Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 12. 7. 2016
Nebaví vás dovolené podle cestovních kanceláří a raději byste cestovali na vlastní pěst? Nebo jen potřebujte stlačit náklady na dovolenou na minimum? Peníze.cz vám přinášejí několik tipů.
Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Nejdražší z celé dovolené bývá doprava a samozřejmě – ubytování. Poradíme, jak ušetřit za cestu nebo jak bydlet na dovolené zadarmo.

Doprava: Vzduchem i po zemi, hlavně ale levně

Stránek, které nabízejí levné letenky do celého světa, najdete na internetu celou řadu. Zorientovat se v nich a najít skutečně levnou letenku, ale už tak snadné není. Každá ze stránek totiž funguje na trochu jiném principu. Obecně máte tři možnosti. Dvě z nich přitom využijí spíše ti, kteří mají jasně stanovený cíl cesty. Třetí je spíš pro ty, kteří se rádi nechají překvapit, co jim náhoda přinese do cesty.

První možnost je hledat letenku přímo na webu konkrétních aerolinek. Jestliže jdete po ceně, vyhněte se raději těm klasickým a zaměřte se spíš na nízkonákladové letecké společnosti jako Ryanair, Wizz Air nebo EasyJet. Mějte ale na paměti, že cenu letenky tlačí dolů fakt, že služby, které dostanete, jsou očesané na minimum. Za cokoli nad toto minimum – třeba odbavené zavazadlo nebo občerstvení v letadle – si připlatíte.

Čert aby ty eroplány...

Reklamace u aerolinek

I levné letenky můžou přijít draho. Třeba, když má let zpoždění a vy nestihnete další spoj nebo se neletí vůbec. O peníze ale nemusíte přijít úplně. Musíte jen vědět, na co máte nárok a co můžete od letecké společnosti požadovat.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Ceny letenek, i pokud jde o jednu destinaci, se u jednotlivých společností liší. Proto může být lepší, a především pohodlnější, zamířit na stránky letenkových vyhledavačů. Na webech jako Pelikan.cz, Letuška.cz nebo Kiwi.com (dříve Skypicker) si jednoduše vyfiltrujete lety v termínu, který vám vyhovuje, a necháte si je seřadit od nejlevnějších po nejdražší. Letenkové vyhledavače sdružují jednak nabídky klasických společností, stále víc ale zařazují také nízkonákladové lety.

Konečně třetí způsob, jak se dostat k levným letenkám, je ideální pro ty, kteří nemusí dovolenou plánovat dlouho dopředu. Je jim proto prakticky jedno, kdy – a často taky kam – na dovolenou vyrazí. Jde o weby takzvaných lovců letenek či sledovacích agentů. Ti na svých stránkách zveřejňují tipy na akční nabídky nebo upozorňují na chyby v cenách leteckých společností. Během léta navíc přidávají také řadu tipů na levné zájezdy s cestovními kancelářemi. Například na webu Cestujlevne.com se během posledních dní objevily tyto nabídky – zpáteční letenky z Budapešti na Maltu za 535 korun, z Vídně na Korsiku pak za 1625 korun.

Podrobnosti o jednotlivých webech, poplatcích nízkonákladových společností a další tipy najdete v našem článku:

Srovnejte to!

Cestovní pojištění

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Pokud se raději přepravujete po zemi a současně upřednostňujete evropské destinace, můžete zkusit spolujízdu. Na začátku roku vstoupila na český trh společnost BlaBlaCar, která zároveň koupila v Česku poměrně rozšířený projekt Jízdomat. Princip je jednoduchý – řidič vypíše trasu, počet volných míst v autě a vy se k němu jednoduše připojíte. Vše probíhá on-line na webu BlaBlaCar.cz a díky uživatelským profilům a hodnocení ostatních cestujících máte alespoň základní povědomí o tom, ke komu nasednete.

Kromě tuzemských jízd můžete na BlaBlaCar najít také spoustu cest za hranice. Za tisícovku se dostanete do Paříže, za 800 korun na Makarskou a za 500 korun do Popradu. Konkrétní ceny sice závisí na jednotlivých řidičích, mantinely jim ale nastavuje BlaBlaCar. Ten při zadání trasy vypočte doporučenou částku a na řidiči je, jestli ji zvýší nebo naopak sníží. Na obě strany to jde maximálně o padesát procent z doporučené ceny. Nabídky jízdy, které se pohybují v cenové hladině nastavené BlaBlaCarem, jsou zelené, dražší nabídky červené. Za jízdu pak platíte řidiči v hotovosti.

