Daňové přiznání a výdajové paušály: Pravidla a úskalí pro letošní rok

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 3. 2015 | 5 komentářů
Na podání daňového přiznání za loňský rok zbývá necelý měsíc. V prvním díle seriálu o dani z příjmů jsme se zabývali tím, kdo se letos musí přiznat. Dneska se zaměříme na živnostníky a podnikatele, kteří chtějí uplatnit výdaje paušálem. Připomeneme všechna pravidla a úskalí. A představíme alternativu: daňovou evidenci.
Daňové přiznání a výdajové paušály: Pravidla a úskalí pro letošní rok

Kdo se letos musí přiznat, jsme si zopakovali včera:

Dneska si trochu zúžíme záběr – podíváme se na daň z příjmů pohledem podnikatelů a živnostníků, kteří každoročně stojí před zásadní otázkou: uplatnit výdaje paušálem, nebo daňovou evidencí? Vyložíme novinky v pravidlech, připomene vše starší a důležité a upozorníme, jaká přinášejí obě cesty úskalí, včetně těch, které na první dobu neprásknou do očí.

Jaký výdajový paušál můžete na příjmy z roku 2014 uplatnit

Hlavní motivace k využívání výdajových paušálů? Jednoduchost, administrativní i časová nenáročnost. A taky jejich velkorysost, zejména tedy pro ty profese, které mají výdaje minimální. Aniž byste museli cokoli složitě dokládat a prokazovat, si můžete tahem pera paušálně snížit příjmy, ze kterých do státní kasy odvádíte daň (tedy základ daně), až o osmdesát procent. Velké části živnostníků a podnikatelů se to vyplatí.

Výše výdajového paušálu se liší podle typu činnosti:

  • Řemeslníci a podnikatelé v zemědělské výrobě nebo lesním a vodním hospodářství si můžou z příjmů paušálem odečíst osmdesát procent.

(Od roku 2015 je možné využít osmdesátiprocentní paušál jen u ročních příjmů do dvou milionů korun, od příjmů nad tuto hranici si při využití paušálu již žádné výdaje neodečtete; maximálně si tedy budete moct paušálem odečíst z příjmů 1 600 000 korun. Novinka se ale promítne až do daňového přiznání za rok 2015, které budete podávat začátkem roku 2016.)

  • Ostatní živnosti využívají šedesátiprocentní paušál. (I zde platí od roku 2015 limit dva miliony korun, maximálně si budete moct paušálně odečíst částku 1 200 000 korun.)
  • Lidé, kteří působí ve svobodném povolání, mají příjmy z autorských práv nebo jiného podnikání podle zvláštních předpisů – týká se to například tlumočníků, znalců, insolvenčních správců, spisovatelů, sportovců, přispěvatelů do novin, advokátů nebo lékařů, si paušálem odečítají čtyřicet procent. Pozor: Od roku 2013 lze uplatnit čtyřicetiprocentní paušál z maximálního limitu příjmů dva miliony korun, z příjmů nad tuto hranici se při použití paušálu žádné výdaje neodečtou; maximálně si tedy můžete paušálem odečíst 800 000 korun, pravidlo platí i pro daňové přiznání za rok 2014.
  • Kdo má příjmy z pronájmů, uplatňuje třicetiprocentní výdajový paušál. I zde platí limit dvou milionů, maximálně si můžete paušálem odečíst 600 tisíc korun; pravidlo se vztahuje i na daňové přiznání za rok 2014.

Při využití výdajových paušálů už žádné další výdaje odečítat nemůžete, paušály pokrývají vše – včetně mezd a odpisů majetku.

Kdo si nezapaušáluje

Uplatnit výdaje prostřednictvím paušálů nemůžou všichni. Zákon to znemožňuje člověku, který je členem sdružení bez právní subjektivity, ve kterém si jednotliví členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. Totéž platí pro živnostníka, který má příjmy ze spoluvlastnictví majetku, přičemž příjmy a výdaje nejsou rozděleny podle spoluvlastnických podílů.

Když máte víc typů příjmů

Když má člověk víc zdrojů příjmů a jeho činnosti spadají do různých kategorií výdajových paušálů – třeba si řemeslník přivydělává pronájmem nebo překladatelstvím, musí tyto příjmy evidovat zvlášť.

V daňovém přiznání je tabulka, do které rozepíšete příjmy podle typu činnosti a uplatníte u každého příjmu zvlášť příslušné procento výdajů. Není možné příjmy směšovat ani na jedny aplikovat výdajový paušál a na jiné daňovou evidenci. Buď využijte paušály na všechny příjmy za daný rok, nebo na žádný.

S jedinou výjimkou: kombinace je možná, pokud máte příjmy z podnikání a současně z pronájmu. Jedná se totiž o samostatné dílčí základy daně. Můžete tedy uplatnit u příjmů z podnikání výdaje paušálem a u příjmů z pronájmu odečíst skutečné účetně doložené výdaje nebo naopak.

Slevu na manželku a na dítě už s paušálem neuplatníte

Kdo si odečítá výdaje paušálem, musí se smířit s tím, že současně nemůže využít daňové zvýhodnění na dítě a slevu na manželku či manžela – podrobněji se daňovým odpočtům a slevám budeme věnovat příště. Zaměstnanců se uvedené omezení týká jen v případě, že je součet dílčích základů daně, u kterých uplatnili výdaje paušálem, vyšší než polovina jejich celkového daňového základu.

