Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 30. 11. 2023 | 2 komentáře
Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

Zdroj: Shutterstock

Češi dluží státu na pokutách za dopravní přestupky, daních, ale i sociálním nebo zdravotním pojištění desítky miliard korun. Jejich vymáhání je pro ně ale často nesrozumitelné. Proto před třemi lety vznikl projekt Nedlužím státu, které spravuje nezisková organizace Institut prevence a řešení předlužení. Ta je také autorem Mapy exekucí nebo Mapy bankrotů. 

Web původně nabízel podrobné návody, jak si ověřit bezdlužnost vůči státu a možnost podat žádost o splátkový kalendář nebo odpuštění penále. Teď se nově rozšiřuje o statistiky. 

„V nové sekci uživatelé najdou grafy s počty dlužníků, jejich podíly v regionech nebo celkovou a průměrnou dlužnou částku u celní správy, finanční správy, České správy sociálního zabezpečení nebo Všeobecké zdravotní pojišťovny. Infografiky také nabízí srovnání mezi jednotlivými institucemi,“ říká ředitel institutu Radek Hábl. Podrobné statistiky na úrovni krajů bude institut zveřejňovat čtvrtletně.  

Nová statistická sekce, která je uživatelům dostupná od 29. listopadu, zveřejnila data aktuální k letošnímu květnu, tedy před zahájením posledního takzvaného milostivého léta. Tato odlužovací akce státu končí poslední listopadový den. Psali jsme podrobně: Zbývá měsíc. Jak se zbavit dluhů u sociální a finanční správy 

Dosud byly údaje o státem vymáhaných exekucích veřejně dostupné pouze částečně a nebyly ani pravidelně publikovány na jednom místě. „Rozšířením webu chceme vnést více světla do oblasti státních dluhů a exekucí, a tím motivovat státní instituce k průběžnému veřejnému monitoringu vývoje dluhů občanů vůči státu,“ vysvětluje Radek Hábl.  

Podle něj není v současnosti jasné, zda dluhy vymáhané státem klesají, nebo rostou. „Plánujeme proto první srovnání dat hned s koncem milostivého léta,“ říká.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

V dalším kroku by se stát měl zaměřit na zpřehlednění informací o dluzích občanů vůči státním institucím a zejména jejich sjednocení například pod Portálem občana. 

Stát vede podle Hábla vlastními prostředky exekuce vůči statisícům Čechů. Jen na dlužném pojistném za sociální pojištění vymáhá sociální správa od občanů prostřednictvím daňových exekucí dluh ve výši 7,6 miliard korun.

Finanční správa pak eviduje dluh za více než 7,5 miliardy korun, nejčastěji za neuhrazenou daň z příjmu fyzických osob nebo DPH. Exekuce za nezaplacené pokuty od Policie ČR nebo za dluhy vůči obcím pod sebou vede Celní správa – ta vymáhá částku 3,3 miliardy korun.

Dlužné částky se nejčastěji pohybují v řádu tisíců korun na jednoho dlužníka. Výjimkou jsou dluhy vůči VZP, která jako jediná ze zdravotních pojišťoven vedle soukromých exekutorů (93 %) využívá daňové exekuce (7 %). Zde však v obou případech přesahuje podle údajů z května letošního roku průměrná vymáhaná částka sto tisíc korun. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services