Zelená úsporám pro bytové domy. Chudí sousedi už rekonstrukce brzdit nebudou

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 25. 5. 2023
Na konci června skončí příjem žádostí o dotace Nová zelená úsporám. Program se vrátí po prázdninách. S novými parametry. Šanci dostanou i bytové domy obcí, bytových družstev a splečenství vlastníků. Speciální podporu budou mít nízkopříjmové domácnosti.
Zelená úsporám pro bytové domy. Chudí sousedi už rekonstrukce brzdit nebudou

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Žádost o dotaci v programu Nová zelená úsporám je možné podat do 30. června do 15 hodin. Včetně dokumentů o realizaci projektu.

Pak bude mít program prázdniny a po nich se má v září Nová zelená úsporám vrátit s jednodušším podáváním a vyřizováním žádostí a dalšími novinkami. 

Celkově budou dotace vyšší, zvýhodní se komplexní rekonstrukce a rozšíří se okruh možných žadatelů u bytových domů. Zvláštní podporu dostanou nízkopříjmové domácnosti a domy ve vybraných obcích s rozšířenou působností.

Další novinky, které se týkají výměny starších plynových kotlů za tepelná čerpadla (a vůbec výměny méně čistých teplených zdrojů za čistější) a zjednodušeného žádání o dotace na fotovoltaiku, shrnujeme v samostatném článku: Vyměňte kotel za čerpadlo, instalujte soláry. Stát přispěje

Jednodušší žádání: už žádné faktury

Pro všechny žádosti o Novou zelenou úsporám je zásadní jedna změna. Žádost o dotaci se zjednodušší. Stejně jako u programu Nová zelená úsporám Light nebude potřeba přikládat k žádosti faktury – a těch u bytového domu mohly být i desítky.

Nově jsou dotace navázány na jednotku: na jedno vyměněné okno, na jeden čtvereční metr zateplené fasády a podobně. K proplacení dotace pak bude stačit závěrečná zpráva technického dozoru, že se skutečně úpravy v daném rozsahu a požadované kvalitě provedly.

Faktury bude stačit archivovat pro případnou kontrolu.

Na co všechno se dá v Nové zelené úsporám od září žádat?

Podporuje se to samé, co dosud. 

Rozsah podpory v Nové zelené úsporám LightZdroj: Ministerstvo životního prostředí

Dotace pro společenství vlastníků a bytová družstva

Další novinkou Nové zelené úsporám jsou programy zacílené na bytové domy ve vlastnictví společenství jednotek a bytových družstev.

Podmínkou pro provedení renovace je souhlas všech vlastníků nebo členů družstva. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí, který dotace Nová zelená úsporám administruje, došly k názoru, že je potřeba zohlednit, že takové renovace často brzdí méně majetní členové družstva – z obav z finanční zátěže, kterou by to pro ně znamenalo.

„Hledali jsme cestu, jak zohlednit nízkopříjmovost vlastníků bytů, kteří často nesouhlasí s nákladnějšími opravami celého domu,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. „Hlavním úskalím při rozhodování, zda přistoupit k větší investici na renovaci budovy, bývá obava z velkého nárůstu pravidelných příspěvků do fondu oprav.“

Řešením je zvláštní bonus, který společenství vlastníků nebo bytové družstvo na každou nízkopříjmovou domácnost dostane. Nízkopříjmovost je definovaná stejně jako u Nové zelené úsporám Light: všichni členové dané domácnosti (s výjimkou dětí) musí být starobní důchodci, invalidní ve třetím stupni nebo domácnost musí pobírat v rozhodném období příspěvek na bydlení. Součástí žádosti jsou pak dokumenty, které to dokládají: rozhodnutí o přiznání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

Za každou nízkopříjmovou domácnost bude celková dotace navýšená o bonus, který může být až 150 tisíc na domácnost s nižšími příjmy. Výše bonusu závisí na rozsahu realizovaného zateplení a na podlahové ploše bytů těchto domácností. Bonus je vázaný na konkrétní domácnost: to znamená, že její příspěvek do společného rozpočtu na zateplení bude o tuto částku nižší. Pokud už je ve společném fondu našetřeno víc peněz, můžou jim být odpuštěny budoucí příspěvky do fondu až do výše bonusu.

Jeden háček tu ale je. Bytová družstva i společenství vlastníků můžou žádat o podporu ve všech oblastech, které zůstávají stejné jako doposud: tedy na zateplení, na zelené střechy, na záchyt a využití dešťové vody, na výsadbu zeleně… Bonus pro nízkopříjmové se ale týká jen zateplení budovy: to znamená výměnu oken a dveří, zateplení fasády, zateplení střechy či půdy.

Dotace pro společenství vlastníků a bytová družstva může být vyplacena zálohově, dopředu. I to je podstatná novinka.

Nová zelená úsporám Light pro domácnosti v bytových domech

Od září se rozšíří i Nová zelená úsporám Light, program určený výhradně pro nízkopříjmové domácnosti. Nově o ní budou moci žádat nízkopříjmové domácnosti i v bytových domech, které už prošly zateplením. V praxi jde o výměnu oken. Pokud ve většině domu proběhla výměna oken, ale nízkopříjmové domácnosti se výměny nezúčastnily, můžou peníze od státu získat nyní. A to až 12 tisíc korun na jedno okno.

I tato dotace může být čerpána dopředu, před provedením prací. Žadatel musí být vlastník bytu a musí splňovat podmínku nízkopříjmovosti.

Dotace pro bytové domy ve vlastnictví obcí

„Jednou z našich priorit je zmodernizovat bytové domy ve vlastnictví obcí. Vzhledem k tomu, že zde vnímáme zvýšený veřejný zájem, navyšujeme jednotkové dotace úsporných opatření. Dotace tak může dosáhnout výše až 75 procent vynaložených nákladů, nebo podle limitů veřejné podpory,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Obce můžou požádat o podporu všech typů opatření. Dotace jsou opět stanovené na jednotku, tedy kus vyměněných dveří, vysazený strom, metr čtvereční zateplené fasády a podobně. Účetní doklady stačí uložit pro případnou kontrolu.

Dotace pro bytové domy vlastněné fyzickými a právnickými osobami

Podporuje se všechno jako dosud. Dotace jsou ale vyšší a jednodušší je i podání žádosti. Opět se k ní nemusí přikládat účetní doklady.

Zvýhodnění pro domy ve znevýhodněných obcích

Pokud bude o dotaci žádat vlastník domu, který se nachází na území obce s rozšířenou působností, již stát uznal jako znevýhodněnou, bude se dotace navyšovat o 10 procent.

Jestli je obec znevýhodněná může žadatel poznat při vyplňování žádosti – to se dělá jedině online a systém ho na znevýhodněnost obce sám upozorní a započítá ji.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services