Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 7. 8. 2008 | 8 komentářů
Majestátní výhled z okna, příjemné kanceláře a příspěvek na doktora i to mohou být kritéria pro výběr zaměstnavatele. A nízká nezaměstnanost v Česku umožňuje lidem vybírat si, kde budou pracovat, což firmy vědí a lákají je na řadu benefitů. Říká se, že koupit se dá za určitých podmínek snad každý.
Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

Když po škole česká vysokoškolačka nastupovala v New Yorku do práce, mohla si díky prestižnímu právnickému vzdělání vybírat mezi desítkami zajímavých nabídek zaměstnavatelů. Platové podmínky i prestižnost advokátních kanceláří byla srovnatelná, dobrá adresa pochopitelně také. Do volby prvního hlavního zaměstnavatele tak nakonec vstoupila i taková kritéria, jako byl malebný výhled na Manhattanské mrakodrapy a možnost získat velmi kvalitní lékařskou péči s příspěvkem zaměstnavatele. Ve firmě pracuje už téměř osm let.

Podobná idylka platila pro absolventy s diplomem z nejlepších univerzit ve Spojených státech amerických určitě ještě před pár lety. Dnes si díky rostoucí nezaměstnanosti mohou americké firmy vybírat mnohem více než dříve a nemusí nováčky lákat tolika výhodami. Častěji se proto zaměřují na udržení kvalitních zaměstnanců.

Daňově uznatelné benefity poskytované zaměstnavateli (2008)

Naopak v Česku je situace obrácená, tedy nabídka benefitů nabízených firmami naopak roste, jak klesá množství nezaměstnaných, z nichž si lze vybírat. Zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům čím dále více výhod a benefitů a ti schopní se podle nich někdy rozhodují, zda ještě zůstat či zda už změnit zaměstnavatele.

Z prestižní stovky nejlepších českých firem Czech Top 100 nyní poskytuje zaměstnanecké výhodydrtivá většina, pro kterou jsou i důležitou součástí firemní politiky. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti ING, který představil Jan Šíbal, ředitel ING Emploee.

Na poskytování benefitů neměla podle Šíbala vliv ani Reforma veřejných financí, která přinesla změny i v této oblasti. Jen 12 procent firem v průzkumu připustilo, že kvůli reformě upravily systém poskytování zaměstnaneckých benefitů. Některé benefity přitom přestaly být daňově uznatelné. Podle novely zákona také například došlo ke sloučení daňového osvobození za oba dva druhy pojištění (penzijního i životního) a ke stanovení podmínek pro osvobození od daně z příjmů ze závislé činnosti. Od té se kupříkladu osvobozuje příspěvek za oba druhy pojištění od téhož zaměstnavatele maximálně do výše 24 tisíc korun ročně. Jakmile příspěvek tuto částku převýší, nadlimitní výše se přičítá ke zdanitelné mzdě zaměstnance a vypočítává se měsíční záloha na daň z takzvané superhrubé mzdy a nadlimitní příspěvek se započítává i do odvodu pojistného na sociální a zdravotní pojištění. 

Reforma tak sice podle Šíbala přinesla zjednodušení i v otázce zaměstnaneckých výhod, řadu dříve oblíbených benefitů ale převedla do kategorie daňové neuznatelných. Oslovené firmy přitom největší přínos zaměstnaneckých benefitů vidí právě v daňové výhodnosti, stabilizaci a motivaci zaměstnanců. Stejně tak jsou podle nich důležité i pro budování dobrých vztahů se zaměstnanci a vylepšování image společnosti. „Na řadu se nyní dostávají už i jiné personalistické nástroje než dříve. Firmám jde o stabilizaci zaměstnanců a nižší fluktuaci. Posilují se proto nástroje motivace a programy na posílení loajality,“ potvrzuje Šíbal.

