Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)

Ondřej Záruba | rubrika: Jak na to | 8. 11. 2010 | 10 komentářů
Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)
Spořit či investovat přes různé pojistné programy nebývá ideální. Daleko zajímavější mohou být kapitálové trhy. I zde se ovšem vyplatí přemýšlet a příliš se nespoléhat na druhé.

V minulém díle jsme sledovali, jak umí stáhnout z kůže své klienty pojišťovna.Prakticky všichni diskutéři pod článkem se shodli na tom, že spořit či investovat přes pojistné programynení rozhodně v souladu s finanční gramotností. Objevily se názory, že východiskem pro investování by mohly být kapitálové trhy. S tím mohu souhlasit z několika důvodů:

- likvidita,

- ohromné množství investičních příležitostí ,

- transparentnost,

- omezená kreditní rizika .

I zde ovšem platí, že když nebudete přemýšlet nad tím, co podnikáte a budete příliš spoléhat na druhé, můžete skončit s holým zadkem. Dnes se zaměříme na obchodování na poplatky.Tento jev je v ČR velice rozšířen.A troufám si tvrdit, že spolu s bolševickou privatizací, je to druhý významný činitel, způsobující vesměs negativní ohlasy veřejnosti u pojmů investice,kapitálové trhy aj.

Pojďme si ukázat konstrukci takového poplatkového obchodování.

Dejme tomu, že jste vydělali milion korun, který chcete investovat, a s nabídkou služeb vás osloví obchodník s cennými papírya člen burzyv jedné osobě. Podepíšete komisionářskou smlouvu s tím, že jste byl seznámen s poplatky za transakci – například 1500 Kč + 1 % z jejího objemu. Na vaši námitku, že o kapitálových trzích nic nevíte, dostanete uspokojivou odpověď, že obchodník disponuje velmi kvalitním analytickým týmem (za důkaz slouží pár vystoupení několika zaměstnanců na ČT24), který Vám bude dávat investiční tipy.

Předem Vás upozorní, že ne každá pozice může být zisková, ale že těch ziskových bude určitě víc a proto je vysoce pravděpodobné, že dosáhnete dvouciferného ziskuza rok. Máte pocit, že s vámi jednají na rovinu a nemažou vám jen maže med kolem úst. A tak převedete milion korun na svůj investiční účet u obchodníka. Protože jste v investičním dotazníku vyšel jako konzervativní klientbez výrazných zkušeností a uvedl, že je pro vás milion korun nezanedbatelnou složkou majetku, tentokrát vás ušetří derivátů. Vaše transakce se omezí na akciea ETF (fondy, kopírující různé trhy), nejčastěji z vyspělých trhů USA a EU.

Co může toto finanční rozhodnutí znamenat pro váš milion korun?

To se odvíjí hlavně od 2 faktorů:

a) Jak často budete své portfoliootáčet

b) Jak úspěšní budou ti „analytici“ v predikci

Jaká je ale motivace obchodníka s cennými papíry? Odpověď je až příliš jednoduchá. Vydělat hodně na poplatcích.A to tak, že klientovo portfolio otočíte aspoň 2x do měsíce (jsou i horší případy).

Takže odpověď na „a“ známe. S pomocí finanční matematiky snadno zjistíme, jaké musí být to „b“.

Zadání:

Investovaná částka milion korun

Průměrná délka pozice portfolia 14 dní – zisky se daní dle §10 v rámci dani z příjmu

Počet pozic v portfoliu 1 (to je bohužel realita, i když správně to rozhodně není)

Cena transakce: 1500 korun + 1% z objemu

Otázka: Jaké musí být průměrný zisk na jedné transakci, abych byl minimálně v zisku?

Odpověd zní více než 2,72 % (101,31 % p. a.).

A to jsme zatím na nominálni nule. Co teprve být reálně na nule nebo dokonce v zisku!

Při inflaci4 % p. a. potřebujeme vydělávat na jedné transakci 2,89 % (110,18 % p.a.). Kdyby byla inflace + 5 % p.a. (to bych za takové podstupované riziko chtěl minimálně já), potřebovali byste 3,1 % na transakci (121,65 % p. a.).Je to reálné?

Pozn. Nelze počítat jednodušše stylem, že při 101% nominální nula odpovídá při inflaci 4 % p. a. a 105 % reálné nule. Tento mechanismus je malinko složitější. Viz 110 % – 101 % se nerovná 4 %. Důvod je v tom, že zde hrají roli fix náklady, daňz držení cenných papírů a horizont, ve kterém to poměřujeme. S delším p. a. výnos roste.Já jsem vycházel přibližně z roku investování.

Spočítejte si vliv poplatků na vaši investici

dní
% z transakce + fixní
%

Kdo dělá analytika v takové společnosti jako je ta, jejíž jméno jsem záměrně neuvedl? Nejspíš nějaký student ekonomie, který před nástupem k této firmě maximálně obchodoval něco málo svých peněz na Fiu nebo Brokerjetu.A kolik takových studentů firma zaplatí? Má pokryté všechny firemní odvětví? To sotva. A jakou má firma motivaci, aby měla výborné analytiky dávající kvalitní doporučení? Pokud máte takovouto cenovou politiku, je vám úplně jedno, jestli klient vydělává nebo ne.

Protože obchodník vydělá s vaším milionkem za rok cca 481 000 Kč při transakčním hrubém zisku 0,5 % (13,89 % p. a.), při transakční úspěšnosti 1% (29,6 % p .a.) 503 tisíc korun. I kdyby dělal bláznivých 4 % na transakci, dostane jen 668 000 Kč, což si přiznejme narovinu, není zas o tolik víc peněz než 481 tisíc korun. A co kdyby byl hrubý výnos pozice třeba -1%? Tak berou stejně 424 tisíc. I kdyby to bylo -5 %, tak pořád získají 317 tisíc Kč, takže BUDOU V KLIDU ZA VŠECH OKOLNOSTÍ. Proč by měli investovat do dobrých analytiků, když stojí víc než přínos pro jejich cashflow plynoucí z klienta?

