Stát hledá majitele 150 tisíc nemovitostí. Možná jste něco zdědili

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 11. 3. 2023 | 1 komentář
Na území Česka jsou desítky tisíc nemovitostí, z nichž některá může patřit třeba i vám. Mnozí z majitelů zemřeli a stát teď hledá dědice. Čas se přihlásit máte do konce roku.
Stát hledá majitele 150 tisíc nemovitostí. Možná jste něco zdědili

Zdroj: Shutterstock

Katastr nemovitostí byl do roku 1989 udržovaný chaoticky, v některých obdobích nebyl dokonce veden vůbec. Třeba v padesátých letech byla v souvislosti se zestátňováním majetku zrušena povinnost evidence vlastnictví nemovitostí ve veřejném registru, ani pozdější takzvaná jednoduchá evidence půdy není z dnešního pohledu dostačující.

Na mapách se například nezakreslovaly hranice soukromých pozemků, které užívala zemědělská družstva. Na některý majetek ve vlastnictví obcí, tělovýchovných jednot a společností se zapomnělo, když obce nebo někdejší státní organizace zanikly nebo byly privatizovány.

Kvůli tomu bylo k 1. únoru 2023 v katastru 150 559 nemovitostí, které mají buď neznámého vlastníka, nebo vlastníka, u kterého chybí například datum narození nebo adresa, podle kterých by jej úředníci mohli identifikovat.

Vzhledem k tomu, že je ze zákona povinné udržovat údaje o nemovitosti v souladu se skutečností, hrozí, že pokud se majitel nepřihlásí nebo jej úředníci do konce letošního roku nezjistí, nemovitosti propadnou státu.

Pozemky nikoho brání obcím v rozvoji

Z velké části se jedná o pozemky – těch je 147 004. Z toho téměř polovinu tvoří orná půda, zhruba pětinu louky a lesní pozemky. Ve zbylých případech jde o ovocné sady, vinice nebo zahrady. Správně zapsaného vlastníka nemá také 3555 staveb, z toho jsou asi třetina garáže a zemědělské stavby či usedlosti.

Nejvíc nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky se nachází v příhraničních oblastech Jihomoravského a Zlínského kraje, dále pak ve středních Čechách a na Olomoucku.

Stát po majitelích pátrá za pomoci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „Náš úřad tyto nemovitosti průběžně prošetřuje, přičemž se přednostně zaměřuje na ty, jejichž nejasné vlastnictví brání obcím například při rozvoji veřejné infrastruktury, budování cyklostezek nebo inženýrských sítí,“ vysvětluje tisková mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Ke konci roku 2022 zahájil ÚZSVM šetření u 91 029 nemovitostí zapsaných na nedostatečně identifikované vlastníky, z toho se 50 809 případů podařilo úspěšně vyřešit.

Průběh šetření takzvaných nedostatečně identifikovaných vlastníků:

Hledání nedostatečně identifikovaných vlastníků
ÚZSVM

„Nejčastěji úřad zjistil, že vlastník už nežije, proto podal podnět k zahájení dědického řízení. Celkově se to týkalo 64 procent případů. Ve více než osmi procentech se podařilo prokázat, že nemovitost patří státu. Jen v pěti procentech případů se přihlásil samotný vlastník, který doplnil chybějící údaje, a tím doložil své vlastnictví,” uvádí Michaela Tesařová.

Válečný hrdina i změněná identita

Pátrání v takových případech není vůbec jednoduché. Jde o mravenčí práci, která se může táhnout měsíce či roky. Často úřad naráží na zajímavé životní příběhy, v mnoha případech příjemně překvapí nic netušící dědice.

Když ÚZSVM pátral například po neznámém spolumajiteli zemědělského pozemku v Rohatci, zjistil, že jím byl významný československý hrdina sloužící za druhé světové války u letectva v Kanadě. Rohatecký rodák zemřel v roce 1942 ve službách kanadského královského letectví, kde sloužil jako mechanik a dosáhl hodnosti seržanta. ÚZSVM nakonec úspěšně našel dědice, kterým poradil, jak postupovat, aby pozemek získali.

