Kde všude měl účty? Novinka usnadní pátrání po dědictví

Pozůstalí ani notáři zatím nemají k dispozici nástroj, který by našel všechny bankovní účty zemřelého. Aspoň částečné vylepšení má přinést nová platforma, kterou chystají Notářská komora s Českou bankovní asociací.
Kde všude měl účty? Novinka usnadní pátrání po dědictví

Zdroj: Pleska / Midjourney

Dostat se k bankovním účtům příbuzného, který zemřel, není úplně jednoduché. Když pozůstalí nevědí o existenci běžných či spořicích účtů u konkrétních bank, nemají možnost, jak případné další účty objevit. A mnohdy jim nepomohou ani notáři v rámci dědického řízení

„Protože notář nemá přístup do centrální evidence účtů České národní banky, pracuje jenom s těmi informacemi, které mu pozůstalí poskytnou. Tedy například s výpisy z účtů či s bankovními kartami nalezenými v rámci pozůstalosti,“ vysvětluje prezident Notářské komory Radim Neubauer.  

Notáři jen loni řešili přes sto třicet tisíc dědických řízení. Někteří jejich účastníci jsou přitom jen vzdálení příbuzní nebo i lidé, kteří příbuzenský vztah se zemřelým neměli a tedy netuší, jaký majetek měl. 

Ideální by podle Neubauera bylo, kdyby notáři měli přístup právě do centrální evidence účtů provozované Českou národní bankou. Ta od roku 2018 denně aktualizuje informace o účtech a bezpečnostních schránkách fyzických i právnických osob ze všech bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen. Dědická řízení by to výrazně urychlilo. Podobně to už funguje na Slovensku.

Jenže centrální banka nemůže do evidence pustit další zájemce. Evidence slouží jen k odhalování trestné činnosti a stíhání pachatelů trestných činů. K rozšíření funkce o dědická řízení (a také k rozšíření okruhu oprávněných uživatelů) by potřebovala změnu zákona. 

„Česká národní banka tento systém provozuje pro stát na základě zákona o centrální evidenci účtů, a to s hlavním cílem odhalování trestné činnosti a stíhání pachatelů trestných činů a zajištění významných hospodářských a finančních zájmů a bezpečnosti České republiky. ČNB přístupy do centrální evidence účtů neuděluje. Okruh uživatelů je stanoven zákonem, přičemž jejich seznam centrální bance sdělují zákonem určené orgány státu,“ říká mluvčí centrální banky Petra Vlčková. 

Zákon mezi oprávněné žadatele řadí orgány činné v trestním řízení (policie, státní zástupce, soud), Finanční analytický úřad, orgány finanční správy, orgány celní správy, zpravodajské služby České republiky (např. BIS), orgán vykonávající působnost úřadu pro vyhledávání majetku z trestné činnosti a také ministerstvo financí (podle zákona o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům).  Nikdo jiný o výpis z evidence požádat nemůže.

Do budoucna by se ale podle ministerstva financí mohl okruh žadatelů rozšířit. Možná právě i o notáře.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

„Samozřejmě vnímáme požadavky na rozšíření seznamu institucí, které mají přístup k centrální evidenci účtů, a to nejen ze strany Notářské komory. K novelizaci zákona by mělo dojít v horizontu následujících tří let, a to zejména v souladu s evropskou legislativou. Aktuálně se nicméně úprava tohoto zákona nepřipravuje,“ říká Gabriela Krušinová z tiskového oddělení ministerstvo financí.  

Vedle notářů by se přístup do evidence hodil také České správě sociálního zabezpečení, která by tak snadněji ověřila například finanční situaci žadatelů o sociální dávky

Prozatím by mohla ulehčit pátrání po bankovních účtech zemřelých nová platforma, kterou Notářská komora chystá s Českou bankovní asociací.  

„Platforma umožní notáři na jeden dotaz automaticky prověřit ty banky v Česku, které se do ní dobrovolně zapojí. Po podobném řešení veřejnost volá zejména od doby medializace případů, kdy se dohledání a následný přístup k děděným penězům zkomplikoval,“ říká Neubauer.

Připomíná tak případ z minulosti, kdy pozůstalý věděl o existujícím kontu svého zemřelého příbuzného, ale v bance mu oznámili, že účet neexistuje. Až po doložení výpisů se banka omluvila s tím, že daný bankéř udělal chybu.  

Na problém s děděním peněz po zemřelém upozornila v minulosti také ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba. Jeden z podporovatelů této organizace uzavřel v její prospěch životní pojištění. Když zemřel, organizace by se o penězích v hodnotě jeden a půl milionu korun vůbec nedozvěděla – nebýt tajného telefonátu jedné z pracovnic pojišťovny.  

Mluvčí bankovní asociace Radek Šalša odhaduje, že do poskytování informací o existenci účtů přes novou platformu by se mohla zapojit většina bank (včetně stavebních spořitelen), které jsou členy asociace. V současnosti je jich přes třicet.

„Příslušná platforma zatím prochází vnitřním připomínkovým řízením v rámci asociace. Předpokládám, že hotovo by mohlo být během druhého čtvrtletí letošního roku. V tuto chvíli ale zatím neznáme žádné detaily,“ dodává Šalša.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services