BlaBlaCar navíc funguje ve 22 zemích, využít ho tedy můžete i v případě, že nechcete být na jednom místě a danou zemi byste raději procestovali. Registrovat se přitom stačí jen jednou na stránkách české verze BlaBlaCar.cz

Hotely levněji

Kolik zaplatíte za ubytování, záleží hlavně na tom, jestli dáváte přednost pohodlí nebo nižší ceně. Na cestách můžete bydlet i zadarmo, a nemusíte přitom spát zrovna pod širákem.

Kdo dává přednost pohodlí a soukromí, bude patrně hledat ubytování v hotelech či penzionech. Ušetřit ale můžete i tak. Stačí, když se na Booking.com zaměříte na takzvané smart nabídky. Ubytování, které smart nabídky aktuálně nabízí, jednoduše vyfiltrujete zaškrtnutím políčka smart nabídka. Nižší cena ale bývá vykoupená závazností objednávky – i když ubytování nakonec nevyužijete, budete ho muset zaplatit. Aktuálně ale lze najít na Booking.com celou řadu smart nabídek s mírnějšími pravidly – při zrušení například platíte pouze cenu první noci.

Jak se na Booking.com registrovat, jak filtrovat nabídky a jak probíhá rezervace? Dozvíte se v našem článku.

Krátkodobý pronájem přes Airbnb

Vedle nabídky klasických hotelů, hostelů a penzionů, se mezi cestovateli těší velké oblibě také služba Airbnb. Pokoje, byty i celé domy tady nabízejí konkrétní lidé. Na Airbnb můžete narazit na opravdu luxusní bydlení na zámku, najdou se ale i nabídky na ubytování ve stanu. Rozhodně neplatí, že ubytování přes Airbnb vyjde (vždycky) než v hotelu. Záleží na destinaci a také na vašich preferencích. Ušetřit můžete, pokud se například spokojíte pouze se soukromým pokojem a nebude vám vadit, hostitel případně další turisté v bytě. Ještě levnější pak může být sdílený pokoj.

Jak si založit profil, hledat nabídky nebo jak bydlení na Airbnb nabízet, o tom jsme na Peníze.cz psali před časem.

Peníze.cz cestovatelům

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Surfování po gaučích

Ubytovat se na cestách ale můžete i zadarmo. Hojně využívaným způsobem je couchsurfing. Couchsurfing v překladu surfování po gaučích v praxi znamená, že vás hostitel ubytuje u sebe v bytě – na gauči, futonu nebo když budete mít štěstí, bude k dispozici postel. Nocleh je zdarma, i když v komunitě couchsurfařů bývá zvykem, že hostiteli přivezete dárek nebo třeba uvaříte jídlo.

Kdo by chtěl couchsurfing vyzkoušet, může si vytvořit profil na Couchsurfing.com. Právě dobře vyplněný profil vám může při couchsurfingu hodně pomoci. Kromě klasických údajů se vyplatí vyplnit pečlivě i kolonky o zálibách. Hostitelé samozřejmě chtějí vědět, koho si vezmou domů a zajímá je i to, jestli si s hostem budou rozumět, třeba co se hudebního vkusu týče. Jakmile máte vyplněný profil, můžete hledat konkrétní nabídky. Pokud vás některá zaujme, jednoduše pošlete hostiteli žádost.

Počítat byste ale měli s tím, že nováčci to mají v komunitě couchsurfařů obecně těžké. Součástí každého profilu jsou také reference od vašich hostitelů, případně hostů, jestliže ubytování sami nabízíte. Pokud hodnocení nemáte, může se stát, že si na první kladnou odpověď chvíli počkáte. Záležet si proto dejte na každé žádosti, kterou napíšete – hostitelé oceňují osobní přístup.

