Jak se nově zdaňují přilepšení k platu

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 11. 7. 2008
Jak se nově zdaňují přilepšení k platu
V poskytování zaměstnaneckých benefitů nastaly od ledna změny. Nově se z některých přilepšení musí odvést i platba na sociální a zdravotní pojištění. Proto nakladatelství ASPI přišlo s aktualizovanou publikací Zaměstnanecké benefity a daně.

Některá přilepšení k platu již nejsou tak daňově výhodná jako dříve. S lednovou reformou daní je může postihovat daňová triáda, což znamená, že se z nich nově odvádí daň z příjmu a také sociální a zdravotní pojištění. Nově mohou zaměstnavatelé uplatnit i některé benefity do daňových výdajů. Tato přilepšení pro zaměstnance ale musejí firmy zakotvit do vnitřních předpisů nebo do kolektivních smluv či pracovních smluv.

Název: Zaměstnanecké benefity a daně - 2. vydání
Autor: Ivan Macháček
Nakladatelství: ASPI, a. s.
Počet stránek: 156 stran
ISBN 978-80-7357-368-3
Cena: 230 Kč

Na všechny změny, které se dotkly od ledna 2008 poskytování zaměstnaneckých přilepšení, upozorňuje druhé vydání knihy nazvané Zaměstnanecké benefity a daně autora Ivana Macháčka. Aktualizovaná publikace vychází v nakladatelství ASPI a svým pojetím dává firmám návod, kdy jsou benefity výhodné jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele.

Autor v doplněném vydání detailně rozebírá různé druhy poskytovaných zaměstnaneckých benefitů. Popisuje, jaké u nich nastaly v roce 2008 změny a na modelových příkladech ukazuje, jak řešit zdanění na straně zaměstnance a zaměstnavatele.

Zdanitelným příjmem je od letošního roku například to, jestliže firma přispěje zaměstnanci v kalendářním roce na penzijní připojištěnía životní pojištěnícelkově vyšší částkou než 24 tisíce korun. Autor Ivan Macháček v publikaci upozorňuje, že peníze poskytnuté nad tento úhrnný limit (24 tisíc Kč) se započítávají do superhrubé mzdy a odvádí se z nich daň z příjmu a také sociální a zdravotní pojištění.

Jaké benefity mohou firmy poskytovat

Přilepšením k platu se snaží firmy získat, udržet kvalifikované pracovníky. Zaměstnanci, kteří zvažují více pracovních nabídek, se často rozhodují pro toho zaměstnavatele, který k platu nabízí lepší balíček benefitů. K trojici nejčastějších přilepšení k platu zaměstnanců patří příspěvek na stravování, penzijní připojištěnía příspěvek na školení a vzdělávací kurzy.

Jaká přilepšení k platu mohou zaměstnavatelé zaměstnancům poskytnout.

Daňová triáda od letošního roku postihuje i zaměstnance, kterému jeho zaměstnavatel umožňuje využívat služební vůz i pro soukromé jízdy. A odvádět daň z příjmu a také sociální a zdravotní pojištění musí i zaměstnanec z příspěvku na přechodné ubytování, jestliže tento benefit přesáhne měsíční limit 3 500 korun.

Kniha Zaměstnanecké benefity a daně je určena především personalistům a manažerům firem. Cenné informace v ní najdou ale i zaměstnaní lidé, kteří si chtějí spočítat, jaká přilepšení k platu jsou pro ně nejvýhodnější.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňově zvýhodněné stravenky jsou hlavně benefitem pro firmy

3. 4. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Daňově zvýhodněné stravenky jsou hlavně benefitem pro firmy

Stravenky jsou nejčastějším benefitem, který dostávají ke mzdě čeští zaměstnanci. Jenže samy firmy přiznávají, že díky nynějšímu daňovému zvýhodnění stravenek, které chce vláda zrušit,... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Zvýhodnění stravenek je postaveno na mylném základě

25. 2. 2008 | Jan Pekař | 14 komentářů

Zvýhodnění stravenek je postaveno na mylném základě

Tahanice o osud daňového zvýhodnění stravenek se přesunuje na půdu parlamentu. V boji za jeho zachování se ovšem často používají nepřesné argumenty a předpoklady.

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

18. 1. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

Reforma daní přinesla změny v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nově jsou některá přilepšení k platu zdanitelným příjmem, ze kterého se navíc musí odvést i platba na sociální a... celý článek

Partners Financial Services