Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář
Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů
Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.
Když se řekne | Monika Veselíková | 8. 6. 2017 | 6 komentářů
Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo.
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Publicistika | Jana Poncarová | 26. 4. 2017 | 12 komentářů
Samozásobitelství je trend. Městské balkony se zelenají rajčaty, saláty a bylinkami. Mrkve a petržel znovu rostou na venkovských zahrádkách. Vznikají drobné farmy, které rozvážejí zeleninu do města v bedýnkách. Pěstování zeleniny v místě spotřeby láká i velké investory nebo technologické firmy. Ty se ale chtějí obejít bez půdy.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Aktuálně.cz | Kristýna Dlasková | 29. 1. 2017 | 32 komentářů
Provozovatelé venkovských obchodů chtějí státní dotace, protože více než o podnikání jde podle nich o službu. Hranice mezi výdělečností a ztrátovostí prodejny se pohybuje okolo tisíce obyvatel v dané obci. Za posledních dvacet let bylo v Česku zavřeno zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu.
Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Když se řekne | Jana Poncarová | 10. 5. 2016 | 6 komentářů
Kdyby v nákupním košíku měly skončit všechny „zázračné potraviny“, které prý zatočí s většinou civilizačních nemocí, člověk by se nedoplatil. Vyčistěte hlavu od marketingových řečí. Žádná potravina vás sama o sobě nemůže spasit. A i u nás najdete superpotraviny srovnatelné s těmi, které vám reklama tlačí do hlavy. A často zadarmo.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 29. 1. 2016 | 3 komentáře
Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 8. 12. 2015 | 3 komentáře
Pravděpodobně znáte pravidlo, že zboží koupené přes internet můžete do čtrnácti dnů bez udání důvodu vrátit. Existují ale výjimky, u kterých od vás už zboží nevezmou a peníze nevrátí.
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.
Rozhovor | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 31. 10. 2015 | 3 komentáře
Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?