Světové trhy bedlivě sledují Čínu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 10. 2010
Světové trhy bedlivě sledují Čínu
Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze se představila Fortuna.

Minulý týden ovládla finanční trhy dobrá nálada, kterou narušilo pouze úterý. Čínská centrální banka totiž nečekaně zvýšila signální úrokové sazby. Tímto krokem se snaží zchladit ekonomiku a bojovat proti inflaci. Stále více se přitom spoléhá na čínské hospodářství, jakožto na motor světové ekonomiky. Investoři se však obávají, že s utažením měnové politiky čínský motor ztratí na síle. On totiž ztrácí na síle tak jako tak. Čínská ekonomika sice rostla v druhém kvartále 2010 o úctyhodných 10,3 %, jenže v prvním kvartále to bylo ještě víc. Předběžný odhad pro třetí kvartál ukazuje, že zpomalení růstu pokračuje a ekonomika rostla „jenom“ o 9,5 %. Finanční trhytím pádem v úterý ovládl strach, že s vyššími úrokovými sazbami čínská ekonomika zpomalí ještě více. Jenže jak se říká, ráno moudřejší večera. Ve středu už si investoři přebrali rozhodnutí centrální banky tak, že Číně se daří, jinak by se přeci úrokové sazby nezvyšovaly.

Optimistický byl i zbytek týdne. Index podnikatelské důvěry Ifo za říjen stoupl víc, než se čekalo. A to ve všech složkách. Nás zajímá hlavně složka očekávání, která nejvíc vypovídá o budoucím vývoji. Ta se překvapivě zvedla až nad 105 bodů. Což je nečekaně dobrá zpráva. Z Německa vůbec poslední dobou přicházejí nad očekávání dobrá čísla. Přestože dalšímu zpomalení se evropská ekonomika nevyhne, zdá se, že druhé zpomalení nebude tak razantní, jak se zdálo ještě na sklonku prázdnin. To potvrzují i současné velmi optimistické průmyslové objednávky za srpen v eurozóně.

Světové akciové trhy

Hlavní světové akciové indexy v minulém týdnu nejprve poklesly na základě obav o čínskou ekonomiku, ale poté rostly, když překvapení ze zvýšení úrokových sazeb opadlo. Ve výsledku akcie stagnovaly nebo jen mírně rostly. Akciové indexy se povětšinou v týdenním porovnání nevzdálily od nuly víc jak o jedno procento. Výjimkou je německý index DAX 30, který si připsal skoro dvě procenta díky dobrým zprávám, které minulý týden přišly z německé ekonomiky. Panevropský index DJ STOXX 600 stagnoval u hladiny 267 bodů.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX připsal titěrných 0,4 %. Nejvíce se dařilo bankovním titulům díky výsledkové sezóně amerických bank. Vítězem týdne se tak stala Erste Bank se ziskem 2,4 %. Naopak nedařilo se petrochemické společnosti Unipetrol, která zveřejnila odhady některých provozních ukazatelů, které nedosáhly na očekávání. Její akcie si proto odepsaly 4 %.

SPAD

Na pražské burze se v pátek objevila sázková společnost Fortuna Entertainment Group. Společnosti v daném odvětví se obvykle obchodují na úrovních ukazatele P/E mezi 10 a 20. Neboli cena akcie v tomto odvětví obvykle desetkrát až dvacetkrát převyšuje zisk na akcii. Letos lze přitom očekávat celkový čistý zisk Fortuny v rozmezí 23 až 27 mil. EUR. Cena akcie musí odrážet i spjatá rizika. Jako hlavní riziko pro Fortunu vidíme novou regulaci ze strany státu či zvýšení daní nebo jiných odvodů pro tento druh podnikání.

Kromě rostoucího zisku, rozšiřování distribučních kanálů a nových aktivit se snaží Fortunainvestory nalákat i na dividendu. Avizovaný výplatní poměr mezi 50 až 100 % čistého zisku by mohl nalákat i opatrnější investory. Fortuna je tím pádem zajímavá pro drobné investory s dlouhodobým investičním horizontem, kterým ale nebudou vadit výkyvy ceny akcií Fortuny a nízká likvidita titulu.

Mateřská společnost Philip Morris International přinesla ve své zprávě špatné informace. Tržní podíl společnosti Philip Morris ČR ve třetím kvartále klesl o 2,7 procentního bodu na 47,8 %. Zpomalily hlavně prodeje levnějších cigaret s nižší marží a prémiové značky Marlboro to nedokázaly vykompenzovat. Tato zpráva zapadá do trendu, který pozorujeme už několik let. Philip Morris ČR ztrácí svůj tržní podíl kvůli rozmachu levných značek. Jenže ani to neposlalo cenu akcie dolů. Investoři již vědí, že tento titul už má hvězdnou dráhu za sebou a nemohou očekávat příliš. Naopak oceňují dividendu a stabilitu ceny akcie.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

20. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si... celý článek

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt,... celý článek

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

6. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i... celý článek

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Partners Financial Services