Do kdy podat přehledy OSVČ? Sociální správa je přísnější

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 4. 5. 2023 | 2 komentáře
Jaký je letos termín pro odevzdání přehledů pojistného? Do kdy je potřeba zaplatit případný nedoplatek? A jak se prodlužuje lhůta při elektronickém podání daňového přiznání? Vysvětlíme.
Do kdy podat přehledy OSVČ? Sociální správa je přísnější

Zdroj: Shutterstock

Termíny pro přehledy na sociální a zdravotní pojištění OSVČ se odvíjejí od lhůty pro podání daňového přiznání. Přehledy je potřeba odevzdat nejpozději do jednoho měsíce od uplynutí lhůty pro přiznání.

Termín pro odevzdání přehledů OSVČ

Když jste podali daňové přiznání jakoukoliv formou do 3. dubna, musíte odevzdat přehledy nejpozději na začátku května. Česká správa sociálního zabezpečení má přísnější výklad a mluví o podání nejpozději 2. května (počítá totiž měsíc od standardní lhůty pro daňové přiznání bez ohledu na jeho prodloužení kvůli víkendu). Zdravotním pojišťovnám stačí 3. května (měsíc od reálného konce lhůty pro přiznání).

Nezáleží na tom, jestli jste podali přiznání na papíře, elektronicky nebo přes poradce. Nezáleží ani na tom, jakou formou pošlete přehled pro sociální nebo zdravotní pojištění. Případný nedoplatek je pak potřeba zaplatit do osmi dnů od podání přehledu.

Pokud jste přiznání podali elektronicky mezi 3. dubnem a 2. květnem, končí lhůta pro přehledy na začátku června (1. června sociální, 2. června zdravotní). Případný nedoplatek je pak opět potřeba zaplatit do osmi dnů od podání přehledu. 

když přiznání podá poradce mezi 3. dubnem a 3. červencem, stačí přehledy pojištění odevzdat nejpozději na začátku srpna (1. srpna sociální, 3. srpna zdravotní) a nedoplatek uhradit do osmi dnů od podání přehledu. 

Přehledy sociálního a zdravotního pojištění nepodávají podnikatelé, kteří se za loňský rok dobrovolně přihlásili k paušální dani – pokud splňují její podmínky a nevychází jim nakonec vyšší daňová povinnost.

Do kdy zaplatit sociální a zdravotní pojištění

Případný nedoplatek pojistného za rok 2022 je potřeba zaplatit do osmi dnů od podání přehledu – podle zákona ode dne, kdy „byl nebo měl být podán“.

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Když přehled odevzdáte dříve než v poslední den lhůty, je rozhodující skutečné datum. Pokud jste přehled odevzdali třeba už v březnu, přestože jste na to měli čas až do začátku května, musíte doplatit případný rozdíl mezi zaplacenými zálohami a vypočteným pojistným do osmi dnů od data podání přehledu – nemůžete s tím čekat na květen.

Jenom v případě, že přehled podáte v poslední den lhůty, nebo ho dokonce neodevzdáte včas (třeba i vůbec), začíná se osmidenní lhůta pro zaplacení počítat od data, do kterého jste měli povinnost přehled podat

Nové zálohy na sociální a zdravotní pojištění

Minimální záloha na sociální pojištění při hlavní samostatné výdělečné činnosti se pro rok 2023 zvýšila na 2944 korun měsíčně (u vedlejší činnosti na 1178 Kč), minimální záloha na zdravotní pojištění na 2722 korun.

U zdravotního pojištění je nutné platit novou minimální zálohu hned od platby za leden, která byla splatná nejpozději 8. února.

U sociálního pojištění se zálohy mění až od „měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl nebo měl být přehled podán“. Takže: když přehled podáte v dubnu, zvyšují se vám počínaje květnovou zálohou. Výjimkou je případ, kdy vám z přehledu vychází nižší zálohy než v předchozím roce – ty pak můžete platit už od měsíce, v němž podáte přehled. Samozřejmě je potřeba dodržet minimum.

