Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

Peníze.cz přinášejí čerstvou várku kalkulaček pro všechny marody. Spočítají, kolik dostanete od zaměstnavatele a od státu, když se v roce 2016 rozstonáte. Živnostníkům nabízíme i kalkulátor, který ukáže, jak nastavit pojistné a jak to nemocenskou ovlivní.
Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

Než se dostaneme k podnikatelům a živnostníkům, podíváme se na pravidla náhrady mzdy a nemocenské u zaměstnanců. S čím můžete počítat, když v roce 2016 skončíte na neschopence?

Náhrada mzdy v roce 2016

Za první tři pracovní dny nemoci (nejvýš však za prvních 24 neodpracovaných hodin z rozvržených směn) nedostanete od zaměstnavatele ani státu nic. S jedinou výjimkou: když je nemocnému nařízená karanténa, čerpá náhradu mzdy od zaměstnavatele od prvního pracovního dne. Ostatní lazaři dostávají náhradu mzdy až od čtvrtého pracovního dne na neschopence.

Ve Sněmovně právě leží novela zákoníku práce, která chce třídenní karenční lhůtu zrušit a obnovit vyplácení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. O případných novinkách vás budeme včas informovat.

Ty ne!

Kdo náhradu mzdy a nemocenskou nedostane

Rozloučit se s náhradou mzdy i nemocenskou může člověk, který si pracovní neschopnost způsobí úmyslně (a zaměstnavatel a sociálka to zjistí). Když si pracovní neschopnost přivodíte pod vlivem alkoholu nebo drog, při rvačce nebo páchání úmyslného trestného činu, sníží se náhrada mzdy i dávky nemocenské na polovic.

Nárok na náhradu mzdy má zaměstnanec v pracovním poměru. Člověk, který pracuje na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, má nárok na náhradu mzdy v případě, že má nárok na nemocenskou – tedy zaměstnavatel za něj odvádí nemocenské pojištění. K tomu dochází, když měsíční odměna od jednoho zaměstnavatele v rámci DPP přesáhne deset tisíc korun nebo v rámci DPČ dosáhne alespoň dvou a půl tisíce korun.

Podmínkou vzniku nároku na náhradu mzdy samozřejmě je, že zaměstnavatel obdrží vaši neschopenku. Náhrada mzdy pak musí být vyplacená v nejbližším termínu pravidelné výplaty. Dosahuje šedesáti procent průměrného hodinového hrubého výdělku za poslední čtvrtletí. Průměrný výdělek se ale nejprve sníží prostřednictvím redukčních hranic. Hodnoty redukčních hranic pro výpočet náhrady mzdy v roce 2016:

Redukční hranice

uplatňují se na hodinovou mzdu

  • z částky do 157,68 Kč se počítá 90 procent
  • z rozdílu částky 157,68 a 236,43 Kč se počítá 60 procent
  • z rozdílu částky 236,43 Kč a 472,68 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 472,68 Kč se už nepřihlíží

Náhradu mzdy zaměstnavatel vyplácí do čtrnáctého dne nemoci – za každý den, který by pro vás jinak byl dnem pracovním, a za každý svátek, za který byste jinak (nebýt v pracovní neschopnosti) dostali náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Dávky nemocenské v roce 2016

Jakmile přijde patnáctý den pracovní neschopnosti, přebírá ve finančním zabezpečení nemocného štafetu stát: sociálka začíná vyplácet nemocenskou, přesněji dávky nemocenského pojištění. Na rozdíl od náhrady mzdy je dostáváte za každý kalendářní den pracovní neschopnosti. Nanejvýš ovšem po dobu tři sta osmdesáti dní od začátku pracovní neschopnosti. Při dlouhé nemoci byste si měli pohlídat den číslo sto osmdesát. Když bude k tomuto datu váš stav ustálený, stabilizovaný, lékař vám neschopenku ukončí, i když ještě nebudete docela zdraví.

A kolik na nemocenské dostanete? Dávka dosahuje šedesáti procent denního vyměřovacího základu – a ten se rovná průměru vašich hrubých příjmů za uplynulý rok. I v případě nemocenské se ale vyměřovací základ nejdřív sníží skrze redukční hranice. Hodnoty redukčních hranic pro výpočet nemocenské v roce 2016:

Redukční hranice

uplatňují se na denní mzdu

  • z částky do 901 Kč se počítá 90 procent
  • z částky nad 901 do 1351 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1351 do 2 701 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2 701 Kč se už nepřihlíží

Kdo si chce ušetřit počty, udělá nejlíp, když nasází vstupní údaje do naší kalkulačky – se zbytkem si poradí za vás.

