Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 11. 2010
Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě
Pražská burza se sice v minulém týdnu pohybovala převážně v plusových číslech, za světovými trhy však stále zaostávala. Dařilo se Komerční bance a Erste Bank. Výrazně naopak oslabila Fortuna.

Pražská burza nadále zaostávala za vývojem ve světě, když posílila na týdenní bázi pouze o 0,88 %. Vyspělé trhy po rozhodnuti FEDu o další podpoře ekonomiky rostly podstatně výrazněji. Pražská burza sice rostla ve všech seancích kromě páteční, růst však nikdy nepřekonal 0,75 %. Dařilo se bankovnímu sektoru, když Komerční banka (+3,6%) zveřejnila dobré hospodářské výsledky. Za zmínku stojí další podstatný pokles opravných položek na rizikové úvěry. Erste Bank posílila po sérii vyšších doporučeni o 2,5 % a obchodovala se stabilně nad hranici 800 Kč. Dařilo se i dividendovým titulům, když Philip Morris na mělkém trhu s nákupní objednávkou posílil o 5,3 % a kurz se dostal nad hranici 10 tis. Kč. Telefónica se dostala v průběhu týdne až na hranici 410 Kč, své zisky však zcela neudržela a titul posílil o 1,2 %. Horši výkonnosti se nadále prezentoval ČEZ, jehož akcie v týdnu před oznámením hospodářských výsledků oslabily o 2,4 %. Výrazněji pod svoji upisovací hodnotu se dostaly akcie Fortuny (-3,6 %), když se v Evropě nedařilo celému sázkařskému sektoru. O 6 % oslabily akcie ECM, když se v závěru týdne projevila nervozita ve spojitosti s návrhem na insolvenci, přestože většina držitelů dluhopisů chce pokračovat v jednaní o restrukturalizaci.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 156,001 166,20+ 0,88

Klíčové události minulého týdne

Bankovní rada ČNB na svém zasedání v souladu s tržním očekáváním ponechala úrokové sazby na stávající rekordně nízké úrovni, když dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,75 %.

ČNB v nové prognóze očekává pro letošní rok růst HDP o 2,3 % oproti původnímu odhadu 1,6 %. Na rok 2011 naopak došlo ke zhoršení výhledu z původních 1,8 % na aktuálních 1,2 %. ČNB rovněž uvedla, že předpokládá zvýšení úrokových sazeb v pozdějším termínu, než původně očekávala.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
2/11 Podle vládního návrhu zákona by darovací daň na emisní povolenky pro roky 2011 a 2013 měla být ve výši 32%. Základem pro výpočet daně bude cena povolenek na trhu ke konci února příštího roku. Daň se bude týkat producentů elektrické energie, kteří dodávají třetím stranám, nikoli pro vlastní potřebu.

ECM
5/11 Držitelé dluhopisů developerské společnosti ECM na valné hromadě odsouhlasili záměr, z něhož by měla vycházet výsledná podoba restrukturalizačního plánu. Nezávisle na tomto rozhodnutí byl na ECM podán návrh na insolvenci ze strany jednoho z držitelů dluhopisů, o kterém bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Erste Bank
2/11 Unicredit zvýšila cílovou cenu pro Erste Bank na 37,50 EUR z původních 36,8 EUR. Doporučení bylo ponecháno na „buy“. Mírné navýšení provedla i Societe Generale, a to z 31 EUR na 32 EUR. Doporučení zůstalo na stupni „hold“.
3/11 Citigroup zvýšila doporučení pro rakouskou banku na 38,50 EUR z původních 36 EUR. Doporučení ponecháno na stupni „buy“.

Komerční banka
3/11 Komerční banka se svými výsledky za 3Q překonala očekávání trhu prakticky na všech úrovních. Čistý zisk vzrostl meziročně o 30 % na 3,48 mld. Kč. Za růstem ziskovosti stojí především pokračující pokles opravných položek na rizikové úvěry. Tato položka dosáhla ve 3Q 636 mil. Kč, když trh čekal téměř 800 mil. Kč. Zisk z poplatků se vrátil přes hranici 2 mld. Kč, když byla k vidění vyšší aktivita klientů. Dobrého výsledku bylo dosaženo rovněž v oblasti vlastního obchodování. Mírný růst si připsalo celé úvěrové portfolio.
4/11 Goldman Sachs zvýšil po výsledcích cílovou cenu KB na 4642 Kč z původních 4573 Kč. Doporučení „neutral“ bylo ponecháno. Zvýšení cílové ceny přislo i ze strany Bank of America, a to na 4717 Kč z původních 4462 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“.

NWR
1/11 Evraz Vítkovice Steel se dohodl na dodávkách tuhého železa s ArcelorMittal a dojde tak k obnovení produkce. Kvůli sporům Evraz v červnu přerušil výrobu ve své ocelárně. Dodávky surového železa budou obnoveny počátkem listopadu, uzavřená dohoda se týká období následujících pěti kvartálů. ArcelorMittal je důležitým odběratelem společnosti NWR.
4/11 Vedení NWR nehodlá zvýšit nabídku na převzetí těžební společnosti Bogdanka, může však zvážit zmírnění podmínky na získání alespoň 75 % akcií.

Unipetrol
4/11 KBC snížila cílovou cenu pro Unipetrol na 162 Kč z původních 181 Kč. Doporučení „prodat“ bylo potvrzeno.

Očekávané události

  • 8/11 Nezaměstnanost, maloobchodní tržby 
  • 9/11 ČEZ, VIG - hospodářské výsledky za 3Q
  • 10/11 Telefonica 02, Fortuna - výsledky za 3Q
  • 12/11 HDP za 3Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

4. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

Pražská burza v minulém týdnu mírně posílila. Dobré výsledky zaznamenaly především akcie Komerční banky, Unipetrolu a ČEZu. Nejvíce naopak oslabila mediální společnost CME. Erste Bank... celý článek

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

26. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

Pražská burza opět nezaznamenala žádný výrazný rozruch. Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, naopak výrazněji oslabil ČEZ. Premiéru na akciových trzích si odbyla společnost Fortuna. celý článek

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

12. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

Zatímco akcie ČEZu ztrácely, oba bankovní tituly posílily. Objem obchodů na burze přitom zůstává nízký.

Partners Financial Services