Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 4. 11. 2010
Akcie: Pražská burza zaznamenala v minulém týdnu mírný vzestup
Pražská burza v minulém týdnu mírně posílila. Dobré výsledky zaznamenaly především akcie Komerční banky, Unipetrolu a ČEZu. Nejvíce naopak oslabila mediální společnost CME. Erste Bank po předchozím výrazném růstu zvolnila.

Index pražské burzy se opět dostal nad hranici 1150 bodů a uzavřel týden se ziskem 1,57 %. Hlavní část zisků si akcie připsaly hned v pondělí, když burza posílila o téměř 2 % a v následujících dnech oscilovala kolem dosažených hodnot. Pondělní růst táhly především akcie Komerční banky, které přidaly více než 5 %, když na trhu byly vidět dozvuky objednávek po doporučení od JP Morgan z minulého týdne. Titul se dostal až na dohled hranice 4200 Kč, své zisky v průběhu týdne však v plném rozsahu neudržel a kurz klesl zpět na 4015 Kč (+2,5 %). Erste Bankpo silných růstech v předchozím období částečně zvolnila. Dobré výsledky nebyly impulzem k dalšímu růstu, když naopak po oznámení docházelo k vybírání zisků. Titul si nakonec kladnou týdenní výkonnost udržel a akciesi připsaly 0,7 %. Nejvíce kladných bodů do indexu přidaly akcie ČEZu, které posílily o 3,7 %. O dalším vývoji bude rozhodovat to, jak se vláda definitivně postaví k přidělování emisních povolenek po roce 2013. Největší růst zaznamenaly akcie Unipetrolu, když výsledky za 3Q překonaly očekávání na všech úrovních. Titul se vrátil na 200 Kč (+5,3 %). Na opačném výkonnostním pólu byly akcie CME (-6,3 %). Investoři postupně absorbovali výsledky a komentář vedení, které předpokládá celkový pokles reklamních příjmů v letošním roce na horní hranici předchozích odhadů. Pro rok 2011 sice čeká vedení růst na všech trzích, ale to už investoři slyšeli opakovaně.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 138,101 156,00+ 1, 57

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
27/10 Mediální společnost CME ve 3Q v meziročním porovnání zvýšila výnosy o necelých 5 % na 134,4 mil. USD a mírně tak zaostala za očekáváním trhu. Provozní výsledek na úrovni OINBDA byl ve ztrátě 4,49 mil. USD, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Vedení potvrdilo svůj dříve snížený výhled a předpokládá, že dosáhne ukazatele OIBDA za celý rok v rozmezí 100-115 mil. USD. Za celý rok 2010 vedení očekává pokles příjmů z reklamy v průměru o 4 %, což je horní hranice původního odhadu. Na rok 2011 čeká vedení růst na všech trzích, kde působí.

ČEZ
27/10 Analytici JP Morgam snížili cílovou cenu pro akcie ČEZ na 900 Kč z původních 1080 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.
29/10 Goldman Sachs upravil směrem dolu cílovou cenu pro ČEZ. GS cílíme akcie na 1002 Kč místo původních 1053 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „koupit“.

Erste Bank
29/10 Rakouská Erste Bank reportovala výsledky za 3Q. Čistý zisk společnosti vzrostl meziročně o 16 % na 265 mil. EUR, trh čekal růst pouze na 235 mil. EUR. Lepších čísel bylo dosaženo i u výnosových položek, když čistý úrokový výnos vzrostl na 1,39 mld. EUR oproti očekávání 1,36 mld. Kč. Sledovaná hodnota opravných položek poklesla na 504 mil. EUR, trh očekával 527 mil. EUR. Nadále složitá situace panuje v Rumunsku, kde rizikové úvěry nadále narůstají.

NWR
29/10 Podle materiálů pro mimořádnou valnou hromadu, která je plánována na 24.11.2010, zvažuje NWR emisi akcií v objemu 1,4 mld. zlotých (zhruba 8,87 mld. Kč). Výnos by měl být použit na financování chystané akvizice polské společnosti Bogdanky.

Unipetrol
29/10 Petrochemický holding reportoval za 3Q čistý zisk ve výši 175 mil. Kč, trh čekal pouze 102 mil. Kč. Tržby společnosti meziročně vzrostly o 20 % a dosáhly 22,5 mld. Kč. Na provozní úrovní hospodařila společnost se ziskem 238 mil. Kč. Slabého výsledku bylo dosaženo v rafinérském segmentu, kde Unipetrol vykázal provozní ztrátu 143 mil. Kč. Za ztrátou stál výrazný pokles rafinérských marží a snížení rozdílu mezi cenou ropy typu Brent a Ural.

Očekávané události

  • 3/11 Komerční banka - výsledky za 3Q 
  • 4/11 ČNB - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

26. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Na pražské burze žádný výraznější pohyb

Pražská burza opět nezaznamenala žádný výrazný rozruch. Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, naopak výrazněji oslabil ČEZ. Premiéru na akciových trzích si odbyla společnost Fortuna. celý článek

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

12. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražská burza tentokrát posílila

Pražská burza zaznamenala poklidný a přitom pozitivní týden. Index PX posílil o 1,32 procenta. Dařilo se akciím NWR, Erste Bank a Orco.

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: pražské burze se v září nedařilo

Přestože většina ostatních akciových trhů rostla, akcie obchodované v Praze pokračovaly v poklesu. Prodejní aktivita se soustředila hlavně na akcie ČEZ.

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza tentokrát stagnovala

Zatímco akcie ČEZu ztrácely, oba bankovní tituly posílily. Objem obchodů na burze přitom zůstává nízký.

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

21. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražská burza znovu ztrácela

Český akciový trh zaznamenal další pokles. Tentokrát k němu přispělo především oslabení obou bankovních titulů.

Partners Financial Services