Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

Vyzkoušejte další várku kalkulaček renovovaných pro rok 2015. Snadno propočítají, kolik v roce 2015 dostanete od zaměstnavatele a od státu, když skončíte na neschopence. Myslíme také na podnikatele a živnostníky – máme pro ně dokonce i kalkulačku, která ukáže, jak si optimálně nastavit pojištění a jak to nemocenské dávky ovlivní.
Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

Zajímá vás, jak na tom finančně budete, když v roce 2015 skončíte v pracovní neschopnosti? Předně záleží, zda jste zaměstnanec, nebo osoba samostatně výdělečně činná. A nejdřív se mrkneme na pravidla pro první jmenované.

Nejdřív platí zaměstnavatel…

Ačkoli vláda uvažuje, že by to v budoucnu mohla změnit, zatím stále platí železné pravidlo, že první tři (pracovní) dny na neschopence (ještě přesněji: během prvních dvaceti čtyř neodpracovaných hodin) stonáte na vlastní útraty. Stát ani zaměstnavatel vám nezaplatí nic. Výjimkou je situace, kdy vám nařídí karanténu – v takovém případě pobíráte od prvního dne náhradu mzdy, kterou platí zaměstnavatel. To se ale v praxi příliš často nestává. Většina marodů tedy začne pobírat náhradu mzdy až od čtvrtého dne na neschopence. Nárok na ni má každý zaměstnanec v pracovním poměru a každý, kdo pracuje na dohodu o pracovní činnosti a za koho zaměstnavatel platí nemocenské pojištění.

Náhrada mzdy dosahuje šedesáti procent průměrného hodinového hrubého výdělku za poslední čtvrtletí. Pokud vám to zní jako docela prima, tak zpomalte: průměrný výdělek se ještě snižuje prostřednictvím redukčních hranic. Hodnoty redukčních hranic pro náhradu mzdy platné pro rok 2015 vidíte v boxu. 

Rok 2015: redukční hranice pro výpočet náhrady mzdy

(uplatňují se na průměrný hodinový výdělek)

  • z částky do 155,40 Kč se počítá 90 procent
  • z rozdílu částky 155,40 a 232,93 Kč se počítá 60 procent
  • z rozdílu částky 232,93 Kč a 465,85 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 465,85 Kč se už nepřihlíží

Anketa

Stonáváte?

Náhradu mzdy vám bude zaměstnavatel vyplácet do čtrnáctého dne nemoci, náleží vám za každý den, který by pro vás jinak byl dnem pracovním, a za svátek (za který byste jinak, nebýt v pracovní neschopnosti, pobírali náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku).

… pak se začíná starat stát

Od patnáctého dne pracovní neschopnosti se o vaši finanční situaci stará stát: správa sociálního zabezpečení vám začíná vyplácet dávky nemocenského pojištění, lidově nemocenské nebo nemocenskou. Nemocenská se na rozdíl od náhrady mzdy vyplácí za každý kalendářní den nemoci, nejen za dny pracovní. Čerpat ji můžete maximálně tři sta osmdesát dní od začátku pracovní neschopnosti; pro skutečně dlouhodobě nemocného člověka je ale hraničním stoosmdesátý den na neschopence. Když bude váš stav k tomuto datu stabilizovaný, musí vám lékař pracovní neschopnost ukončit, i když ještě nebudete zcela vyléčeni.

Nemocenská se vyplácí ve výši šedesáti procent z denního vyměřovacího základu, který je tvořen průměrem vašich hrubých příjmů za poslední rok. Také denní vyměřovací základ se ovšem nejprve snižuje prostřednictvím redukčních hranic – jejich hodnoty platné pro rok 2015 vidíte v boxu.

Rok 2015: Redukční hranice pro výpočet nemocenské

(uplatňují se na průměrný denní výdělek)

  • z částky do 888 Kč se počítá 90 procent
  • z částky nad 888 do 1331 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1331 do 2662 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2662 Kč se už nepřihlíží

Jestli se vám nechce do složitých počtů, využijte naši kalkulačku, která výši náhrady mzdy i nemocenské vypočítá za vás.

Každý zaměstnanec, který skončí na neschopence, ovšem náhradu mzdy a nemocenskou dostat nemusí. Když si pracovní neschopnost přivodíte úmyslně (a zaměstnavatel a sociálka na to přijdou), můžete na obojí zapomenout. Když si neschopnost způsobíte pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, ve rvačce nebo při páchání úmyslného trestného činu, sníží se vám náhrada mzdy i dávky nemocenské na polovinu.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Podnikatelé: Pouze nemocenská. A jen pro někoho

Podnikatelů a živnostníků se náhrada mzdy od zaměstnavatele přirozeně netýká. Jednoduše proto, že žádného zaměstnavatele nemají a mzdu nedostávají. A na nemocenskou od patnáctého dne nemoci dosáhnou jen někteří z nich. Aby vám na nemocenskou v době pracovní neschopnosti vznikl nárok, musíte totiž splňovat jednu rozhodující podmínku: být účastni nemocenského pojištění. Což konkrétně znamená, že za vás pojistné odvádí zaměstnavatel nebo si ho jako podnikatelé sami dobrovolně platíte.

