V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny

Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo.
V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny

Český statistický úřad každý měsíc sleduje ceny šestadvaceti vybraných potravin a nápojů. Z dat za květen vyplývá, že potraviny v tuzemských supermarketech meziročně zdražily o 9,2 procenta. Za co a o kolik si letos připlatíme? Napoví náš přehled.

Dražší sýr, levnější mrkev

Eidam, máslo, cukr. Tři položky nákupního seznamu, které od loňského roku zdražily zdaleka nejvíc. Zatímco letos v květnu stálo kilo cukru bezmála dvacet korun, loni zhruba šestnáct korun. Meziročně jde o devatenáctiprocentní nárůst. Podobně – o necelých dvacet procent – stoupla také cena másla. Meziroční nárůst o téměř třicet procent pak statistici hlásí za kilo eidamu. Dráž ale vyšla i vejce, maso nebo třeba chleba – celkově podražilo devatenáct položek ze seznamu, sedm je naopak levnějších. Některé ovšem jen o pár haléřů. Pro srovnání: v dubnu jsme oproti minulému roku zaplatili míň za deset položek, v březnu za osm.

Česko versus Evropa

Ve srovnání s Evropskou unií se v Česku nakupuje levněji. Pekárenské výrobky, obiloviny ale i ovoce a zelenina jsou u nás levnější o 27 procent, ceny masa jsou 26 procent pod unijním průměrem. Nejmenší rozdíl je u olejů a tuků – jejich ceny jsou u nás pouze o dvě procenta nižší. Naopak o dvě procenta dráž kupujeme v Česku ryby.

V květnu nicméně zlevnila především zelenina, nejvíc mrkev. Zatímco loni stálo kilo karotky jednadvacet korun, letos jsme ji pořídili za patnáct. Levnější jsou i brambory, papriky a také rajčata. Právě cena rajčat během předcházejících měsíců narostla téměř o půlku, nyní se ale vrací k normálu – rozdíl oproti minulému roku dělá jen dvě setinky procenta. Míň než loni nás stojí také rýže, minerální vody a lahvové pivo, i když v praxi nižší cenu takřka nepoznáte.

Kolik za to

Český statistický úřad každý měsíc (zhruba v jeho půlce) porovnává ceny šestadvaceti druhů základních potravin. Krom celorepublikového průměru se zajímá i o ceny v jednotlivých krajích. Pokud chcete vědět, o kolik potraviny podražily v Libereckém nebo třeba Karlovarském kraji, můžete se podívat na kompletní tabulku – najdete ji zde.

 

květen 2016

květen 2017

Meziroční změna

Hovězí maso zadní (kg)

200,91 Kč

221,31 Kč

10,15 %

Vepřová pečeně s kostí (kg)

105,17 Kč

118,56 Kč

12,73 %

Šunkový salám (kg)

127,90 Kč

140,63 Kč

9,95 %

Kuřata celá (kg)

69,29 Kč

69,97 Kč

0,98 %

Polotučné mléko (l)

17,69 Kč

18,74 Kč

5,93 %

Eidam (kg)

100,17 Kč

129,40 Kč

29,18 %

Bílý jogurt (150 g)

8,13 Kč

8,53 Kč

4,92 %

Vejce (10 ks)

28,86 Kč

33,13 Kč

14,79 %

Máslo (kg)

140,04 Kč

167,98 Kč

19,95 %

Rostlinný roztíratelný tuk (kg)

92,56 Kč

94,07 Kč

1,63 %

Rýže loupaná dlouhozrnná (kg)

36,51 Kč

36,20 Kč

-0,84 %

Těstoviny vaječné (kg)

45,39 Kč

48,56 Kč

6,98 %

Hladká mouka (kg)

11,19 Kč

11,36 Kč

1,51 %

Cukr krystalový (kg

16,64 Kč

19,83 Kč

19,17 %

Chléb konzumní kmínový (kg)

21,75 Kč

24,60 Kč

13,1 %

Pšeničné bílé pečivo (kg)

40,64 Kč

45,45 Kč

11,83 %

Přírodní minerální voda (l)

8,87 Kč

8,74 Kč

-1,46 %

Jakostní víno bílé (0,75 l)

93,35 Kč

97,51 Kč

4,45 %

Pivo výčepní, světlé, lahvové (500 ml)

11,05 Kč

10,9 Kč

-1,35 %

Brambory (kg)

17,24 Kč

16,79 Kč

-2,61 %

Pomeranče (kg)

31,60 Kč

36,72 Kč

16,2 %

Banány (kg)

31,26 Kč

35,40 Kč

13,24 %

Jablka (kg)

30,32 Kč

31,55 Kč

4,05 %

Rajčata (kg)

39,49 Kč

39,48 Kč

-0,02 %

Papriky (kg)

69,78 Kč

65,87 Kč

-5,6 %

Mrkev (kg)

20,97 Kč

15,88 Kč

-24,27 %

Zdroj: Český statistický úřad

Anketa

Jak moc cítíte zdražování?

