Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?

Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?

Ty rád játra, on rád játra. Já nerad játra. Navaluje se mi z nich. Ve školní jídelně to bylo utrpení. Na naší škole (možná na žádné škole?) neměli v půlce osmdesátých let ve zvyku vypisovat jídelníčky. Takže šlo o štěstí – že člověk cestou k jídelně zachytí, co že se dneska podává. Protože jak jste se dostali dovnitř, únik nebyl možný. U dveří stála jedna souška, druhá hlídala na place. Sledovala frontu, aby se nepředbíhalo a aby nebyly strkanice, a sledovala nádobu na zbytky v rohu. Poslat čuníkům na statek pár zbylých brambor, to nebyl problém, ale maso? I stal jsem se mistrem v ukrývání jater pod hladičku rýže. Protože říct třeba Děkuju, dám si dneska jenom polívku nešlo. Nevím proč, asi aby jeden nebyl ochuzen o živinu a nezaostal ve vývinu.

Neplýtvat jídlem bylo heslem doby. V sámošce visel veliký plakát Rohlík ani kousek chleba nesmí přijít do popela.

Jenže plýtvalo se dost, heslům a dozoru navzdory.

A dnes?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydáníMetody, ukazatele, využití v praxi.

Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.

Přijdou zase hesla a agitace?

Organizace Globale Resources Institute uvádí, že 24 procent všech kalorií, které vyprodukujeme jako potraviny, nesníme. Jak to spočítali, pámbuví. Ale úplně z prstu si to asi necucají, tabulky Organizace pro potraviny a zemědělství OSN tvrdí, že ročně přijde nazmar 1,3 miliardy tun potravin, což má odpovídat třetině jejich produkce. Nejhorší je to s ovocem a zeleninou, těch prý jde do odpadu 45 procent, tedy skoro polovička. A samozřejmě plýtvání produkty znamená plýtvání zdroji vůbec: na výrobu toho všeho jídla se spotřebuje spousta nafty, spousta hnojiv, spousta práce. Jenže co s tím? Samozřejmě se dají znovu zaplatit plakáty, dají se za spoustu peněz natočit výchovné spoty a vůbec se dá do popelnice ke všem těm potravinám přihodit hodně peněz. Dokonce by šlo nařídit obchodům s potravinami, aby ty plakáty vyvěsily a aby pouštěli z reproduktorů varování.

Možná se k tomu dopracujeme, mně to jako sci-fi nepřipadá.

Supermarkety už leckde vyhazovat nesmí

Některé vlády už k boji proti plýtvání přistoupily. Po svém. Francie loni uzákonila pravidlo, že větší obchody s potravinami nebudou smět svoje potravinářské zboží jen tak vyhazovat. Nejprve ho musí zdarma nabídnout charitám nebo zemědělcům třeba na zkrmení. Dosavadní praxe zatím byla často taková, že i docela dobré zboží, kterému se ale blížil konec doby doporučené spotřeby nebo které by prostě nevydrželo do dalšího dne nebo by zabíralo místo zboží čerstvějšímu, se prostě vyhodilo. A případně – pokud personálu přišlo, že ještě není docela bez hodnoty – se znehodnotilo dokonale. Třeba savem.

Důvod není docela jasný. Možná se majitelům zdálo, že popelnice s jídlem, které by se ještě dalo pozřít, lákají k jejich obchodům lidi, které tam neradi viděli. Možná po popelnicových potápěčích zbýval nepořádek. A možná prostě majitel nechtěl nikomu dát nic zadarmo. Popravdě – má na to právo. Veřejnost má právo být ničením potravin (a klidně i lakotou) pohoršena, může protestovat, především vlastním bojkotem takové firmy – a tím to podle mě končí. Případně začíná: pokud by takhle zacházel s jídlem pan Nguyen u nás v domě, ke kterému občas zajdu do večerky, šli bychom si to vyříkat. A pokud bych se dozvěděl, že se tak chová nejmenovaný obchoďák, ze kterého si nechávám posílat velké nákupy, nejdřív by přišla ostrá protestní nóta, pak konec nákupů a pak agitace u známých, aby tam už taky nenakupovali. V tomto pořadí.