ČSSZ má jiný výklad než zdravotní pojišťovny

Každý rok se objevují komplikace, které plynou z toho, že daň z příjmů, sociální pojištění a zdravotní pojištění vybírají tři různé instituce podle tří různých zákonů – s odlišnými pravidly, splatností záloh, formuláři a podobně.

Ukážeme si to na příkladu OSVČ, která podá daňové přiznání elektronicky mezi 3. dubnem a 2. květnem. Je to sice drobnost, ale: Zatímco podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) mají podnikatelé odevzdat přehled k sociálnímu pojištění nejpozději 1. června, podle zdravotních pojišťoven končí prodloužená měsíční lhůta 2. června.

Na vině je tentokrát odlišný výklad, zatímco formulace v obou zákonech (pro sociální a zdravotní pojištění) jsou shodné.

Daňový řád stanoví, že když OSVČ podá daňové přiznání elektronicky (a zároveň později než 3. dubna), prodlužuje se lhůta pro podání přiznání (od které se odvíjejí další termíny) o měsíc. A protože konec prodloužené lhůty letos připadá na pondělí 1. května, je podle § 33 „posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den“, tedy úterý 2. května. Daňový řád tedy výslovně píše o prodloužení lhůty (nekončí tak 1., ale až 2.) – ne pouze o tom, že úřady budou kvůli neděli tolerovat jednodenní zpoždění s odevzdáním přiznání.

Podle zákona o pojistném na sociální zabezpečení i podle zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění je pak OSVČ povinna podat přehledy nejpozději do jednoho měsíce ode dne uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání. Za konec lhůty určené podle měsíců se přitom obecně považuje den, který se svým číselným označením shoduje s dnem, kdy lhůta začala běžet.

Pokud tedy příslušná lhůta pro podání daňového přiznání výjimečně skončila 2. května, měla by lhůta pro podání přehledů skončit 2. června. Tak to vnímají také zdravotní pojišťovny.

Česká správa sociálního zabezpečení přesto trvá na tom, že i v takovém případě letos skončí lhůta 1. června. Pro podnikatele, kteří odevzdají daňové přiznání 2. května, tak bude o den kratší než zákonem stanovený měsíc.

„Lhůta se vždy rozbíhá od skutečnosti, která běh zapříčiní, a tato nastala bez ohledu na to, zda se jedná o svátek, sobotu nebo neděli. Skutečnost určující běh lhůty pro podání daňového přiznání nastává 31. prosince každého roku. Podle daňového řádu začne běžet lhůta od následujícího dne, tedy od 1. ledna. Není tedy pochyb, že termín pro podání daňového přiznání je stanoven vždy na 1. dubna, 1. května či 1. července,“ vysvětlila přístup ČSSZ její mluvčí Jitka Drmolová.

Co říká na argument, že daňový řád výslovně posouvá lhůtu pro podání přiznání na 2. května, pokud 1. květen připadá na neděli? „Tím je upraven postup pro splnění povinnosti vůči orgánům finanční správy,“ odpovídá mluvčí. 

Podle výkladu ČSSZ tak podnikatelé v některých letech mohou mít na podání přehledu až o tři dny méně času: i kdyby svátek 1. května připadal na pátek a lhůta pro podání daňového přiznání by se tak prodloužila až do pondělí 4. května, lhůta pro podání přehledu sociálního pojištění by přesto skončila 1. června.

V případném sporu by definitivně musel rozhodnout až soud.

Ještě počkejte

Zdroj: Shutterstock

Největší chybou je poctivě přiznávat příjmy, odpoví nejspíš řada z vás. Ale teď vážně: Jaké chyby ohledně přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle ohlasů čtenářů a zkušeností pracovníků finančních úřadů.

Časté chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services