdroj: Státní fond životního prostředí

Proti přísavkám

Kotlíkové dotace, nová vlna (začátek dubna) 

Pokračování populárních dotací na výměnu starého vytápění za nový kotel s lepším spalováním. Podrobnosti plánuje stát zveřejnit na začátku dubna.

Soláry v Nové zelené úsporám Light (duben)

NZÚ Light je projekt zaměřený na menší stavební úpravy, co šetří hodně peněz – výměnu vchodových dveří, výměnu oken, zateplení stropů nebo podlah a podobně. Nově se ale má dotace poskytovat i na fotovoltaiku. V tomhle případě by podle dřívějších prohlášení mělo jít o kombinaci dotace a půjčky.

Vyměna plynového kotle za tepelné čerpadlo (květen)

V máji má být spuštěna protikotlíková dotace. Bude možné říct si o podporu při výměně starého plynového kotle za nové tepelné čerpadlo.

Dotace na úspory i pro byty (květen)

„Naším cílem je energetické renovace domů zpřístupnit pro co nejvíce domácností, zaměříme se více na bytové domy,“ slibuje ministr Hladík. Podpora bude pravděpodobně cílit i na jednotlivé byty, zvýšená pozornost má být věnována nízkopříjmovým domácnostem.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

Oprav dům po babičce (květen)

Program, který pravděpodobně spojí dotaci a půjčku, se zaměří na mladší lidi. Chce je motivovat je k pořizování starších nemovitostí, které jsou energeticky náročné a vyžadují komplexní rekonstrukci. Přispívat by se opět primárně mělo na úpravy směřující ke snížení energetické náročnosti.

Dojezd programu Nová zelená úspora za stávajících podmínek (červen)

Poslední žádosti podle dnešních pravidel mají být podány do 30. června. „Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty podle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června letošního roku,“ nabádá Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR – úřadu, který program administruje.

Dva měsíce prázdnin

V červenci a srpnu se přenastaví systémy, aby se v září dalo začít v novém.

Zjednodušené žádosti o Novou zelenou úsporám (září)

Po prádzninách se má program Nová zelená úsporám objevit v přístupnější formě. Od podání žádosti k vyplacení dotace má být blíž. Podle ministerstva odpadne povinnost předkládat faktury (musí být ale uschovány pro případnou kontrolu) a ve většině případů i projektovou dokumentaci (bude zřejmě nutná jen pro novostavby).

„Díky zjednodušené administraci budeme moci dále navyšovat počty odbavených žádostí, které díky maximálnímu otevření programu bezesporu přijdou, aniž by se prodlužovala doba jejich posouzení a následné výplaty prostředků,“ říká Valdman.

Peníze předem i v klasické Nové zelené úsporám (bez časového určení)

Připravuje se varianta dotování formou záloh. Dnes se napřed provádějí práce, až pak se dělá zúčtování. Dostat dotaci předem a až potom začít s prací, už teď jde v Nové zelené úspoře light.

Od otevření takové možnosti i v klasické Nové zelené si úřady slibují, že se do programu budou moct zapojit i mladší rodiny, které nemají našetřeno dost na to, aby se teď do renovací s Novou zelenou úsporám mohly pustit.

NZÚ:fahrplanZdroj: Státní fond životního prostředí

Přehledně: co nám kdy úředníci prozradí, co kdy začne

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services