O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 14. 12. 2023
Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další digitalizací.
O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Zdroj: Shutterstock

Zájemci o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě můžou nově podat žádost online přes takzvanou klientskou zónu Jenda (Jednoduše na dávky). Jedinou podmínkou je vlastní datová schránka nebo identita občana – bez ní není možné do klientské zóny vstoupit.

Od léta je v Jendovi možné vyřizovat online i rodičovský příspěvek. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí si o něj od té doby digitálně řekla už víc než polovina nově žádajících rodičů. Všechny tři dávky, které jsou nyní v Jendovi, jsou nejčastěji využívané dávky, navíc s největším objemem poskytovaných peněz.

Digitalizuje se také Česká správa sociálního zabezpečení, na jejímž ePortálu lze od prosince online zažádat o důchod.

Lidé díky Jendovi ušetří cestu na úřad práce a úředníkům zase ubude práce. Už od loňska jsou zahlceni žádostmi o sociální dávky a doba jejich vyřizování se často prodlužovala až za povinný termín. Přes internet můžou žádat jak zaměstnanci, tak i osoby samostatně výdělečné činné.

„Klientská zóna Jenda má mnoho funkcí, které zjednoduší klientům jednání s úřadem. Lidé tak nejen že mohou podat žádost, ale mohou sledovat její stav a hlásit změny. Také je v Jendovi možné doložit čtvrtletní příjmy nebo náklady na bydlení. Tuto možnost mohou využít i ti, kteří žádost podali již dříve na pobočce úřadu práce. Děláme všechno pro to, aby klient v budoucnu vyřešil všechny svoje záležitosti online a na pobočku vůbec nemusel,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.  

Třicet kliků k příspěvku

Jak na to? V elektronickém formuláři se musíte nejprve ověřit – buď přes datovou schránku, nebo identitou občana. Tedy například e-občankou, mobilním klíčem nebo bankovní identitou

Na hlavní stránce Jendy pak před sebou máte přehled o všech dávkách, pokud vám už úřad práce nějaké poskytuje, a můžete požádat o dávku novou. Nejsložitější dávkou s ohledem na to, co všechno je potřeba doložit, je příspěvek na bydlení. Po kliknutí na ‚požádat o příspěvek‘ se automaticky načítá adresa trvalého pobytu. „Pokud budete žádat o příspěvek na jinou adresu, můžete ji vyplnit,“ popisuje Karel Trpkoš, vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva.

Dál vás aplikace postupně provází dalšími kroky – vyplníte datum, od kdy o dávku žádáte, doplníte informace o svém bydlení a o společně posuzovaných osobách, pokud už nebudou automaticky načteny z evidence obyvatel.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Zdržením je nutnost doložit souhlas společně posuzovaných osob, případně potvrzení podnájemních smlouv. Lze je doplnit později, systém na případnou jejich absenci upozorní. „Chceme, aby klient podal žádost správně, proto si lze u každého kroku zobrazit nápovědu. Chceme tím eliminovat počet interakcí mezi úřadem a žadatelem,“ doplňuje Trpkoš.

Na konci formuláře je nutné odsouhlasit několik prohlášení, aby bylo možné ho odeslat. Podle Trpkoše je možné příspěvek na bydlení vyřídit zhruba třiceti kliky. Přídavek na dítě je na vyplňování jednodušší a žádatelé to zvládnou rychleji s méně kliky, slibuje ministerstvo.

„Výhodou formulářů v Jendovi je i to, že žadatel vidí, v jakém stavu zpracování je jeho žádost. Při podání osobně na podatelně nebo datovou schránkou či e-mailem je v jakémsi informačním vakuu a neví, zda dávku dostane a kdy,“ říká Trpkoš.

Hledají se ajťáci

Do budoucna se počítá s dalším rozšiřováním klientské zóny. V roce 2024 ministerstvo práce plánuje převést do Jendy agendu zaměstnanosti, tedy například žádosti o podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Měly by se také digitalizovat dávky pro zdravotně postižené.

Od roku 2025 by mělo být možné v Jendovi požádat i o novou dávku, do které se má spojit několik různých dnešních dávek. O chystané změně jsme psali podrobně: Méně sociálních dávek, více kontroly. Úřad chystá zásadní změny.

„V rámci digitalizace nás následující roky čeká řada projektů. Abychom mohli všechny své ambice v této oblasti realizovat, je potřeba posílit personální kapacity IT ministerstva práce a sociálních věcí. Proto jsme spustili nový náborový web budutoho.mpsv.cz, který má za cíl motivovat IT experty ze soukromého sektoru, aby se připojili k našemu týmu a pomohli tak svými schopnostmi a dovednostmi posouvat státní správu dál,“ dodává Jurečka.  

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services