Co to znamená pro vás?

1 % plus/ transakce = zůstatek 673 tisíc

šul nul obchodování = zůstatek 532 tisíc

-1 %/transakce = zůstatek 418 tisíc

Závěr

Rozhodně nelze říci, že, že jsou všichni obchodníci s cennými papíry takoví gauneři a používají zmiňovanou praxi nejmenovaných firem. Dokonce je možné, že i tyto firmy umějí ještě lepší kousky s pákovými deriváty, po kterých nejenže může zůstat nula na investičním účtě, ale není zas takový problém dostat se i do mínusového zůstatku.

Jak poznat seriózního obchodníka s cennými papíry?

1) Poplatky

Rozhodně by si neměl účtovat částky jako 1500 korun + 1% z transakce. Seriozní broker neúčtuji ani retailu více než nějakých 500 Kč + 0,5%.

2) Investiční doporučení

Ti serioznější vám spíše poskytnou nějaká analytická data a analýzy pro vaše vlastní rozhodování. Pokud bude broker volat a argumentovat: „všichni to kupují, je tady úplný blázinec, musíte to hned koupit…“ , tak jde zcela určitě o naprosté šejdíře, praktikující ohranou scénku, která dnes funguje jen pro neznalé.

3) Časté obchodování

Pokud obchodujete často, platíte často poplatky. Při krátkém družení cenného papíru je navíc daleko těžší trefit jeho nějaký fundamentální rys. Zvláště, pokud obchodujete z Česka americké akcie. Nedám vám konkrétní doporučení pro obchodování, myslete ale mj. i na to, že budete muset platit daň z výnosu, pokud budete držet cenný papír méně než 6 měsíců(idyž to nemusí být kardinální). Obecně lze říct, čím větší obrátkovost, tím většího budete muset dosáhnout výnosu na bod zvratu.

4) Reference

Podívejte se na objemy obchodování a s kým spolupracují, či kdo je vlastníkem. Jakým vývojem prošla firma, než se stala obchodníkem s cennými papíry? TO vám hodně napoví, s kým máte tu čest.

5) Smlouva

I z té se dá dost zjistit. Musí být trochu v rovnováze klient i poskytovatel služeb. Znakem špatných brokerů je, že klient nemá žádná práva a jen samé povinnosti.

A ještě rada na závěr. Za investiční tipy raději plaťte zvlášť. Ty rady zadarmo nebývají moc dobré.

Také jste se setkali s firmou, která klienty odírá díky tzv. churningu, neboli nadměrnému obchodování? Podělte se s námi o své zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2010 6:31, Vulgarita

Hezký den, předem přiznávám, že vše výše popsané je pro mne " španělskou vesnicí ". Ovšem, co mne naprosto uráží a vadí, je obtěžování prodejců akcií a podobných obchodů po telefonu. Zčista jasna Vám někdo zavolá, představí se, osloví Vás jménem a mele...Vy v mezičase přemýšlíte, kdo to je, kde vzal kontakt, proč volá, když Vy sami jste nic nechtěli a pod. Začne to milým pozdravem, přeptáním jak se mi daří a jak se mám, milý hlas, milá slova a pak přichází nabídka. Slušně odmítám. Z druhé strany sluchátka žasnutí a údiv ... taková šance? taková příležitost? takový zisk? Všichni se registrují, upisují, taková příležitost jednou za xy let a Vy odmítáte? ( hovor v duchu " máte paní vůbec rozum? "). Tlak v hlase volajícího roste, můj odpor a nervozita také. Volající stupňuje a přitvrzuje. Máte paní XY ( několikrát za sebou použijí Vaše příjmení, aby vzbudil dojem, že se známe odjakživa a že díky tomu bych mu měla věřit ) volných min.300tis? Odpovídám, že ne. Údiv. Opakuji, že nemám, opět nevěří a stupňuje nátlak. Požádám o informaci, kde vzal kontakt na mne ( veřejně dostupné databáze )a dále požádám, aby mi již nevolal a neotěžoval. To jsem si však dovolila hodně, také jsem si hodně vyslechla.....Tento telefonát mi zkazil celé páteční odpoledne. Pořád jsem nějak nemohla pochopit tu drzost volajícího, způsob, jakým se mnou mluvil a co si mi vůbec jako " profesionál " dovolil říct. A už vůbec nedokážu pochopit, proč si jako " kdejaký ", který zavolá, myslí, že celá splašená mu narvu prachy do chřtánu ( i kdybych je měla :-))a ještě bych měla poslouchat urážky na svou osobu v tom duchu, že pokud neudělám to, co mi nabízí, že jsem naprosto hloupá.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak ubránit úspory před inflací

27. 10. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Jak ubránit úspory před inflací

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam... celý článek

Všecko je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring (I)

20. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 57 komentářů

Všecko je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring (I)

Kdekomu vadí vysoké poplatky za provoz běžného účtu. Bližší pohled ale ukazuje, že jde o pouhou kapku v moři skutečného problému.

Inflace zahubí vaše úspory

7. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 19 komentářů

Inflace zahubí vaše úspory

Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese. celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

4. 10. 2010 | Zuzana Křeháčková | 43 komentářů

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

Investiční životní pojištění je příliš nákladný produkt. Pro některé situace může mít opodstatnění, jako spořicí produkt pro mladého člověka na zajištění na penzi se však nehodí.

Partners Financial Services