Zatímco vloni chtěla portfolio benefitů rozšiřovat každá druhá společnost (53 %), letos o rozšiřování uvažuje necelá třetina firem (27 %). Rovněž se proměňují i skupiny zaměstnanců, které mají nárok na zaměstnanecké výhody. Letos na ně dosáhne více „normálních“ zaměstnanců mimo střední a vyšší management. Stále častěji také firmy poskytují svým zaměstnancům určitou svobodu ve volbě benefitů.

Anketa

Který benefit nejvíce oceňujete?

Trvale nejoblíbenějším benefitem mezi zaměstnanci jsou podle průzkumu už tradičně stravenky, dále pak pojišťovací produkty a dny dovolené navíc, tedy nad rámec stanovený zákonem. Stravenky poskytujevíce než čtyři pětiny (83 %) firem a téměř stejný podíl i penzijní připojištění(78 %) . Mezi nejposkytovanější benefitypatří rovněž auto do osobního užívání (71%) a příspěvky na sport a kulturu (66 %). Největší rozvoj zaznamenaly manažerské motivační programy, které nyní nabízí více než polovina oslovených firem (51 %) a možnost nákupu cenných papírů firmy (29 %).

Jasná strategie zájmu o vlastní zaměstnance odlišuje od ostatních i nejlepší firmy soutěže Zaměstnavatel roku 2008, mezi nimiž provedlo průzkum oddělení Poradenství pro lidské zdroje společnosti PricewaterhouseCoopers. „Vítězové soutěže Zaměstnavatel roku se od ostatních neodlišují ani tak výší investice, jako spíše portfoliem nabízených benefitů a zejména jejich zacílením,“ konstatuje Katarína Smrčeková z oddělení PricewaterhouseCoopers. Charakteristické podle Smrčekové je, že tyto firmy se snaží zapojovat vlastní zaměstnance do výběru benefitů (například takzvaný systém cafeteria), nabízejí výhodněji zaměstnancům vlastní firemní produkty a slevy u partnerských společností, poskytují dlouhodobé benefity (speciální pojistky – odpovědnosti, úrazu, manažerské) a podporují komunitní myšlení. Více než čtyři pětiny firem také umožňují částečný pracovní úvazek v průběhu i po návratu z rodičovské dovolené.

Které zaměstnanecké benefity byste uvítali nejvíce vy? Považujete některé za zbytečné nebo vám nějaké naopak chybí? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2008 14:57

Bene.. co ? U nás ve firmě takovou škaredou nemoc naštěstí nemáme. :-(((

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2008 13:37, Podnikatel

Obávám se kolego, že článek jest napsán minimálně co se tohoto týče... zcela správně :)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se nově zdaňují přilepšení k platu

11. 7. 2008 | Eva Sovová

Jak se nově zdaňují přilepšení k platu

V poskytování zaměstnaneckých benefitů nastaly od ledna změny. Nově se z některých přilepšení musí odvést i platba na sociální a zdravotní pojištění. Proto nakladatelství ASPI přišlo... celý článek

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

21. 5. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Když se za oběd platí kartou zaměstnavatele

V zahraničí je poměrně obvyklé, že někteří zaměstnanci platí služební výdaje firemní platební nebo kreditní kartou. Tuzemské firmy si na tento platební nástroj teprve zvykají. Zatím... celý článek

Daňově zvýhodněné stravenky jsou hlavně benefitem pro firmy

3. 4. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Daňově zvýhodněné stravenky jsou hlavně benefitem pro firmy

Stravenky jsou nejčastějším benefitem, který dostávají ke mzdě čeští zaměstnanci. Jenže samy firmy přiznávají, že díky nynějšímu daňovému zvýhodnění stravenek, které chce vláda zrušit,... celý článek

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

21. 2. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

Při nákupu životního pojištění se řada klientů nesetká s příliš vstřícným pojišťovacím agentem. Zjistili jsme to i v našem prosincovém testu. Většina pojišťoven přitom otevřeně říká,... celý článek

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

18. 1. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

Reforma daní přinesla změny v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nově jsou některá přilepšení k platu zdanitelným příjmem, ze kterého se navíc musí odvést i platba na sociální a... celý článek

Partners Financial Services