Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Díky „éčkovým“ pomocníkům je jídlo barevnější, vypadá lákavěji a vydrží déle. Některé přídatné látky jsou bezpochyby našemu zdraví nebezpečné a měli bychom se jim raději vyhýbat, ovšem není potřeba za každou cenu vnímat negativně úplně všechny. Některé jsou neškodné a v potravinách se využívají v neomezeném množství. Jak se tedy v seznamu éček orientovat? K lepší orientaci existují pomocníci. Například spotřebitelská organizace dTest připravila mobilní aplikaci, která obsahuje jednoduchý přehled éček včetně jejich vlivu na lidské zdraví.

Propojeno!

„Před šesti lety to se mnou bylo už tak špatné, že kdybych radikálně nezměnil způsob života, nedopadl bych dobře. Snažil jsem se upravit jídelníček a najít co nejvíc informací o éčkách v potravinách. Na žádné internetové stránce jsem ale nenašel komplexně zpracované údaje. Jsem programátor, nebylo nic jednoduššího, než dát všechny informace, které jsem do té doby pro sebe našel, na web, aby byly k dispozici i ostatním.“

Rozhovor s Rudolfem Náprstkem:

1. Je přesně dáno, kde se mohou éčka použít

Obsah éček v potravinách reguluje Evropská unie, která v současné době povoluje celkem 26 důvodů jejich použití. Musí to být pouze v situacích, kdy se vlastnosti potravin nemohou upravit jiným způsobem, což je například případ protispékavých látek v soli nebo práškovém cukru. Přídatné látky mají potravinám často pomáhat k atraktivnějšímu vzhledu, v tomto aspektu vyhlášky Evropské unie výrobcům nakazují, aby tyto látky nepřispívaly ke krytí nedostatků vzniklých použitím vadných surovin nebo způsobených vinou špatných hygienických podmínek.

2. Pozor na šestici nejobávanějších

Potravinářské žlutě E110, E104, E102, dále červeně E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102. To jsou látky, které mohou mít nepříznivý vliv na pozornost vašich dětí. Podle Americké akademie pediatrů a společnosti Věda ve veřejném zájmu navíc zvyšují riziko vzniku syndromu ADHD, který se projevuje především hyperaktivitou a sníženou pozorností. Uvedené látky najdete například v bonbonech, limonádách či v bramborových lupíncích. K podobně obávaným látkám se v USA ještě přiřazuje indigotin E132 a modř E133.

Vy ještě nesbíráte éčka? Začněte teď!

3. Éčka, která vám neublíží

Pod označením E se schovává řada přídatných látek, které vyhlášky Evropské unie povolují a mohou se tak přidávat do širokého spektra potravin. Jedná se například o látky E140 neboli chlorofyly a chlorofyliny, jež jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny a získávají se extrakcí z trávy či kopřiv. Dále kyselina askorbová E300, pod kterou se ukrývá vitamin C a kterou můžete najít na etiketách některých limonád nebo baleného pečiva. Dalším případem je kyselina sorbová E200 – přírodní konzervant, který izoluje průmyslovou syntézou například z plodů jeřábu a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek třeba v sýrech. V marmeládách zase můžete narazit na pektiny E440, které se získávají z citrusů či jablek a slouží jako želírující látky nebo jako stabilizátory.

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

4. Pomozte si aplikací

Orientovat se v širokém seznamu éček je sice velmi žádoucí, ale rozhodně ne tak jednoduché. Pokud budete číst pravidelně etikety potravin, ale nebudete jim rozumět, nemá to příliš velký význam. Dnešní doba však nabízí vychytávky, které vám vaše nákupy usnadní. Vyzkoušejte například mobilní aplikaci dTestu pro iOS a Android obsahující databázi éček, díky které můžete kdykoliv velmi snadno a rychle zjistit, o jakou látku se jedná. Vyhledávání je možné podle zkratky, celého slovního označení i podle původu a zařazení jednotlivých látek. Přehled přídatných látek je k dispozici pro širokou veřejnost zdarma v mobilní aplikaci i na webu www.dtest.cz


  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+31
Ano
Ne

Diskuze

16. 7. 2016 | 19:39 | Aleš K.

No, složení potravin asi neovlivním... Bohužel, nelze už ani ovlivnit hygienu prodeje potravin. Vnášení čtyřnohých miláčků do prodejen s potravinami (z paničky se vyklubala místní MUDr. a její yorkšíři jí běhají i po ordinaci)....více

13. 7. 2016 | 5:23 | Tarzan

zdravapotravina.cz více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

PX 50, Krytá opční pozice, Úrok, architektura, operátoři, brno, tarify, martin stára, eliška wagnerová, icahn capital, pravidelná platba, nebankovní poskytovatelé, ZP, zóna pohodlí, KB - Dětské konto, inominátní smlouva, United Airlines, uživatelské prostředí

3AC0926, 3AC0926, 3AD4238, 8B49809, 7C02051

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK