Novela zákona o potravinách Ministerstva zemědělství nastavuje jednotná kritéria pro označování potravin vyrobených v Česku. Kdo splní zákonem stanovené podmínky, může svůj produkt opatřit logem Česká potravina. Od novinky si Ministerstvo slibuje lepší orientaci zákazníků při nákupu. „Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.
Pokud produkt tato kritéria nesplňuje, neměla by na sobě mít ani grafiku nebo symbol (například mapku nebo vlaječku), který by naznačoval, že zemí původu výrobku je Česko. Napříště bychom tedy měli být ušetřeni trapných situací, jako když Penny Market označoval logem Česká kvalita výrobky pocházející z Polska, Slovenska či Německa.
Co je „Česká potravina“
Kdo nakoupí potraviny označené českou vlajkou, měl by mít jistotu, že jde o produkt, který byl v Česku nejen vyrobený, ale zároveň pochází z místních surovin. Stoprocentně to bude nicméně platit jen v případě jednosložkových a nezpracovaných produktů – mléka, masa, vína, ovoce a zeleniny, které můžou být jako české označené tehdy, pokud jsou ze sta procent vyrobené z místních surovin, případně jsou u nás vypěstované.
U ostatních vícesložkových produktů se pak stačí vejít do limitu sedmdesáti pěti procent. Ke snížení hranice u těchto produktů přistoupilo Ministerstvo proto, aby označení českého původy mohly nést i produkty obsahující složky, které u nás není možné vypěstovat, odchovat, vytěžit. Logo Česká potravina tak může mít například i jogurt s příchutí tropického ovoce, pokud podíl ochucující složky nepřesáhne dvacet pět procent.
Kromě toho novela povoluje také označení – vyrobeno v České republice pro potraviny, jejichž produkce od výroby až po balení probíhá v Česku, suroviny ale producenti nakupovali víc než ze čtvrtiny v cizině.
Značky kvality: která je ta pravá
Česká potravina tak od ledna rozšíří řady několika značek kvality či původu, na které je už teď možné na obalech potravin narazit. Řeč je například o takzvané národní značce kvality Klasa nebo o Regionální potravině, které zaštiťuje Ministerstvo zemědělství.
Vlastní označení pro potraviny tuzemského původu – Český výrobek – pak přiděluje výrobcům i Potravinářská komora ČR. Mimo ně je možné najít na etiketách také řadu privátních značek nebo loga kvality Evropské unie. Každá z nich má přitom zákazníkovi zaručit něco jiného – některé značky deklarují kvalitu složení, jiné původ.
Přehled symbolů a log kvality a původu spolu s vysvětlením, co že vlastně naznačují, najdete v naší galerii:
Sdílejte článek, než ho smažem