Ušetřete za zdraví. Superpotraviny můžete mít i zadarmo

Kdyby v nákupním košíku měly skončit všechny „zázračné potraviny“, které prý zatočí s většinou civilizačních nemocí, člověk by se nedoplatil. Vyčistěte hlavu od marketingových řečí. Žádná potravina vás sama o sobě nemůže spasit. A i u nás najdete superpotraviny srovnatelné s těmi, které vám reklama tlačí do hlavy. A často zadarmo.
Ušetřete za zdraví. Superpotraviny můžete mít i zadarmo

Zdravý životní styl je in a lidé, kteří na tomhle trendu vydělávají peníze, to dobře vědí. „Marketingoví odborníci velmi pružně reagují na poptávku veřejnosti po zdravé výživě, kterou významně podporují převážně lifestylová média. A ve vzájemné symbióze jsou tyto dvě skupiny schopny dostat do povědomí lidí nejrůznější nesmysly,“ říká Vladimír Klescht nutriční poradce ve společnosti Welko Team. Poslední dobou jsou velkým hitem takzvané superpotraviny.

Slova, slova, slova

Označení superpotravina vyvolává představu div ne zázračných vlastností, které se leckdy snaží prokázat nejrůznější výzkumy (a „výzkumy“). Jeho obsah je ale dost rozostřený. „Termín superpotravina není nijak právně zakotvený ani jednoznačně odborně určený,“ upozorňuje Tereza Bočková, registrovaná nutriční terapeutka. O superpotravinách většinou čteme, že obsahují velké množství vitamínů, minerálů nebo enzymů, které pozitivně působí na náš organismus. „Superpotravina je skvělé pojmenování, které v lidech evokuje dojem, že kdo je nejí, nemá šanci se dožít ani důchodu. Nemusí vlastně dělat vůbec nic, jen jíst tyto potraviny a má vystaráno. Vyřeší úplně všechno, od rýmy až po rakovinu,“ dodává Vladimír Klescht.

Za superpotraviny se často označují potraviny, suroviny nebo rostliny bohaté na určité látky, jejich obsah v nich bývá nápadně – až mnohonásobně – vyšší oproti běžnému jídlu. Navíc je s nimi často spojován příznivý poměr zastoupených živin, minerálních látek nebo vitaminů. „Po internetu běžně kolující informace, které z potravin dělají superpotraviny, bohužel nejsou vždy vědecky podloženy. Mnohdy naopak mohou vycházet pouze z nahodilých testování nebo zkoumání izolovaných složek, jejichž výsledky nebyly ověřeny ve větších vědeckých studiích, potvrzujících pozitivní vliv dané potraviny na zdraví konzumenta,“ vysvětluje Tereza Bočková.

Superpotraviny – superbyznys

Za vším hledej byznys. Za zdraví jsme si zvykli platit. A proto je přece přirozené za superpotraviny utratit peníze. Odborníci na výživu se shodují v jednom – superpotraviny mají velmi dobrý marketing. „Veřejnost se skrze média a byznys, který se utvořil kolem zdravého životního stylu, setkává především se superpotravinami ze zahraničí. Ať už jde o chia semínka, chlorelu, goji, spirulínu nebo maca. Za zázračný proto považuju především takový byznys,“ říká nutriční gastronomka Jana Černá z projektu Zásadnězdravě.cz. Za superpotravinu jde podle ní přitom úplně stejně označit třeba brokolici nebo různé bobuloviny rostoucí v obyčejném českém lese.

Vybrané české „superpotraviny“

Borůvky, maliny, jahody, zelená petrželka, medvědí česnek, vlašské ořechy, otruby, kysané zelí, špalda, pohanka, červená řepa, kopřivy.

Že i na českých polích rostou potraviny s vysokou nutriční hodnotou, které jsou bohaté na vitamíny i minerály, potvrzuje Ludmila Skořepová z projektu Zdravípronárod.cz. „Když se rozhlédneme kolem sebe, najdeme spoustu prospěšných potravin. Ze sacharidů, k nimž řadíme především obiloviny, například českou špaldu, žito, ječmen, oves nebo pohanku. Z volně rostoucích rostlin nebo bylin třeba kopřivy, pampelišky, černý bez, heřmánek, třezalku nebo měsíček,“ vypočítává.

