Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 10. 2010
Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb
Pražská burza opět nezaznamenala žádný výrazný rozruch. Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, naopak výrazněji oslabil ČEZ. Premiéru na akciových trzích si odbyla společnost Fortuna.

Pražská burza druhý týden za sebou nepředvedla žádný výraznější pohyb. Index PX se v průběhu týdne pohyboval kolem hodnoty 1140 bodů, celkově na týdenní bázi oslabil o 0,35 %. Od výraznějšího poklesu zachránily pražskou burzu akcie Erste Bank, které posílily téměř o 2 % a dařilo se jim hlavně v závěru týdne. Erste je jedním z prvních titulů na pražské burze, který zveřejní své výsledky za 3Q, a to 29.10. Komerční banka zůstala v mírně záporných číslech (- 0,2%), přestože závěr týdne u ní probíhal rovněž v lepším světle, když JP Morgan akciím KB výrazně zvýšila cílovou cenu. Poměrně rušno bylo nadále u ČEZu, když politici mohutně vymýšleli, kde vzít zdroje na příspěvky na obnovitelnou energii. Kupců v této atmosféře není mnoho a titul nadále oslaboval (-1,9 %). Nejvýraznější zprávu si připsal Unipetrol, který ztratil více než 6 %. Společnost reportovala provozní ukazatele, které byly horší než očekávání. O 4,5 % oslabily akcie Pegasu, které se však v závěru týdne obchodovaly již bez nároku na dividendu ve výši 0,95 EUR. Se zohledněním dividendy by byl titul mírně v plusu. Svoji premiéru na trhu má za sebou Fortuna, která se při slušném objemu držela v pátek lehce nad upisovací cenou.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 142,101 138,10- 0,35

Klíčové události minulého týdne

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl potvrdil, že aktuální nastavení úrokových sazeb je dlouhodobě neudržitelné, oproti poslednímu rozhodování se však jeho názor nijak nezměnil.

Guvernér ČNB uvedl, že příští prognóza vývoje HDP by mohla být optimističtější než aktuální předpověď. Ta počítá s růstem ekonomiky pro letošní rok o 1,6 %, pro rok 2011 s růstem o 1,8 %.

Vývoj titulů na domácích trzích


AAA Auto
18/10 Společnost AAA Auto zvýšila ve 3Q meziročně prodeje automobilů o 15 %. Celkem bylo prodáno 10.777 vozů. Za prvních 9M tohoto roku se prodeje zvýšily o 2,6 %.

ČEZ
20/10 Vláda schválila srážkovou daň na elektřinu vyrobenou ze solárních zdrojů a daň na emisní povolenky rozdělované pro roky 2011 a 2012. Součástí opatření na kompenzaci subvencí na fotovoltaiku je i navýšení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Vláda plánuje upravit rovněž systém pro přidělování emisních povolenek pro období 2013-2020, o přesné podobě zatím však nebylo rozhodnuto.
21/10 ČEZ žaluje těžební společnost Czech Coal o více než 10 mld. Kč z důvodu neuzavření dlouhodobé dohody o dodávkách hnědého uhlí. Spor má počátek již v roce 2005.

Fortuna
22/10 Cena v rámci primárního úpisu byla stanovena na 4,30 EUR a došlo k prodeji všech plánovaných akcií, včetně opce na nadlimitní úpis. Za 18,2 mil. ks akcií bylo dosaženo výnosu ve výši 78,3 mil. EUR. Z celkové emise zhruba 10 % připadlo na drobné investory. Nabídka byla dvojnásobně přepsána.

Komerční banka
22/10 JP Morgan zvýšila doporučení pro akcie KB na „overweight“ z původního „neutral“. Cílová cena byla zvýšena z 4200 Kč na 5052 Kč.

NWR
18/10 NWR se dohodla na mírném snížení cen za dodávky koksovatelného uhlí pro 4Q. Cena u 20 % produkce, kde je cena určována kvartálně, klesne o 3 % na 154 EUR za tunu. Cena koksu klesne o 9 % na331 EUR za tunu. U koksu se na kvartální bázi domlouvá celá produkce. Společnost potvrdila, že stále počítá s dodržením produkčních a prodejních cílů pro tento rok.
22/10 Vedení NWR chce nadále jednat s managementem Bogdanky, který odmítá převzetí a cenu považuje za nedostatečnou. Vedení NWR považuje svojí nabídku za konečnou a spravedlivou.

Philip Morris
21/10 Mateřská firma PM International uvedla, že tržní podíl společnosti PM ČR ve 3Q klesl o 2,7 % na 47,8 %. Objem dodávek se snížil o 10 %. Podle odhadů mateřské společnosti se český trh propadl ve 3Q o 5,1 %, meziročně se smrštil o 1,6 %.

Pegas Nonwovens
21/10 Pegas zakládá novou dceřinou společnost, jejímž cílem je realizace potenciálních investic v zahraničí.

Unipetrol
21/ 10 Unipetrol podle předběžných čísel očekává kladný provozní výsledek za 3Q, který však bude horší než v 1Q. Společnost zaznamenala ve 3Q výrazný pokles u rafinérské marže. Zklamáním byly i objemy petrochemických prodejů, které poklesly mezikvartálně o 11 % a meziročně o 9 %.

Očekávané události

  • 27/10 CETV - výsledky za 3Q
  • 29/10 Erste Bank - výsledky za 3Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

12. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

Zatímco akcie ČEZu ztrácely, oba bankovní tituly posílily. Objem obchodů na burze přitom zůstává nízký.

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

21. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

Český akciový trh zaznamenal další pokles. Tentokrát k němu přispělo především oslabení obou bankovních titulů.

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

14. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla tentokrát proti proudu

Na rozdíl od jiných burz ta pražská výrazně oslabila. Obchody bez nároku na dividendu srazily prudce dolů cenu akcií Telefóniky O2, ztrácely ovšem také banky a další burzovní stálice.... celý článek

Partners Financial Services