Co musí evidovat i „paušálista“

Mezi hlavními přednostmi výdajových paušálů jsme zmínili, že není třeba nic evidovat. Není to tak docela pravda. Nemusíte evidovat výdaje, ale je nutné mít doklady na peněžní i nepeněžní příjmy, které jste dostali hotově nebo na účet od prvního ledna do konce prosince daného roku. Doklady musíte mít také k pohledávkám, které souvisí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a trvají k poslednímu prosinci.

Paušály mají i minusy

Výdajové paušály se přinejmenším na první pohled zdají být nesmírně výhodným instrumentem. A pro mnohé opravdu výhodné jsou. Jenže nic není černobílé. Co se dnes vyplatí, může jednou zkomplikovat život. Paušály vám hodně sníží základ daně a výslednou daň z příjmů nezřídka srazí na nulu. Jenže právě z nízkého základu daně se jednou může stát problém. Třeba když budete žádat o hypotéku – podnikatelé a živnostníci své příjmy dokládají daňovým přiznáním za předešlé dva roky, a banka se zajímá právě o základ daně. Vydělí si ho dvanácti a tak se dopočte k vašemu (domnělému) měsíčními příjmu. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, může v očích banky vaše bonita zatraceně klesnout, i když třeba reálně vyděláváte hodně a hypotéku byste v pohodě spláceli. Ve výsledku na ni vůbec nemusíte dosáhnout nebo dostanete nižší úvěr, než potřebujete.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Daňová evidence

Za úvahu stojí, zda by se vám víc nevyplatilo využívat daňovou evidenci – i když je s tím nesrovnatelně víc administrativy. V praxi to znamená, že při počítání zisku budete počítat se skutečně vynaloženými výdaji a že je také všechny budete schopni účetně doložit. Vyplatit se to může lidem s reálně vysokými výdaji nebo třeba těm, kteří vydělávají opravdu hodně a po zavedení limitů pro výdajové paušály, které jsme jmenovali výš, už se jim tato cesta tolik nevyplácí.

Pokud se pro daňovou evidenci rozhodnete, budete muset evidovat všechny peněžní i nepeněžní příjmy, které jste za dané zdaňovací období obdrželi, a také pohledávky a výdaje, které souvisí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a které trvaly k poslednímu dni roku. Od příjmů si pak odečtete jenom skutečné, doložené výdaje. Jako výdaj vám uznají například:

Anketa

Paušálujete?

  • Nákup materiálu a zboží
  • Provozní náklady
  • Mzdy a pojistné placené za zaměstnance
  • Nájem
  • Výdaje za použití motorového vozidla
  • Pořízení dlouhodobého nehmotného majetku
  • Odpisy dlouhodobého hmotného majetku
  • Bankovní poplatky
  • Úroky z úvěru
  • Výdaje na použití motorového vozidla
  • Silniční daň

Neuznává se naopak:

Jestli jste začali podnikat až v loňském roce, můžete do daňových výdajů zahrnout i některé položky z období před zahájením podnikání, tedy z předcházejícího kalendářního roku. Týká se to ale jen výdajů, které prokazatelně souvisí se začátkem podnikání – třeba nákup materiálu a zásob.

Paušály a evidenci můžete střídat

Mezi výdajovými paušály a daňovou evidencí se dá libovolně přecházet – čímž samozřejmě nemyslíme, že přejdete k druhé variantě uprostřed roku, možné je to jen „meziročně“. A platí tu ještě jedno malé omezení. Kdo loni využíval daňovou evidenci a letos chce přejít na paušály, bude muset podat ještě dodatečné přiznání za předešlý rok. Je totiž třeba dodanit pohledávky, závazky a zásoby vykázané do posledního prosince předešlého roku. Pokud jste žádné zásoby, závazky ani pohledávky neměli, můžete výdaje odečíst paušálem bez problémů.

Daňový kalendář 2015

Daňový kalendář pro rok 2015 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2015

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů v roce 2015

5. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Jak podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů v roce 2015

Seriál o dani z příjmů míří do finále. Spoustu užitečného už od nás víte. Zbývá ještě dodat, jak a kde daňové přiznání v roce 2015 podat, jak a kde daň z příjmů zaplatit. A co se stane,... celý článek

Daňové přiznání 2015. Jak si snížit daně

4. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Daňové přiznání 2015. Jak si snížit daně

Pokračujeme v sérii článků o dani z příjmů. Dneska poradíme, jak si daně snížit. Nečekejte fígly a triky za hranicí zákona. Přehledně a srozumitelně vyložíme, jaká daňová zvýhodnění... celý článek

Přiznání k dani z příjmů: Kdo se musí v roce 2015 přiznat

2. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Přiznání k dani z příjmů: Kdo se musí v roce 2015 přiznat

Na podání daňového přiznání k dani z příjmů zbývá měsíc. Startujeme sérii článků, ve které upozorníme na novinky a připomeneme vše starší a důležité. Máme pro vás aktuální daňové formuláře... celý článek

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services