Za dobré slovo knížku

Minule byla v rubrice Co si o tom myslíte? řeč o České poště, jak slavně zavádí na sto sedmdesáti ze tří tisíc poboček platební karty. Vyjádřili jsme miému dinosaurovi i jistou soustrast, neboť chápeme, proč to doposud neudělal.

Knížku za pěkný komentář bychom rádi poslali entitě, která se podepsala jako Likvid. 

Abyste neumřeli hlady

Nu, ve Francii se postará vláda. A u nás se určitě taky najdou časem takoví starostliví. Vlk se nažere, možná se i kdekterý vepřík nažere, když to bude mít ze supermarketu levně, ale hromada odpadu zůstane skoro celá. Supermarkety se totiž možná na ničení potravin podílejí na pohled nepěkným způsobem, největším „producentem vyhozeného jídla“ jsou ale domácnosti. V Evropě na ně údajně připadá 40 procent. Na supermarkety pět procent. Pokud vám tedy záleží na tom, aby se neplýtvalo zdroji, můžete pro to snadno něco udělat. Floskule, že je vždycky potřeba začít u sebe, docela platí. A není na tom v zásadě nic zvlášť složitého, stojí to jenom trošku především mentálního úsilí. Nezapomeňte ale, že příliš zodpovědným hrozí vážné riziko. Když si totiž kupovali dva banány, s tím že někdy stačili sníst oba, někdy to s tím druhým nevyšlo, chudý zemědělec v Ekvádoru vždycky dostal peníze za dva banány. Co když kvůli vašemu šetření přijde o práci? Než se rozhodnete, co je větší a co menší zlo, mohli byste taky umřít hlady.

Co si o tom myslíte vy? Plýtváte potravinami? Není vlastně super, že dneska nemusíte sníst každou poloshnilou cibuli, že středověk prostě skončil? A pokud se snažíte být šetrní, je to spíš s ohledem na peněženku, nebo vám prostě přijde blbé boží dárek vyhazovat? Myslíte, že by se mělo supermarketům nařizovat, aby svoje přebytky nabídly charitě nebo zemědělcům? A nebojíte se, že jednou někdo bude hlídat váš koš, a vy budete nesnězené maso maskovat haldičkou rýže?

Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem. Za pěkný příspěvek odměníme jednoho z vás knížkou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 10. 2015 16:48 | ghost

ze sveho spajzu pridam priklady dva - napoj a mleko - jeduli na vylet beru si sebou mineralku jenze ouha dostacujici pullitr casto stoji vice nez 1.5l akcni baleni - tedy beru ekonomictejsi akcni baleni a co nevypiji proste vyhodim - dalo by se rici ze "jen voda" ale vim ze plytvam - druhy priklad jiz neni o vode - potrebuji cca 0.5l mleka na kasi ale stejnou shodou okolnosti vyjde levneji dvojita porce litrove krabice - udelam 2x kasi a nez dojde ke zuzitkovani zbytek je zkysly a na vyliti a me ne bude nez jit opet zakoupit akcni 1l krabici - vazeni ekoteroristi nez napadnete me prosim obratte se na nase mile retezce - ja se v prvni rade snazim neplytvat svou malou inflacni vyplatou - ekologie je mi ukradena se vsemi ekoteroristy
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2015 22:10 | guláš s jabkama

Tak něco jiného je guláš a něco jinýho jsou jabka, to nemíchejte.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2015 19:21 | Marie

v článku se mimo jiné píše :"Francie loni uzákonila pravidlo, že větší obchody s potravinami nebudou smět svoje potravinářské zboží jen tak vyhazovat. Nejprve ho musí zdarma nabídnout charitám nebo zemědělcům třeba na zkrmení....." Nevím jak Francie , ale u nás v ČR se zbytky potravin nesměly ani zkrmovat. Zbytky z D důch. se po roce 2005 místo vepříkům musely vozit do spalovny :-( . Jak je to nyní - nevím !
Pěkné dny
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2015 10:27 | KM

U školní jídelny se občas pohybuji, neb mám děti školou povinné a žádné šoky nezažívám. Nicméně, měl jsem spíše na mysli nějakou domácnost, která se oddává pečlivě skrývané perverzi spočívající v nakupování nepotřebných potravin a poté jimi, zřejmě v skrytu noci, plní kontejnery. Já nikoho takového neznám.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2015 2:55 | JirkaZ

Běžte se podívat k odpadkovým košům u školních jídelen, nejspíš uvidíte to, co jste ještě nikdy neviděl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2015 11:27 | Hunter

"největším „producentem vyhozeného jídla“ jsou ale domácnosti"

Ne, největším producentem "vyhozeného jídla" jsou přímo zemědělci.
Nedávno o tom byla reportáž - že se běžně čtvrtina až třetina plodů vůbec nesklízí, protože nesplní vizuální nebo technické parametry požadované odběratelem (např. jakost barvy, průměr, hmotnost atd. u jablek).
Při prodeji jako II. jakost jsou náklady na sklizení vyšší, než prodejní cena za kg, tak se to rovnou jen zaorá, nebo nechá ležet.

Jídlo je příliš levné. Levnější než cena práce na jeho výrobě odvedená (jednak díky vysoké efektivitě, druhak díky různým zvláštním dotacím a fondům a povinným odkupům).
To je nová situace posledních dvou-tří desetiletí, která nikdy dříve ně světě nebyla. Nějak to určitě dopadne.

Přečtěte si Hrozny hněvu Johna Steinbecka, ten se tímto tématem zabíral už před 70 lety.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2015 23:01 | Yokotashi

Od te doby, co jsem byl donucen prestat vykrajovat plesnive ovoce a zeleninu (shnile se da, tam neni mycelium), tak obcas nejake to jidlo vyhodim, ale delam to velice nerad. Mam z toho blby pocit. Tvrdy chleba se snist da treba s horcici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2015 9:10 | KM

Nesmysl, je to jen otázka přístupu, nikoli nutnost. V naší rodině se bochníky chleba navíc rozhodně nevyhazují. Prostě se dojídá, pokud je něco navíc, tak se to buď dá do mrazáku (malý příruční máte nejspíš i vy u své lednice, jen se dobře podívejte) nebo se to zpracuje. Mít například ten chleba poruce v mrazáku je i dost praktické, když ten čerstvý dojde zrovna v nevhodnou chvíli. Možná jednou za rok vyhodíme pár banánů, které děti nestihly sníst, já si jich nevšiml a manželka neměla čas z nich udělat třeba babánový moučník.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2015 8:21 | Pavel

Ano, když jsem žil sám, tak jsem taky kupoval přesně to, co jsem spotřeboval a nic jsem nevyhazoval.

Jenže jsem se oženil, přišly děti a při vaření okamžitý apetit všech členů rodiny neodhadnete (ač rýži odměřuji vždy stejným hrnkem, někdy je jí málo a jindy třetina zbude), občas dojde k nedorozumnění, kdo co koupí, a najednou máte bochník chleba navíc, navíc musíte mít v zásobě stále něco na pohoštění, když přijdou babičky se s dětmi pomazlit, atd. a najednou zjistíte, že dost jídla vyhazujete, ač nechcete.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2015 18:05 | Ramesse II.

Nevím co je to morální policie a radši to ani vědět nechci, tipuji, že to jsou nějací exoti typu ekoexotů, multikultiexotů nebo podporavetřelcůexotů či totálněkorektních exotů, na což Evropa dojede a je to už vidět, že kvůli těmto exotům Evropa dost rychle spěje ke konci. Ale k tématu: osobně jsem nevyhodil nikdy jídlo ani za korunu, kupuji přesně to co potřebuji, nic víc a nic míň, takže nic nezbývá a naopak ani nic nechybí. Je to o vztahu k prostředkům - někdo má tolik, že ho nějaké plýtvání netrápí a někdo přemýšlí o tom, co kolik stojí a podle toho nakupuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2015 16:32 | josef

No tak cas od casu je potreba neco vyhodit. Drive chleba vydrzel tyden, ted uz po dvou dnech plesnivi. Podobne je to s ovocem a zeleninou, nic to nevydrzi. No a kdyz clovek omylem koupi neco, co ma datum trvanlivosti jen dva tri dny pote, co to koupil.... takz uz to pozdeji radeji ani neji a vyhodi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2015 15:11 | Anna