Výnosné investice do nemovitostí? Poradíme!

Najdeme vám nejvýhodnější nemovitostní fondy. O nic se nestaráte a své peníze chráníte před inflací.

Nakolik může být vyšetřování komplikované, ukazuje i případ nemovitosti, která byla zapsaná na jistého pana Václava původem z okresu Plzeň-sever. Během řízení o prohlášení za mrtvého vyšlo najevo, že pan Václav žil pod jinou identitou.

Odstěhoval se totiž napřed do Argentiny, později podle zjištění českého úřadu do New Yorku, kde pracoval u jistého Angela Rivase, vlastníka spediční firmy. Angelo Rivas neuměl psát, veškeré dokumenty tak za něj podepisoval pan Václav. Když Angelo Rivas zemřel, převzal po něm pan Václav firmu i s jeho jménem. Z Václava se tak stal Angelo Rivas.

V rámci soudního řízení bylo nakonec prokázáno, že v případě pana Václava a Angela Rivase se jedná o totožnou osobu, a protože byl dohledán úmrtní list Angela Rivase, bylo nakonec možné i přesně zapsat datum úmrtí pana Václava. Jeho majetek nabyli dědicové z Plzeňska.

Týká se to i mě?

O tom, že někde vlastníte nemovitost, opravdu nemusíte mít ani ponětí. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových proto doporučuje každému, aby se podíval na jeho internetové stránky, kde může zjistit, jestli jeho předci nevlastnili nemovitost, která teď čeká na dědické řízení. Výzva je to ovšem i pro ty, kteří by mohli mít u své nemovitosti nedostatečné údaje.

V případě, že v seznamu takovou nemovitost objevíte, je třeba pro zápis vlastnictví na katastru nemovitostí doložit potřebné dokumenty.

Úředníci po vás budou chtít jednak listiny týkající se osob (rodné listy, oddací listy, úmrtní listy, rozhodnutí z dědických řízení atd.) a pak listiny týkající se nemovitosti, tedy jakékoliv doklady prokazující, že nalezená osoba byla skutečně vlastníkem. V tomto případě jde o kupní smlouvy nebo výpisy z dřívějších pozemkových evidencí. Se vším vám poradí místně příslušné pracoviště ÚZSVM.

V případě, že je vlastník nemovitosti po smrti, je nezbytným krokem pravomocně ukončené dědické řízení. Potřebné doklady je možné najít v archivech (například pozemkové knihy), na obecních úřadech, matrikách a dalších místech. Pokud dědické řízení proběhlo a tyto nemovitosti v něm nebyly zahrnuty, je třeba zahájit dodatečné projednání dědictví. Takovým řízením se bude zabývat soud v posledním bydlišti zemřelého.

Odměna notáře v dědickém řízení

Další kalkulačky

Pokud se úřadu nepodaří dohledat vlastníky nebo se vlastníci těchto nemovitostí sami nepřihlásí nejpozději do 31. prosince 2023, majetek přejde na stát. Poté jej ÚZSVM co nejdříve předá specializovaným státním institucím, které takový majetek potřebují ke své činnosti. Lesy například připadnou státnímu podniku Lesy České republiky, zemědělská půda Státnímu pozemkovému úřadu (SPÚ) a podobně.

Státní pozemkový úřad bude u zemědělské půdy nejprve zjišťovat, zda ji někdo nepoužívá. Pokud ano, od 1. ledna 2024 bude po uživateli požadovat náhradu za užívání pozemku buď formou nájemní, nebo pachtovní smlouvy. Obdobně to bude probíhat i u ostatních druhů nemovitostí.

Nemovitosti, o které státní instituce neprojeví zájem, úřad převede darem na obce a kraje, kterým mohou posloužit k dalšímu rozvoji.

Ani pokud lhůtu prošvihnete a přihlásíte se k potenciálnímu majetku až v příštím roce, nebude vše úplně ztracené. Cesta k znovunabytí majetku už ale bude složitější, protože svůj vlastnický nárok na nemovitost budete muset prokázat u soudu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+111
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services