Potraviny zdražují od začátku roku

Právě dražší potraviny a nealkoholické nápoje ve velké míře ovlivnily růst meziroční inflace – během prvních třech měsíců letošního roku konečně překonala hranici dvou procent, což je dlouhodobý inflační cíl České národní banky. Potraviny (a nealko nápoje) jsou totiž vedle výdajů na bydlení druhou největší položkou ve spotřebním koši českých domácností. Jinak řečeno: spolu s náklady na bydlení ukousnou z našich příjmů největší díl.

Nejvýrazněji rostly ceny zboží a služeb v březnu, meziročně o 2,6 procenta. Naproti tomu minulý rok dělal meziroční nárůst jen tři desetiny procenta. Ke dvěma procentům se meziroční inflace vrátila v dubnu, kdy jednak výrazně zlevnil alkohol a tabákové výrobky a současně zpomalil růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Kolem dvou procent by se pak měla inflace pohybovat i po zbytek roku, tedy alespoň podle makroekonomické prognózy ministerstva financí. Nižší inflaci ekonomové předpovídají na rok 2018, kdy odezní faktory z posledního čtvrtletí loňského roku a začátku toho letošního. Konkrétně právě rostoucí ceny potravin, ale i zavedení elektronické evidence tržeb.

Inflace

Podívejte, jak nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Kam inflace nemůže

Přesto, že v obchodech je letos zas o něco dráž, pořád se najdou místa, kde ceny nerostou. Zelené listy, výhonky nebo květy jsou ve volné přírodě zadarmo. Musíte jen vědět co, kdy a kde sbírat. Poradíme, jak na to.

Místo do supermarketu do přírody

Další variantou je samozásobitelství. Rajčata, saláty nebo bylinky zvládnete vypěstovat sami, klidně i na balkoně.

Pěstuj. Skliď. Sněz
Naplánujte si zeleninovou zahradu
Minizahrádka na balkoně nebo parapetu

Inflace a vaše peněženka? Zkuste kalkulačku

Prognózy a statistiky jsou jedna věc, váš rodinný rozpočet věc druhá. Statistici měří inflaci takzvaným indexem spotřebitelských cen, který vypočítávají ze spotřebního koše – sedmi stovek nejrůznějšího zboží a služeb rozdělených do dvanácti kategorií.

Každé kategorii pak přikládají určitou váhu, podle toho, kolik peněz na dané zboží měsíčně padne z rozpočtu průměrné české domácnosti. Jenže každá domácnost v praxi spotřebovává jiné množství zboží. Tak například penzisté dají vedle bydlení a jídla velkou část svého důchodu také na léky a zdraví. Pro mladé páry naopak může jít o zanedbatelnou položku, daleko víc se v jejich rozpočtu projeví třeba zdražení v kategorii ubytování a stravování. Stejně tak rodina s nízkými příjmy, která utratí většinu výplaty za jídlo, pocítí rostoucí ceny víc než domácnost s vyššími příjmy, která nebude mít takový problém zvýšené výdaje pokrýt.

Pokud vás víc než republikový průměr zajímá, jak inflace ovlivňuje konkrétně vaši peněženku, vyzkoušejte naši kalkulačku osobní inflace. Stačí, když do příslušných kolonek vepíšete, kolik měsíčně utratíte za jídlo, bydlení, dopravu a další. V grafu si potom můžete porovnat, jestli je vaše inflace (červená křivka) vyšší, nebo nižší, než oficiální index platný pro celou ekonomiku (modrá křivka). Když bude vaše osobní inflace nižší než oficiální, máte štěstí – vaše peníze se vzhledem k vašim nákupům znehodnocují pomaleji než v případě průměrného Čecha.

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek, vegetariána se ale pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem, jak ho nastavili statistici, a vaším nákupním košíkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2017 10:50, Franz

No je to pořád jenom obchod :). Inflace je jen "globální" jinou má samo bezďák, vesničan se zahradou a jinou rodina v nájmu v Praglu. Ale vsichni máme tu nejlepší obranu, utrácet jen tam kde chceme a popřípadě "hlasovat nohama". Odpálit přebytečné platby a neplánované nákupy - firmy tu racionalizaci příjmu,nákladu a daní už dávno provedli, tak proč né my "obyč." lidi. Každá neutracená kačka je vydělanou,nejen pro milionáře.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services