Anketa

Stonáváte?

OSVČ: Nemocenská není samozřejmost

Podnikatelé nemají zaměstnavatele ani mzdu, nárok na náhradu mzdy tedy nepadá v úvahu. Pomýšlet mohou na dávky nemocenského pojištění od patnáctého dne nemoci. Ale jen v případě, že jsou účastni nemocenského pojištění, které je pro podnikatele nepovinné. Velká část podnikatelů si ho neplatí. Na dávky nemocenského pojištění, jako je nemocenská, ošetřovné nebo mateřská, tím pádem nedosáhnou.

Vyhráno ale nemají ani ti, kteří si nemocenské pojištění platí. Výši nemocenského pojištění si osoby samostatně výdělečně činné nevolí tak docela svobodně, omezují je zákonné limity. Minimální pojistné se rovná 115 korunám měsíčně; minimální vyměřovací základ je totiž stanoven na pět tisíc korun. A je tu i horní hranice. Maximálním vyměřovacím základem pro stanovení pojistného je vyměřovací základ pro sociální pojištění, ke kterému jste došli v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení, rozpočítaný na měsíce.

V praxi to znamená, že abyste dosáhli solidní nemocenské, musíte si předtím delší dobu platit vedle nemocenského pojištění také poměrně vysoké sociální pojištění.

Když navíc zohledníte, že nemocenská se vyplácí až od patnáctého dne nemoci, není od věci zauvažovat nad alternativou v podobě pojistky od některé komerční pojišťovny.

Jestli chcete spoléhat na krytí od státu, oceníte naše kalkulačky. První spočítá osobám samostatně výdělečně činným, které si platí nemocenské pojištění, s jak vysokou nemocenskou můžou počítat.

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

Druhá napoví, jestli se vůbec vyplatí nemocenské pojištění platit a jak ho případně optimálně nastavit.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2016

Pozor na kontroly a porušování režimu

Kdo pobírá náhradu mzdy nebo nemocenskou z důvodu pracovní neschopnosti, musí dodržovat léčebný režim a počítat s tím, že zaměstnavatel nebo sociálka přijdou na kontrolu. Adresu, na které budete marodit, musíte povinně nahlásit ošetřujícímu lékaři, byt musí být označený jménem, (funkční) zvonek taktéž. Rozsah vycházek určuje lékař – trvají nanejvýš šest hodin denně v čase mezi sedmou ráno a sedmou večer. Ve výjimečných případech je může lékař prodloužit.

Když budete léčebný režim porušovat a zaměstnavatel nebo sociálka to zjistí, hrozí snížení nebo ztráta náhrady mzdy či nemocenské, až dvacetitisícová pokuta a v nejhorším případě i výpověď.

Podle posledních statistik České správy sociálního zabezpečení navštíví kontrola ze sociálky zhruba každého desátého člověka na neschopence. Jen v průběhu 3. čtvrtletí roku 2015 padlo za porušování léčebného režimu 2671 postihů. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2016 17:51, Romana

Chci se zeptat jsem nemocná od 29.2 a ještě jsem nedostala nemocenskou, kdy se vyplácí, děkuji

+102
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

20. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Jak se daní v roce 2016? Kolik ukrojí odvody a kdo neplatí žádné? Nabízíme přehled pravidel i kalkulačku, která čistou odměnu,... celý článek

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

19. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

Naši kalkulačku čisté mzdy aktualizovanou pro rok 2016 ocení zaměstnanec i zaměstnavatel. První si spočítá, jaký čistý příjem dostane a kolik mu z hrubé mzdy uloupnou povinné odvody.... celý článek

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

24. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo balíček změn pro rodiny: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená... celý článek

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

6. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

Simulantenbande. Celý ten český národ není než banda simulantů, říkal vojenský doktor Bautze ze Švejka. Když se přestaly vyplácet náhrady mzdy za první tři dny pracovní neschopnosti,... celý článek

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

5. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Už jste slyšeli, že nemocenská se snad nebude vyplácet až od třetího dne nemoci, ale zase už od prvního? Je to trik. Jestli vám to někdo slibuje, prostě kecá.

Partners Financial Services