Výměna bytů

Možností, kterou nejspíš využijí (a skutečně zatím využívají) hlavně lidi z Prahy, je výměna bytů – HomeExchange.com. Základní princip je jednoduchý, za poplatek 3800 korun se na webu zaregistrujete a můžete procházet nabídky ubytování, které na něj nahráli ostatní uživatelé. Údajně jich je 65 tisíc ze sto padesáti zemí. Poplatek za registraci jsou jediné peníze, které platíte. Zbytek je obyčejný výměnný obchod. Vy vytvoříte nabídku ubytování a snažíte se najít někoho, kdo nabízí bydlení v čase a místě, které by vyhovovalo vám. A pokud je váš byt na zajímavém místě, můžete čekat nabídky z celého světa – které vás můžou inspirovat k návštěvě míst, na která byste jinak ani nepomysleli.

V praxi může výměna probíhat simultánně – vy pojedete do Bretaně k někomu, kdo se ve stejné době chce pokochat krásami Česka, nebo i mimoběžně. To pak ale předpokládá to, že se na dobu návštěvy můžete ze svého bydlení někam přesunout. Zejména v zemích, kde lidé mívají víc nemovitostí, je možné domlouvat se pružněji, zatímco majitel zůstává ve svém bytě ve městě, vám bude k dispozici jeho letní byt nedaleko moře…

Anketa

Pustili byste si do bytu na týden bydlet cizí?

Opustit svůj byt a nechat ho napospas někomu cizímu samozřejmě není pro každého. Pomoci vám může systém hodnocení uživatelů a samozřejmě to, že výměnu domlouváte osobně a můžete si o svém protějšku utvořit nějakou představu; k tomu samozřejmě patří i to, že mu vidíte až do kuchyně. A nejen do kuchyně. To má ale i výhody: rodiny můžou vyhledávat výměny s rodinami se stejně starými dětmi. Nemusí se pak v cizí zemi starat o hračky a nočníky a o to, kde připravit děcku jídlo, které restaurace nenabízejí.

Je tu ale taky jeden háček: nestačí, že chcete vy, musí chtít taky někdo vás. HomeExchange je bohužel příležitost zejména pro lidi z Prahy – je prostě fakt, že málokoho ze světa přesvědčíte, že v Českých Budějovicích by chtěl – aspoň týden – žít každý… Do Broumova se nikomu nechce, když ale bydlíte deset minut tramvají od centra Prahy, dost pavděpodobně budete každou chvíli odmítat nabídky tu na výlet do Brazílie, tu do Států, o Evropě nemluvě. Kromě polohy samotné záleží na bytě samotném – jak ho dokážete nafotit, jak dokážete přesdtavit i sami sebe. Pokud byt i sebe dokážete přesvědčivě prezentovat, máte vždycky větší šanci na úspěch.

A ještě jedna důležitá poznámka. Pokud během prvního roku svého členství na HomeExchange byt nevyměníte, automaticky se o rok prodlužuje.

Na dovolenou za kočkou

Poslední tip na ubytování pravděpodobně zaujme hlavně milovníky psů a koček. Řeč je o takzvaném housesittingu. Stránky jako TrustedHousesitters.com využívají lidi, kteří odjíždí na dovolenou a nechávají doma zvířectvo, o které je potřeba se postarat. Hledají proto někoho, kdo by se k nim na nějaký čas nastěhoval a o mazlíčky se postaral. Výměnou nabízí bydlení zdarma. Pokud ale vážně neuvažujete, že byste podobný výlet uskutečnili, registraci na stránkách si dobře rozmyslete – TrustedHousesitters i další podobné stránky si totiž účtují členský poplatek. V případě zmíněného webu TrustedHousesitters.com dělá 99 dolarů ročně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

12. 7. 2016 | Monika Veselíková

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Nebaví vás dovolené podle cestovních kanceláří a raději byste cestovali na vlastní pěst? Nebo jen potřebujte stlačit náklady na dovolenou na minimum? Peníze.cz vám přinášejí několik... celý článek

Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

7. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

Přinášíme rychlý přehled, kolik si banky účtují za výběry peněz ze zahraničních bankomatů.

Jak sehnat ubytování a jak vydělat na Airbnb

23. 11. 2015 | Monika Veselíková

Jak sehnat ubytování a jak vydělat na Airbnb

Airbnb, služba pro alternativní nebo komunitní cestování. Služba, kde byste nabídku hotelů hledali marně. Své domy, byty nebo pokoje tady totiž nabízejí konkrétní lidé. Jak ji využít?... celý článek

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

9. 11. 2015 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

11. 3. 2015 | Monika Veselíková | 16 komentářů

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci... celý článek

Partners Financial Services