Změny v exekucích? Věřitelé budou platit zálohy a marné exekuce se zastaví

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 8. 11. 2016 | 23 komentářů
Dlužníci s více exekucemi „v péči“ jediného exekutora. Bezvýsledná exekuce se po dvou letech zastaví. A věřitelé budou platit zálohu, která pokryje náklady exekuce, když se ukáže, že dlužníkovi není co strhávat ani zabavovat. Takové novinky chystá ministr spravedlnosti Pelikán.
Změny v exekucích? Věřitelé budou platit zálohy a marné exekuce se zastaví

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán připravil novelu exekučního řádu, která výhledově zásadním způsobem mění pravidla exekucí. Aktuálně je v připomínkovém řízení. Pokud projde, přinese velké změny pro dlužníky, věřitele i exekutory.

Cílem navrhovaných novinek je podle Ministerstva spravedlnosti snížit náklady na vymáhání dluhů.

Jeden na jednoho

Novela počítá s tím, že do budoucna by měl každého dlužníka na starost vždy pouze jeden exekutor – bez ohledu na počet exekucí. Ministrovi Pelikánovi vadí, že dnes řeší exekuce jednoho dlužníka často víc exekutorů, kteří ovšem provádějí stejné úkony, a náklady exekuce tak zbytečně rostou. Volba exekutora by měla vypadat následovně: když exekutor zjistí, že už jsou vůči dlužníkovi vedena jiná exekuční řízení z období před účinností novely exekučního řádu, bude muset exekuci předat soudními exekutorovi, který je dlužníkovi (územně) nejblíž – tedy nejblíž z exekutorů, kteří už některou z dlužníkových exekucí mají na stole.

U vícenásobných exekucí vzniklých po účinnosti novely už nebude rozhodovat vzdálenost exekutora od dlužníka, ale exekuce se shromáždí u toho soudního exekutora, který řeší první dlužníkovu exekuci.

Propojeno!

Slučování exekucí dnes

Spojit exekuci v jednu – a citelně tak snížit náklady na vymáhání i celkovou vymáhanou částku, je možné už dnes. V některých případech se to děje automaticky, jindy na žádost dlužníka. Není to ale možné vždy. Podrobný přehled pravidel přinesly Peníze.cz před časem:

Jak ušetřit na exekucích? Jejich spojením!

Marné exekuce se zastaví

Další novinka, kterou má novela přinést: dlouho běžící exekuce, ve kterých se z dlužníka nedaří nic vymoct a jediným důsledkem je narůstání nákladů na exekuci, se mají podle ministra Pelikána zastavovat. Limitem by měly být dva roky marného vymáhání z dlužníka, kterému není co strhávat ani zabavovat.

Dnes podle ministra spravedlnosti exekutoři takové exekuce nestopnou, protože jsou pod tlakem věřitelů, kteří by jinak se svými pohledávkami odešli k jinému exekutorskému úřadu.

„Vystavovali by se tím konkurenci jiných, kteří by něco takového neudělali, a pro věřitele je výhodné, aby mu exekuce běžela i tehdy, kdy vůbec nic nepřináší a jenom vytváří náklady,“ uvedl ministr Pelikán na tiskové konferenci, kde novelu exekučního řádu představil. Jestli nová právní úprava projde, budou se muset exekuce, které dlouhodobě nemají efekt, zastavovat povinně.

Na podobnou notéčku

Nová pravidla i pro osobní bankrot

S návrhy zákonů z dílny Ministerstva spravedlnosti se poslední dobou roztrhl pytel. Ministr spravedlnosti chce změnit také pravidla osobního bankrotu. Na oddlužení by mohl dosáhnout každý: už nebude nutné umořit třetinu dluhů. Limit má ze zákona úplně vypadnout.

Oddlužení: Nebude nutné splatit třetinu dluhů

Věřitelé budou platit zálohu

Pelikánova novela exekučního řádu obsahuje také povinné zálohy na exekuce placené věřiteli. Záloha má sloužit k pokrytí nákladů exekuce v případě, že se ukáže, že dlužník nemá žádný zabavitelný majetek. Ministr spravedlnosti tím chce docílit toho, aby věřitelé předem uvážili, jestli má exekuce smysl a nepřinese jen zbytečné náklady bez výsledku – tedy zda je naděje, že se z dlužníka vůbec nějaké peníze vymůžou.

