Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

| rubrika: Jak na to | 25. 7. 2016 | 4 komentáře
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo

Plýtvání potravinami se stalo velkým tématem. Někoho pohoršuje plýtvání samotné, zátěž pro životní prostředí, ať už souvisí se samotnou produkcí nebo dopravou, jiného znepokojuje spíš to, kolik peněz ze svého vlastního rozpočtu vyhazuje s nespotřebovaným jídlem do koše. Vznikají nejrůznější iniciativy, ale také aplikace do chytrých telefonů, které lidi učí plánovat nákupy nebo spotřebovat poslední zbytky surovin ve spíži. Lidem vlastně ukazují, jak znovu používat selský rozum, nekupovat v akci velké objemy jídla, které nestihnou sníst, nebo jak vařit a využívat suroviny ve spíži.

Od zemědělství až po domácnost

Z plýtvání potravinami se nejčastěji osočují velké nákupní řetězce. Jsou ale jen jedním z dlouhého článku výroby a spotřeby jídla. „K plýtvání potravinami dochází v celém řetězci od pěstitelů až po konzumenty. Plýtvá se hlavně čerstvými potravinami, kterými se spotřebitelé předzásobují, jako je pečivo, ovoce nebo zelenina,“ říká Pavlína Kalousová z projektu Potravinypomahaji.cz.

Celosvětově se prý vyhodí nebo znehodnotí asi jedna třetina (!) vyprodukovaného jídla, což odpovídá asi 1,3 miliardy tun za rok. „Plýtvá se v zemědělství, při výrobě potravin, distribuci, prodeji, v pohostinství a v domácnostech. V Evropské unii mají přes 40 procent vyhozeného jídla na svědomí právě domácnosti,“ dodává Jiří Marek z analytického centra Glopolis.

Supermarkety tedy nejsou tím nejproblematičtějším článkem. Navíc podle Pavlíny Kalousové celá řada z nich zavádí proti plýtvání konkrétní opatření a některé z nich potraviny poskytují potřebným. Ročně jde o potraviny v milionových částkách. „Většina českých supermarketů se s námi také zapojuje do Národní potravinové sbírky, kde se jen v loňském roce vybralo přes 236 tun potravin pro potřebné v celé České republice,“ doplňuje.

Anketa

Vyhazujete jídlo?

Kolik peněz letí do koše

V Česku jsou plýtvacími rekordmany především mladí lidé od 18 do 29 let s vyšším měsíčním příjmem, žijící ve větších městech nad sto tisíc obyvatel. „I když nejsme na evropské špičce, z ledničky a spíže přesuneme do odpadkového koše asi sedmdesát kilo potravin na osobu ročně,“ uvádí Hana Těšitelová z projektu Jídelníplán.cz.

Plýtvání potravinami přitom není levný „koníček“. Každý měsíc průměrná domácnost s dítětem vyhodí do kontejnerů potraviny v hodnotě 1700 korun, což v ročním součtu odpovídá téměř 21 tisícům korun. „Místo toho by si rodina mohla koupit například 58 balíků plenek, jedenáct ročních rodinných vstupenek do trojské ZOO nebo si zajet na dovolenou k moři,“ vypočítává sugestivně Těšitelová.

Spotřebujte do…

Z průzkumu společnosti Byznys pro společnost, který provedla v loňském roce, zase vyplynulo, že čtyři z deseti lidí vyhodí jídlo i několikrát do měsíce. Nejčastějším důvodem vyhazování potravin je to, že jsou shnilé, plesnivé nebo zkažené.

Podle Hany Těšitelové je nejčastěji důvodem vyhazování jídla to, že lidé neumějí nebo nemají čas plánovat rodinné stravování, skládat jídelníčky nebo přepočítávat množství surovin potřebných pro jednotlivé strávníky. „Nakoupí i uvaří víc, než reálně spotřebují. Dalšími příčinami plýtvání v domácnostech je například chybné skladování potravin nebo nákup nevyzkoušených surovin a nejasnosti ohledně značení trvanlivosti potravin,“ dodává.