U nás doma se nevyhazuje téměř nic, byla jsem tak vychovaná a taky výše mé minimální mzdy mi to nedovolí. Přitom často kupuji zboží ve slevě, na konci doby trvanlivosti. Maximálně se mi stalo, že na jogurtu byla plíseň, tak letěl do koše, to je ale vyjímka. Jinak se dá vše zpracovat- ze starého chleba topinky,z naraženého ovoce koláč atd.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2015 14:37 | Frenky

No, každý nějak žije a každý má k tomu tématu vždy nějaké zdůvodnění. Někdo bude tvrdit, že v životě nikdy nic nevyhodil a že vaří nejraději podle Hrušky a tím pádem zpracuje i to, co jiní běžně dávají zvířatům, či do popelnic.
Jiní kupují jen to, co snědí a přebytky nemají. Opravdu je tomu tak?

Před nějakým časem jsem byl s odpady u místního kontejneru. Tedy je to takové zákoutí, kde je asi 5 kontejnerů na směsný odpad a pak další na ten tříděný. Viděl jsem mladou ženu se psem, jak přehrabává jen tech kontejnerů. Myslel jsem si původně, že jí tam něco spadlo, tak jsem gentlemansky nabídl pomoc. Ale záhy jsem zjistil, že je to houmesačka. Nicméně jsem s ní zabředl rozhovor, na téma obsah popelnic, tedy kontejnerů. Nevím zda kecala, ale říkala, že takto už nějaký čas krmí svého psa a že si vybere i něco pro sebe. Koukal jsem, že měla v ruce celé kuře, ještě zabalené v igelitu. To hodila zpět s tím, že syrové ani její pes nežere. Vedle, v igelitce, měla nějaké pečivo, paštiky a zbytky masa. Odhaduji že pečeného. Pak nějaké sušenky a zeleninu....

Po cestě domu jsem si myslel, že by nebylo od věci instalovat ještě jeden kontejner, nějaký třeba nerezový, kde by lidé dávali zbytky potravin. Ale hned jsem to zavrhl. Jednak by to neprošlo u hygieniků a pak, lidé by tam asi nic nedávali. Bylo by na ně vidět, že plýtvají a pak, všeobecný názor - přece nebudeme živit ty smradlavé pobudy ......

Pak je tu ještě jeden moment. V supermarketech se prodává mnoho velmi závadných potravin (ale legislativně čistých), plných éček. Nebo-li chemické koktejly, čili šmakulády a hnusy. Tak tyhle jakoby potraviny kupují našinci se slevovými letáky v ruce a mlaskají si, jak dobře nakoupili. Kdo se občas dívá na Streamu na Jídlo s.r.o, či A dost, tak ví, o čem píši.

Mám dojem, že "popelnice" zvaná lidský žaludek, je obsahově mnohdy podobná těch plechovým venku....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2015 14:13 | KM

Vy znáte osobně někoho, kdo vyhazuje potraviny? Já ne. Nedělám to já, ani lidé v mém okolí. Ten problém je nejspíš někde jinde, než v těch vtipně karikovaných popelnicích plných nesnědených potravin vyházených z přeplněných ledniček. Jestli víte, kde se takové popelnice dají vidět, dejte vědět. Já se tam na ně pojedu podívat, ještě jsem nikdy žádnou takovou neviděl.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2015 13:12 | pavel

Lidi se u nás mají jak prasata v žitě.Tak proč by neměli vyhazovat potraviny?Hlavně že pořád kňučí jak se mají špatně.Nejvíce kňučí ti co vyhazují nejvíce potravin.Je to smečka ubožáků a zaslouží si tvrdou bídu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Farmářský slon u vás v obýváku

14. 8. 2015 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Farmářský slon u vás v obýváku

Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

28. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Státní reklama na „kvalitní jídlo“: Peníze prší z nebe. A nejspíš budou dál

Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních... celý článek

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

2. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak... celý článek

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

22. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem... celý článek

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

26. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování... celý článek

Partners Financial Services