Vsadíte si na akcie Fortuny?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 8. 10. 2010 | 3 komentáře
Vsadíte si na akcie Fortuny?
Češi jsou národ sázkařů. Brzy budou mít příležitost vsadit si na akcie Fortuny, která nabízí kurzové sázky. Na pražské burze by se zřejmě měly v rámci primární emise akcií objevit do konce října. Prozatímní odhad jejich ceny je široký. Budou stát nakonec kolem sta korun?

Češi loni podle Ministerstva financíprosázeli v loteriích a podobných hrách téměř 128 miliard korun. Pravověrní sázkaři se nyní mohou stát akcionářem firmy Fortuna, poskytující hlavně kurzové sázky, která má vstoupit na pražskoua Varšavskou burzu. Kolik akcií a za jakou cenu bude při primární emisi akcií(IPO) prodáváno, zatím není známo. „Tyto informace zpřístupníme, až po případném schválení a zveřejnění prospektu emitenta. Do té doby nemůžeme komentovat cenu, podíly ani žádné termíny,“ řekl serveru Peníze.cz Martin Danko, PR manažer firmy Penta Investment, která Fortunu vlastní. Emise má podle Danka proběhnout do konce roku.

Podle řady zdrojů má začít úpis akcií Fortuny v pondělí 11. října. Víceméně se shodují na stanovení emisní ceny, což by mělo být 20. října. Liší se však v datu zahájení obchodů s akciemi Fortuny na pražské burzy. Ty by měly být zahájeny 21. října, podle jiné informace ale až 25. října a ve Varšavě o tři dny později.

Až bude znám prospekt emitenta, bude jasné, kolik akcií skutečně hodlají současní majitelé prodat. Dostupné informace hovoří o 35 procentech z 50 celkových milionů akcií. Fortuna bude v každém případě patřit mezi malé emise a má být srovnatelná se společností Pegas Nonwovens.

Zatím nelze odhadnout, jaká bude stanovené cenové rozpětí a později emisní cena, za kterou se budou akcie při IPO prodávat. Vždy samozřejmě závisí na zájmu ze strany emitentů. Odhady této ceny mají proto velký rozptyl a řada analytiků je proto nechtěla uvést.

Analytik Ondřej Moravanský z firmy Cyrrus ji odhaduje v rozmezí 70-130 či 160 korun na akcii, s tím, že může být nalezen střed, někde mezi 100 až 120 korunami za akcii. Podle jeho slov je těžké najít analogii se zahraničními sázkovými kancelářemi, jejichž akciebyly v minulosti uvedeny na burzu, ovšem před pěti i více lety. Vývoj kurzů těchto akcií byl přitom rozdílný. Je také třeba vzít v úvahu přetrvávající nejistotu na finančních trzích, která může hrát velkou roli v rozhodování investorů, zda si titul koupit.

Také analytik Petr Hlinomaz je zatím při stanovení ceny, za kterou budou prodávány akcie Fortuny na pražské burze, opatrný. Řada zásadních detailů stále není známa. Jeho odhad emisní ceny je proto, jak dodává, velmi v uvozovkách, a činí 4-6 eur na akcii, což zhruba odpovídá 100-150 korunám.

Hlinomaz upozorňuje na prodej Fortuny v roce 2005, kdy ji od Michala Horáčka a dalších vlastníků získala Penta Investments. Média tehdy spekulovala, že za dvě, možná až 2,5 miliardy korun. Jeden ze společníků Penty Martin Kúšik řekl v květnu Lidovým novinám, že Penta koupila Fortunu zhruba za 100 milionů dolarů, což přibližně odpovídá odhadům médií. Kúšik také uvedl, že tržby Fortuny vzrostly z 5,6 miliardy korun v roce 2005 na loňských devět miliard a ziskovost ještě více.

Podle Hlinomaze je proto třeba počítat s určitou prémií vůči ceně dosažené v roce 2005. Odpovídá tomu rozšíření aktivit společnosti v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku.

Peníze za prodej části akcií Fortuny mají být podle Danka využity k rozjezdu loterie v ČR,projektu Fortuna Win a na očekávané zahájení on-line sázek v Polsku. Firma láká na dividendy, které by prý mohly činit 50-100 procent zisku.

Kurzy akcií většiny společností, uvedených na pražskou burzu při primární emisi, jsou dnes hluboko pod někdejší emisní cenou. V nemalé míře tak doplácejí na nejistotu na trzích. Jediným titulem, který dlouhodobě přinesl investorům zajímavý – více než dvojnásobný – zisk, byly akcie Zentivy, které ale jejich majoritní vlastník Sanofi-Aventis před časem stáhl z trhu.

Má tedy podobná emise pro investory smysl? Pro velké zahraniční fondy je podle hlavního analytika společnosti Atlantik Finanční trhy Milana Vaníčka příliš malá, české fondyo ni ale mohou mít zájem. Důležitá bude samozřejmě stanovená emisní cena.

Po uvedení na burzu kurz akcií řady společností v prvních dnech, případně týdnech roste. Na Varšavské burze podle Vaníčka v průměru o 15 procent. Vždy ale hodně závisí na nastavení emisní ceny. Podle Moravanského přitom nelze najít nějakého společného jmenovatele. Vývoj akcií jiných sázkových společností byl po primární emisi obvykle rozdílný. Nemluvě o obtížném porovnání jejich aktivit navzájem.

Drobní čeští investoři, kteří mají zájem o akcie Fortuny, by se měli obrátit na Českou spořitelnu, pověřeným obchodníkem v ČR je Brokerjet Na Slovensku je to Slovenská sporitel´na, v Polsku UniCredit CAIB Poland.

Považujete akcie Fortuny za zajímavou investici? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Akcie: Bojíte se Znamení Hindenburg? Vsaďte na dividendy!

1. 9. 2010 | František Mašek

Akcie: Bojíte se Znamení Hindenburg? Vsaďte na dividendy!

Na akciových trzích sílí obavy z dalšího vývoje. Hodně se hovoří o tzv. Znamení Hindenburg, které v minulosti často přineslo propad akcií. Experti jeho vliv bagatelizují, doporučují... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services