Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Monika Veselíková | rubrika: Když se řekne | 9. 11. 2016
Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.
Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Novela zákona o potravinách Ministerstva zemědělství nastavuje jednotná kritéria pro označování potravin vyrobených v Česku. Kdo splní zákonem stanovené podmínky, může svůj produkt opatřit logem Česká potravina. Od novinky si Ministerstvo slibuje lepší orientaci zákazníků při nákupu. „Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pokud produkt tato kritéria nesplňuje, neměla by na sobě mít ani grafiku nebo symbol (například mapku nebo vlaječku), který by naznačoval, že zemí původu výrobku je Česko. Napříště bychom tedy měli být ušetřeni trapných situací, jako když Penny Market označoval logem Česká kvalita výrobky pocházející z Polska, Slovenska či Německa.

Anketa

Jak moc vám záleží, odkud je jídlo, které kupujete?

Co je „Česká potravina“

Kdo nakoupí potraviny označené českou vlajkou, měl by mít jistotu, že jde o produkt, který byl v Česku nejen vyrobený, ale zároveň pochází z místních surovin. Stoprocentně to bude nicméně platit jen v případě jednosložkových a nezpracovaných produktů – mléka, masa, vína, ovoce a zeleniny, které můžou být jako české označené tehdy, pokud jsou ze sta procent vyrobené z místních surovin, případně jsou u nás vypěstované.

U ostatních vícesložkových produktů se pak stačí vejít do limitu sedmdesáti pěti procent. Ke snížení hranice u těchto produktů přistoupilo Ministerstvo proto, aby označení českého původy mohly nést i produkty obsahující složky, které u nás není možné vypěstovat, odchovat, vytěžit. Logo Česká potravina tak může mít například i jogurt s příchutí tropického ovoce, pokud podíl ochucující složky nepřesáhne dvacet pět procent.

Kromě toho novela povoluje také označení – vyrobeno v České republice pro potraviny, jejichž produkce od výroby až po balení probíhá v Česku, suroviny ale producenti nakupovali víc než ze čtvrtiny v cizině.

Značky kvality: která je ta pravá

Česká potravina tak od ledna rozšíří řady několika značek kvality či původu, na které je už teď možné na obalech potravin narazit. Řeč je například o takzvané národní značce kvality Klasa nebo o Regionální potravině, které zaštiťuje Ministerstvo zemědělství

Co bychom za to dali...

Marketing Ministerstva zemědělství

Na rozšíření povědomí o vlastních značkách kvality vynakládá Ministerstvo zemědělství každoročně milionové částky. Značky kvality Klasa a Regionální potravina mají vlastní webové stránky, profily na sociálních sítích, točí se o nich televizní spoty, vyvěšují plakáty. Výjimkou nejsou ani soutěže s hodnotnými cenami. Aktuálně například probíhá spotřebitelská soutěž na podporu prodeje produktů nesoucích libovolnou značku kvality – kdo nasbírá příslušný počet log, může vyhrát prodloužený víkend na farmě nebo poukaz na elektrospotřebiče v hodnotě deset tisíc korun.

Kolik taková podpora státní kasu každoročně stojí, vidíte v tabulce.

 Rok

Klasa

Regionální potravina

Celkem

2015

37 640 000 Kč

73 002 000 Kč

110 642 000 Kč

2014

48 697 000 Kč

20 664 000 Kč

69 361 000 Kč

2013

211 893 000 Kč

42 794 000 Kč

254 687 000 Kč

2012

143 222 000 Kč

46 761 000 Kč

190 017 000 Kč

2011

203 453 000 Kč

203 453 000 Kč

2010

193 044 000 Kč

193 044 000 Kč

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vlastní označení pro potraviny tuzemského původu – Český výrobek – pak přiděluje výrobcům i Potravinářská komora ČR. Mimo ně je možné najít na etiketách také řadu privátních značek nebo loga kvality Evropské unie. Každá z nich má přitom zákazníkovi zaručit něco jiného – některé značky deklarují kvalitu složení, jiné původ.

Přehled symbolů a log kvality a původu spolu s vysvětlením, co že vlastně naznačují, najdete v naší galerii:

Přehled symbolů kvality a původu

Klikněte na kterýkoli obrázek nebo tlačítko dole


Zvětšovací sklo!

Co je ta Klasa, u ďasa, zač?!

Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byznysplán: Michelinský bylinkář

5. 11. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje... celý článek

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

13. 9. 2016 | Jana Poncarová | 19 komentářů

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně... celý článek

Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

25. 7. 2016 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat,... celý článek

Ušetřete za zdraví. Superpotraviny můžete mít i zadarmo

10. 5. 2016 | Jana Poncarová | 6 komentářů

Ušetřete za zdraví. Superpotraviny můžete mít i zadarmo

Kdyby v nákupním košíku měly skončit všechny „zázračné potraviny“, které prý zatočí s většinou civilizačních nemocí, člověk by se nedoplatil. Vyčistěte hlavu od marketingových řečí.... celý článek

Byznysplán: Nebe na jazyku

17. 12. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Byznysplán: Nebe na jazyku

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny.... celý článek

Partners Financial Services