Ztráta nemocenského, pokuta 20 tisíc, vyhazov. Co čeká nemocné, kteří pilně nemarodí?

Někdo si na boj s nemocí vezme dovolenou. Jsou ale pořád i tací, kteří si nechají vypsat neschopenku. Dovolenkáři se můžou léčit třeba na plovárně, když jim to pomůže, ti druzí ale musí dodržovat předepsaný léčebný režim. Kontrola, která zjistí jeho narušení, by je mohla stát až dvacet tisíc. A nejen to!
Ztráta nemocenského, pokuta 20 tisíc, vyhazov. Co čeká nemocné, kteří pilně nemarodí?

Už několik měsíců platí nová pravidla pro zaměstnance s přiznanou pracovní neschopností. Jasně říkají, co si nemocný může, ale především co si nemůže během nemoci dovolit. Nejzásadnější pravidlo je: pokud pobíráte nemocenskou, musíte dovolit, aby vás proklepla kontrola, jestli si nedovolujete příliš a jestli dodržujete předepsaný léčebný režim.

Kontrolorem můžou být zaměstnanci správy sociálního zabezpečení. Ti se u vás doma můžou zjevit kdykoli po dobu pracovní neschopnosti. Proklepnout si vás ale během prvních tří neděl nemoci může nechat taky zaměstnavatel. Je to logické: v prvních jednadvaceti dnech pracovní neschopnosti nedostáváte nemocenské, ale zaměstnavatel vám od čtvrtého dne vyplácí z vlastní kapsy takzvanou náhradu mzdy.

Nemocní a kontroly v 1. pololetí 2012

Pracovní neschopnost

  • Za 1. pololetí letošního roku evidovala Česká správa sociálního zabezpečení celkem 660 573 případů ukončených dočasných pracovních neschopností.
  • Oproti stejnému období loňského roku je to o 100 tisíc případů méně.
  • Nejvíc práce neschopných je v Praze a v Moravskoslezském a Středočeském kraji.
  • Nejčastější příčinou pracovních neschopností byly nemoci dýchacích cest – třetina z celkového počtu případů.
  • Druhou nejčastější příčinou je onemocnění pohybové soustavy s průměrnou dobou 69 prostonaných dnů.
  • V 1. pololetí lidé prostonali celkem 30 219 530 dnů, přičemž v průměru jedna pracovní neschopnost trvala téměř 46 dnů.

Kontroly léčebného režimu

  • Během 1. pololetí bylo provedeno celkem 79 133 kontrol dodržování léčebného režimu.
  • Léčebný režim porušilo celkem 1354 nemocných.
  • Postihy: krácení nebo odnětí nemocenské.

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Zaměstnavatel pochopitelně ví, že pro nemoc nemůžete do práce, sociálka se o tom dozví od lékaře. Ten je povinen správu sociálního zabezpečení o vaší neschopence informovat nejpozději den poté, co vám ji vystavil. A totéž platí o změnách vašeho léčebného režimu – to znamená, když vám například po kontrole povolí vycházky, na sociálce to nejpozději následující den musí vědět.

Kontrola nemocných: nevíte dne ani hodiny

Pokud byste si chtěli z postele odskočit na plovárnu za kamarádem, který s vámi před pár dny chytil tutéž virózu, ale místo neschopenky sáhnul po dovolené a teď se léčí sluníčkem, pořádně si to rozmyslete. V podstatě se nedá vytipovat, kdy kontroly chodí, nespoléhejte, že nikdo nepřijde navečer, že se k vám nikdo nebude obtěžovat o víkendu..., dokonce se nemůžete spolehnout ani na to, že když už u vás jednou byli, nezazvoní ještě jednou.

Kontrolují se jednak nemocní vybraní namátkově, ale podnět ke kontrole může dát i lékař nebo zaměstnavatel, pokud má podezření, že jeho zaměstnanec porušuje léčebný režim. Pokud zaměstnavatel požádá správu sociálního zabezpečení o vaši kontrolu, musíte být zkontrolováni nejpozději do sedmi dnů od podání žádosti.

Když u vás kontrolor zazvoní, mějte připraven 2. díl neschopenky, dokument s rozšafným názvem Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti – Průkaz práce neschopného pojištěnce, a také občanský průkaz, aby mohl kontrolor ověřit, že kontrolovaným jste skutečně vy. Kontrolor vám do neschopenky vepíše datum a čas kontroly a připojí na památku svůj podpis.

Lékaři hlaste adresu postele! Praktické rady pro práce neschopné

Anketa

Marodíte?

Abyste se vyhnuli zbytečným problémům, už ve chvíli, kdy vám lékař neschopenku vystavuje, nadiktujte mu přesnou adresu, kde během pracovní neschopnosti budete. Nemusí to nutně být místo vašeho trvalého bydliště. Pokud žijete sami a potřebujete, aby se o vás někdo staral, můžete během nemoci pobývat i jinde – třeba u příbuzných.