Pelikán vs. exekutoři

Už v květnu Robert Pelikán ohlásil, že chystá snížení exekučního tarifu – jinými slovy, ubere exekutorům peněz. U Exekutorské komory jeho rozhodnutí vzbudilo velkou nelibost. Tarifní plat chce ministr exekutorům snížit o třetinu, minimální odměna exekutora má klesnout ze tří na dva tisíce korun. Změna má být účinná od ledna. Původně přitom ministr plánoval snížit tarif o dvě třetiny.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Oddělení novely exekučního řádu od změn v oblasti odměňování exekutorů, vadí Exekutorské komoře, podle exekutorů totiž jde o spojité nádoby. „Od prvního ledna bude pravděpodobně účinná tarifní vyhláška, která bude mít na exekutorské úřady silný dopad. Jistá zlepšení pro exekutory představuje právě novela exekučního řádu. Její osud je ale nejistý, protože je na začátku legislativního procesu a volební cyklus se nachází v závěru. Takže jediné, co mají exekutoři jisté, je snížení odměn,“ říká pro Peníze.cz mluvčí Exekutorské komory ČR Petr Vorlíček.

S myšlenkou koncentrace exekucí u nejbližšího exekutora Exekutorská komora souhlasí, vadí jí ale sdružování exekucí u exekutora, který vede nejstarší exekuci. „Může to zafixovat dlužníka z Aše k exekutorovi z Karviné,“ upozorňuje mluvčí Vorlíček. Exekutorská komora by podle něj upřednostnila zavedení místní příslušnosti exekutorů.

„Se zjednodušením zastavování exekucí pro nemajetnost souhlasíme, koneckonců samotná Exekutorská komora toto opatření navrhla, avšak ministerský návrh není úplně dotažený do konce – chceme zjednodušit i doručování usnesení o zastavení exekuce,“ pokračuje Petr Vorlíček. Exekutoři podle něj vítají i zavedení záloh, které můžou zabránit nadužívání exekucí. Navrch chtějí, aby za osoby osvobozené od složení zálohy platil zálohu stát, „Jinak regulační efekt nebude úplný,“ dodává mluvčí Exekutorské komory ČR.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2016 10:56, zdeno

Konečně se začíná řešit vztah věřitele a dlužníka, kterým byl
chudák věřitel a téměř zločinec dlužník , který umožňuje doslova okrádání nejen dlužníků, jejich rodin včetně dětí
za rodiče. Vnikla celá nepřeberná škála institucí na vymáhání
dluhu, kterým jde o co jejich nejvyšší prospěch. Metodou
u některých vymahačských organizací je chamtivost, bezohlednost a korupce. Proto je už nutné řešit podstatu
problému a ne jen jejich důsledky.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2016 10:49, josef

Zkusil sis nekdy spocitat, jaky je to urok, kdyz nekomu treba pujcis petikilo na tyden s tim, ze on vrati 510?

Urokova sazba je 180%, to jsou paradoxy, co? Chtit 10 korun za pujcku.

Totez nastane, kdyz nekomu pujcite pet litru na tyden a chcete za to poplatek 100 Kc (no to je teda horentni suma!!!), urok take 180%!!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oddlužení pro každého: Už nebude nutné splatit třetinu dluhů, plánuje ministr

19. 10. 2016 | Petra Dlouhá | 42 komentářů

Oddlužení pro každého: Už nebude nutné splatit třetinu dluhů, plánuje ministr

Ministr spravedlnosti chce změnit pravidla osobního bankrotu. Na oddlužení by mohl dosáhnout každý: už nebude nutné umořit třetinu dluhů. Limit má ze zákona úplně vypadnout. Je to dobře? celý článek

Očima expertů: Exekutory na řetěz?

19. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Exekutory na řetěz?

Vymknuly se v Česku exekuce kontrole? Prý se z nich stal byznys, ze kterého profitují především exekutorské úřady, advokátní kanceláře a inkasní firmy. Jak to změnit? A může něčemu... celý článek

Pelikán na válečné stezce. Ministr jde exekutorům po penězích

23. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Pelikán na válečné stezce. Ministr jde exekutorům po penězích

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce srazit odměny exekutorů. „Nebrání se“ snížení počtu exekutorských úřadů. Do budoucna by exekutorům rád upravil i náplň práce: ubral rozhodovací... celý článek

2016. Chci vyhlásit osobní bankrot: Návod, kalkulačka, formuláře

14. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

2016. Chci vyhlásit osobní bankrot: Návod, kalkulačka, formuláře

Když už se zdá, že dluhy nemají řešení, zbývá ještě možnost vyhlásit osobní bankrot. Pět let budete třít bídu s nouzí, ale když se podaří splatit alespoň třetinu dluhů, zbytek závazků... celý článek

Partners Financial Services