Nemocenské pojištění je pro osoby samostatně výdělečně činné dobrovolné, na rozdíl od sociálního pojištění a zdravotního pojištění si ho povinně platit nemusí. A velká část podnikatelů si ho neplatí. Má to několik nepříjemných dopadů, především ten, že nemůžete počítat s dávkami nemocenského pojištění – s nemocenskou, mateřskou ani ošetřovným.

Pokud si nemocenské pojištění platíte, bude se výše budoucí nemocenské odvíjet od výše pojistného. Tu si ovšem nemůžete volit úplně libovolně. Minimální pojistné dělá 115 korun měsíčně (minimální vyměřovací základ je totiž stanoven na pět tisíc korun). Shora vás limituje zase vyměřovací základ pro sociální pojištění, jak jste si ho vypočetli v loňském přehledu příjmů a výdajů pro sociálku, rozpočtený na měsíce. Takže jestli chcete dosáhnout na nemocenskou v solidní výši, musíte si předtím delší čas platit vedle nemocenského pojištění také vcelku vysoké pojištění sociální. Vzhledem k tomu, že nemocenská se vyplácí až od patnáctého dne nemoci, stojí určitě za úvahu, jestli se víc nevyplatí krýt se pro případ nemoci pojistkou od některé z komerčních pojišťoven.

Výši nemocenské dávky spočítá osobám samostatně výdělečně činným naše kalkulačka, stačí zadat měsíční pojistné.

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

Jestli přemýšlíte, zda se vám vůbec vyplatí nemocenské pojištění státu platit a jak si ho (případně) nastavit, může se hodit také kalkulačka optimálního pojistného.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2015

Jste práce neschopní? Můžou si to přijít zkontrolovat

Když se ocitnete v pracovní neschopnosti a začnete pobírat náhradu mzdy nebo nemocenské dávky, musíte počítat s tím, že si zaměstnavatel nebo kontroloři ze sociálky přijdou ověřit, jestli dodržujete léčebný režim.

Adresu, na které se budete kurýrovat, jste povinni nahlásit ošetřujícímu lékaři, byt musíte opatřit jmenovkou a funkčním označeným zvonkem. Rozsah vycházek určí doktor, nesmí ale trvat víc než šest hodin denně v čase mezi sedmou ranní a sedmou večerní. Jen ve výjimečných případech smí lékař se souhlasem sociálky dobu vycházek prodloužit.

Když budete léčebný režim porušovat a zaměstnavatel nebo sociálka to zjistí, hrozí vám snížení nebo ztráta náhrady mzdy či nemocenské, až dvacetitisícová pokuta a v krajním případě i výpověď.

Podle posledních statistik České správy sociálního zabezpečení kontroloři navštíví každého sedmého člověka na neschopence. Jen za prvních devět měsíců roku 2014 odebrali nebo snížili dávky nemocenské 2433 lidem. Nejvíc kontrol proběhlo v Jihomoravském kraji, nejméně v kraji Libereckém.

Kontroly dodržování režimu dočasně práceneschopných od ledna do září 2014

Kraj

Počet  provedených kontrol

Počet postihů

Jihočeský

7 151

101

Jihomoravský

17 987

189

Karlovarský

5 864

152

Královéhradecký

9 905

183

Liberecký

4 258

121

Moravskoslezský

15 700

234

Olomoucký

8 565

148

Pardubický

8 989

192

Plzeňský

11 215

346

Hl. město Praha

6 474

57

Středočeský

12 843

171

Ústecký

9 441

230

Vysočina

4 917

92

Zlínský

5 618

217

Celkem ČR

128 927

2 433

Zdroj: ČSSZ

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2015 12:12, Albina

Stát neodměňuje lidi, kteří je živí, ale pouze ty co na nás parazitují a nikdy nepracovali a pracovat nebudou a to nám chtěj dát tzv. solidární daň kvůli emigrantům. Jakým právem nás takhle očesávají z našich vydřených peněz? Pracující musí platit a žádná práva nemá zato RÓM a další jim podobní dostanou peníze ve výši téměř 40 000Kč při 3 dětech a 2 dospělých ....a není to kec viděla jsem to na vlastní oči!!! My děláme 3 a stěží v 21. století dáme 38 000 Kč dohromady !!!! VYŽÍRCÍ!!! VLASTIZRÁDCI JSOU NAŠI POLITICI!!!

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2015 11:14, Jana

Od 15. dne se platí za každý kalendářní den. Jen prvních 14 kal.dnů, které platí zaměstnavatel, se počítají jen pracovní dny (první 3 pracovní dny marodění samozřejmě nic).

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Nemoc z povolání: Na co máte nárok

25. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 95 komentářů

Nemoc z povolání: Na co máte nárok

Vláda schválila nový seznam nemocí z povolání. Přibyla na něm například rakovina vaječníků, zmizely choroby vyvolané prachem z cukrové třtiny. Co dělat, když nemoc z povolání propukne?... celý článek

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

14. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 9 komentářů

Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj... celý článek

Ztráta nemocenského, pokuta 20 tisíc, vyhazov. Co čeká nemocné, kteří pilně nemarodí?

9. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 24 komentářů

Ztráta nemocenského, pokuta 20 tisíc, vyhazov. Co čeká nemocné, kteří pilně nemarodí?

Někdo si na boj s nemocí vezme dovolenou. Jsou ale pořád i tací, kteří si nechají vypsat neschopenku. Dovolenkáři se můžou léčit třeba na plovárně, když jim to pomůže, ti druzí ale... celý článek

Partners Financial Services