Stejně tak se může stát, že budete potřebovat během nemoci místo pobytu změnit. V každém případě to oznamte svému lékaři, aby na neschopence uvedl vaši aktuální adresu, na které se budete nově zdržovat. Pokud to neuděláte a bez vědomí lékaře změníte místo pobytu, můžete od správy sociálního zabezpečení dostat pokutu až do výše 20 tisíc korun.

Pamatujte i na označení dveří jmenovkou a dbejte, abyste měli funkční zvonek. Vymlouvat se později, že kvůli rozbitému zvonku jste kontrolorovi nemohli otevřít, by vám rozhodně nemuselo projít.

Pokud to váš zdravotní stav umožní, může vám lékař povolit vycházky. Ty mohou trvat maximálně šest hodin denně v době mezi sedmou hodinou ranní až sedmou hodinou večerní. Ve výjimečných případech vám může lékař povolit i individuální vycházky, ovšem musí k tomu dostat souhlas od posudkového lékaře.

Porušení léčebného režimu: dvacet tisíc nebo vyhazov, jen to hvízdne

A přijdete o nemocenské!

Podle zákona o nemocenském pojištění může být pojištěnci, který porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce nebo nesplnil povinnost součinnosti při kontrole, nemocenské dočasně kráceno nebo odňato, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne porušení režimu, ne však déle než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při níž došlo k porušení tohoto režimu.

Jestliže nemocenské již bylo vyplaceno, považují se vyplacené částky na nemocenském za přeplatek, který je pojištěnec povinen plátci dávky uhradit.

Pokud už dojde k tomu, že nebudete doma, když za vámi přijde kontrola, na nic nečekejte a co nejdřív to řešte. Kontrolor vám doma, respektive na místě, které jste měli uvedené v neschopence, nechá oznámení o provedené kontrole s instrukcemi, jak máte postupovat. V nejbližší ordinační den se musíte dostavit ke svému lékaři a vysvětlit důvod své nepřítomnosti, respektive důvod, proč nemohla být provedena kontrola. Vysvětlit to musíte i příslušné správě sociálního zabezpečení.

Pokud léčebný režim opravdu porušíte, počítejte s tím, že vám může být sníženo nebo dokonce odejmuto nemocenské – a navíc můžete dostat pokutu až 20 tisíc korun. A to ještě nemusí být všechno:

Pokud porušíte léčebný režim během prvních tří týdnů nemoci, tedy v době, kdy vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy, můžete být potrestání jak snížením náhrady mzdy, tak jejím odejmutím. Zaměstnavatel vám dokonce může dát výpověď.

Spočítejte si, o kolik můžete přijít. Spočítejte si své nemocenské!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2012 7:02, Jana

Komentář si vložím, nemocná jsem byla velmi málo, a posledních 20 let jsem si neschopenku jako OSVČ nevzala, ale pamatuji si dobu, kdy mi bylo 20, žila jsem na ubytovně a v létě onemocněla angínou. Bylo mi tak zle, že jsem se nechala odvést domů, protože jsem viděla, že na ubytovně bych sama zůstat nemohla. A bylo mi tak zle, že jsem vylezla z postele pouze na WC a celé 3 dny rodiče ani netušili, že jsem doma. Nebyla jsem totiž schopná se probrat natolik, abych se jim ukázala v době, kdy již byli doma z práce. Jistě, byl to extrém, ale to může potkat každého nemocného. A vůbec si nedovedu představit, že by mě v tu chvíli probudil zvonek a byla schopna otevřít kontrole - nebyla. Na druhou stranu, dnešní podmínky pro práce neschopné - počítají se mezi ně i ženy na rizikovém těhotenství, vycházky jsou omezené a neomezené mohou získat pouze nemocní rakovinou a duševně nemocní. Má být žena na rizikovém těhotenství zavřená doma? Neměla by sama posoudit, v kterou denní dobu je jí tak dobře, že si zajde mezi lidi, nakoupit? V tomto státě je vše pouze ode zdi ke zdi, při změnách zákonů se opravdu nepoužívá mozek.

+118
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2012 10:49, Anna

Mně teda pokuta AŽ 20 tisíc jako vysoká sankce nepřijde. Někdo, kdo na nemocenské chodí na melouchy, si může přijít i na větší peníze.
Ale samozřejmě máte pravdu, že by politici měli začít u sebe. A o tom, jestli soudruh Řebíček přišel ke svému majetku poctivě, asi nemusíme diskutovat.

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

6. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

Zajímá vás, jaké finanční vyhlídky máte, kdybyste se rozstonali? Kolik vám dá zaměstnavatel a kolik stát? Jaká je pravděpodobnost, že dostanete přes prsty, když budete simulovat? A... celý článek

Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného

2. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 38 komentářů

Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného

Ošetřovné jako jednu z dávek nemocenského pojištění můžete čerpat v různých situacích. Ne vždy je podmínkou nemoc dítěte. „Na paragraf“ se můžete starat i o nemocnou babičku, ženu bezprostředně... celý článek

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

6. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

Včera Peníze.cz představily aktualizace kalkulaček navázaných na čerstvě zvýšené životní minimum. Dnes přinášejí další hromádku kalkulátorů: spočítejte si čistou mzdu, nemocenskou,... celý článek

Partners Financial Services