Do kategorie superpotravin jsou zařazována například chia semínka, kolem nichž se poslední dobou strhl opravdu humbuk. „Nic proti nim, je jisté, že je to potravina opravdu skvělá, plná nenasycené mastné kyseliny a celé řady minerálních látek, stopových prvků a vitamínů. Vždycky se ale ptám – rostou u nás? A čím je možné je nahradit? Podobné složení nám nabízí obyčejné lněné semínko,“ dodává Vladimír Klescht s tím, že bychom měli přednostně konzumovat jídlo, které se urodí v našem podnebním pásmu, v našem regionu a v dané sezoně. Mimo sezonu bychom měli jíst tyto potraviny co nejšetrněji uchované – konzervací, sušením nebo mražením.

Otruby nebo kysané zelí – levné a zdravé

Jak upozorňuje Jana Černá, kolem obyčejných a prostých věcí ale nelze udělat tak působivý marketing jako třeba kolem bobulí açai anebo původem jihoamerického ovoce lucuma, které se poměrně náročným procesem zpracovává na prášek. „V žádném případě neříkám, že superpotraviny jsou špatně. Jenom nevidím tolik příznivého na konzumaci kustovnice čínské, která původem nepatří ani do Evropy natož do České republiky a je k nám dovážena z dálky oproti čerstvě utrženým borůvkám, lesním jahůdkám nebo malinám rostoucím v českém lese v sezóně,“ dodává.

Anketa

Kupujete superpotraviny?

Klasickým příkladem domácí české superpotraviny je obyčejné kysané zelí. „To nám v zimě zajistí dostatek přírodních vitamínů a minerálních látek. Jenomže lidi místo toho raději kupují předražené exotické ovoce, které se onomu kysanému zelí, co do obsahu mikroživin nemůže samozřejmě rovnat,“ připomíná Vladimír Klescht. A hned uvádí další příklad, jak marketing kolem superpotravin umí zapracovat. „Když se v médiích objeví informace o tom, že za zvýšeným výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku vězí nedostatečná konzumace vlákniny v potravě, rapidně se zvýší prodej psyllia – indické vlákniny. Stejnou službu udělají mleté otruby. Ale to nezní tak hrdě a navíc jsou odporně levné.“

Dalším hlediskem je ekologická stopa, která při dovážení superpotravin z jedněch končin do druhých vzniká. „Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky z českých zdrojů stejně jako třeba vlašské ořechy, které nemají ekologickou stopu jako exotické produkty, jsou pro nás přinejmenším stejně tak prospěšné. Není na škodu svůj jídelníček obohacovat zajímavými ‚superpotravinami‘. Pamatujte však na to, že celkově vyvážená a pestře složená strava spolu s pravidelným pohybem je mnohem důležitější než konzumace nějaké ojedinělé zázračné složky,“ uzavírá Tereza Bočková.

A co je superpotravina pro vás? Cizokrajné goji či chlorela, quinoa, chia, nebo naopak něco domácího – rozmašírovaný mladý ječmen, zelí, špalda, medvědí česnek, psí sádlo...? Napište nám do vzkazů pod článek.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2016 16:28, steel

teď se chystají USA zavalit Evropu modifikovanýma potravinama - hormonálně "obohacenýma"! to bude teprve "to pravé"!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

potraviny, zdraví

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pěstuj. Skliď. Sněz

12. 4. 2016 | Jana Poncarová | 10 komentářů

Pěstuj. Skliď. Sněz

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě... celý článek

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

23. 3. 2016 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité... celý článek

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

23. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc... celý článek

Farmářský slon u vás v obýváku

14. 8. 2015 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Farmářský slon u vás v obýváku

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

7. 3. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami... celý článek

Partners Financial Services