Rozlišování mezi minimální trvanlivostí a značením „spotřebujte do“ by se mělo stát při hospodaření s potravinami základem. „Termín ‚spotřebujte do‘ říká, že jídlo nemusí být po tomto datu zdravotně nezávadné. Ale potravina po skončení doby minimální trvanlivosti bývá většinou v pořádku a vyhazovat se nemusí,“ upozorňuje Jiří Marek. Důležité tak je naučit se potraviny vhodně skladovat a umět využívat suroviny do posledních kousků v různých v receptech.

Tipy, jak neplýtvat

V síti

Chtělo by se říct – neptej se, co může udělat pro omezení plýtvání jídlem tvůj supermarket. Ptej se, co pro to můžeš udělat ty. Ostatně: jde o vaši peněženku.

  1. Před nákupem jídla zkontrolujte obsah lednice a spíže. Zjistěte, jaké suroviny máte, které byste měli spotřebovat. Tomu přizpůsobte jídelní plán.
  2. Nakupujte jen to, co sníte. Když si koupíte deset banánů v akci, spořádáte jen tři a zbytek vyhodíte, stávají se luxusním zbožím.
  3. Využívejte i zbytky jídla – z opuštěného plátku kuřecího masa, kousku sýra a špenátu vykouzlíte skvělou pizzu.
  4. Potraviny, které se rychle kazí, mějte pořád na očích. Jídlo uchovávejte v průsvitných obalech (sklenice, plastové dózy apod.).
  5. Většinu potravin i hotových jídel můžete zamrazit. Nezapomeňte si je popsat nebo si psát seznam, co to v mrazáku vlastně máte.
  6. Zrající sýr, který je po minimálním datu trvanlivosti, nepatří ještě do koše. Rozlišujte mezi údaji „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.
  7. Jídlo plánujte, ale nepřehánějte to. Pokud vyrážíte na týdenní velké nákupy, zvyšuje se riziko, že se část potravin zkazí, než když nakupujete jednou za dva tři dny.
  8. Nakupujte lokálně a sezónně od místních zemědělců. Místní čerstvé potraviny nemusí cestovat přes půl světa a předejde se plýtvání při skladování.
  9. Pište si seznamy, co dochází a co potřebujete nakoupit. Využít můžete i různé mobilní aplikace.
  10. Pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu. Pracně vypěstovaný salát raději sníte, než abyste ho uvadlý vyhazovali. 
  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+19
Ano
Ne

Diskuze

25. 7. 2016 | 12:23 | Marcela

Snažím se vše zužitkovat,ale někdy se prostě najde něco co nespotřebujeme.Pečivo dáváme známému,který má králíky a slepice a navíc je myslivec,takže ho v zimě nosí i do lesa. Sbírám pečivo od sestry ,dcery a sousedky. více

25. 7. 2016 | 11:23 | kodiak medvěd

Vždycky když redakci docházejí příspěvky, zařadí nějaký objevný článek o tom, že je lepší neplýtvat potravinami. Už jsem ho nějakou dobu vyhlížel, je letní okurková sezóna, není co vydávat. Počítám, že se v dohledné době...více

25. 7. 2016 | 9:46 | Martin

My bychom si to sice dovolit mohli (oba mame nadprumerny plat), ale oba jsme byli nauceni, ze jidlo se proste nevyhazuje. A to stejne predavame detem. více

25. 7. 2016 | 6:49 | Anna

U nás se tedy z jídla nevyhodí ani kousek, všese dá zpracovat, a vzhledem ke své minimální mzdě bych si to ani nemohla dovolit.Pečlivě vybírám, co nakoupit, a vše se u nás sní.Když vidím v popelnici vyhozené potraviny, nechápu...více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Marxismus, Kardinální užitek, Prospekt emitenta, martin stára, brno, architektura, mobilní operátoři, operátoři, jízdenka, česká asociace franchisingu, daňový základ, Asie, Ross, Carbon Central Network, rolníci, ceny ropy, nehody, cestovní ruch

8S38915, 2K17417, 8B58110, 6P16221, 3T91467

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK