Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 29. 7. 2008 | 1 komentář
Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří
Důvěra Čechů v domácí ekonomiku se v červenci mírně zvýšila, lidé očekávají zlepšení své ekonomické i finanční situace. Podnikatelé si ale dělají větší starosti a další prosperitu tak růžově nevidí.

Červencový konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu ukázal, že se spotřebitelé s novou ekonomickou situací snaží nějak vyrovnat. Na vysokou inflacisi částečně zvykli, částečně jim ji kompenzoval desetiprocentní růst mezd. A není ani vyloučeno, že se Češi přesvědčili, že na doktory penízemají a na letní dovolenou také ještě zbylo.

„Ke vzestupu spotřebitelské důvěry nevidím žádný podstatný důvod,“ říká Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance. „Zpomalení hospodářského růstu je evidentní, také nezaměstnanostuž přestala klesat. Zvýšení indexu si vysvětluji skutečně spíše psychologickými faktory.“

Index spotřebitelské důvěry v červenci vzrostl proti červnu o 0,5 bodu na 96,7 bodu. Zvednul se tedy ze svého letošního dna, na které klesl v červnu, ale stále zůstává 5 bodů za hodnotou z července loňského roku. Za posledních dvanáct měsíců byl indikátor nejsilnější letos v březnu, kdy dosahoval 104,2 bodu.

„Ve srovnání s červnem spotřebitelé očekávají pro příštích dvanáct měsíců mírné zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červenci oproti minulému měsíci zvýšil,“ dodává ČSÚ.

Podnikatelé jsou na rozdíl od spotřebitelů skeptičtí. Jejich nálada měřená indexem podnikatelské důvěry je proti červnu o 1,3 bodu a proti loňskému červenci o 6,7 bodu horší. Hůře než v minulém měsíci hodnotí svou ekonomickou situaci průmyslové podniky. Za horší označují jak tuzemskou, tak zahraniční poptávku, což ostatně odpovídá očekávanému zpomalování hospodářského růstu v Česku i silnému ekonomickému ochlazení v západní Evropě, kam směřuje podstatná část českého exportu. Očekávání průmyslových podniků na příští tři i šest měsíců se proti červnu zhoršila.

Podnikatelé v obchodu své hodnocení, ani výhled na další tři měsíce nezměnili. Perspektivu následujícího půl roku však vidí lépe než v červnu. Podnikatelé ve službách sice očekávají nižší poptávku, ale jinak svou situaci hodnotí stejně nebo mírně lépe než před měsícem.

Anketa

Jaká bude vaše finanční situace na konci roku?

Nejvíce optimismu mají stále stavební podniky. Hodnota „jejich“ indikátoru se drží rekordních hodnot a je o 4,5 bodu výše než v červenci loňského roku. Ačkoliv v nejbližších měsících předpokládají mírné snížení poptávky, svou nynější situaci a výhled na dalších šest měsíců hodnotí pozitivně.

Obavy i naděje, které charakterizují indexy důvěry, jsou opodstatněné. Naděje plyne z ustálení inflacea předpokladu jejího poklesu, podobně jako z očekávaného poklesu cen ropy na světových trzích. Obavy jsou však rovněž na místě. Světová ekonomika, která tu českou už ovlivňuje poměrně citelně, se bude podle analytiků do rovnováhy dostávat pomalu a dlouho. Ceny ropy zůstávají velmi pohyblivé. Jen co ze svého historického rekordu 147 dolarů za barel klesly pod 130 dolarů, zahrozily hurikány, nigerijští dělníci, Vladimír Putin a naposledy Írán. Ten v případě ohrožení svého jaderného programu slibuje „cenovou explozi“ až na 500 dolarů za barel.

Navzdory tomu index spotřebitelské důvěry v USA sestavovaný Univerzitou v Michiganu celkem neočekávaně vzrostl z červnového minima 56,4 na 61,2 bodu. V červnu byl přitom nejníže od května 1980, kdy v USA propukla stagflace jako důsledek ropné krize. Stoupl počet objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby, zmírnil se pokles výstavby nových rodinných domů a hypoteční agentura Freddie Mac hlásila prudký nárůst nových hypoték.

„Je však ještě příliš brzy hovořit o obratu,“ varuje Gary Thayer, analytik americké investiční banky Wachovia. Spolu s ostatními ekonomy upozorňuje, že americká ekonomika je ještě na dýchacích přístrojích. Oživení nastalo po daňových úlevách poskytnutých v březnu, hypoteční krizi se daří držet pod poklicí státních záchranných úvěrů pro Freddie Mac a Fanny Mae, největší americké společnosti pro odkup hypotečních úvěrů, a sentiment na kapitálových trzích se zlepšil díky půjčkám centrální banky Fed pro investiční banky a fondy. „Tato opatření jsou ovšem jen dočasná,“ zdůraznil Gary Thayer v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Ministr financí USA Henry Paulson už počátkem května optimisticky prohlásil, že polovinu kreditní krize máme za sebou. Teď je třeba přečkat tu druhou.

Jak se podle vás bude vyvíjet česká ekonomika v příštím roce? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Objevují se spiklenecké teorie, proč akcie padají

10. 6. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Objevují se spiklenecké teorie, proč akcie padají

Páteční razantní propad amerických akcií přiměl některé obchodníky k spekulacím, že za pád mohou politici. Jiní ekonomové upozorňují spíše na obavy z vysoké inflace kombinované s ekonomickou... celý článek

Špatné zprávy neotřásají investory, ale spotřebiteli

29. 5. 2008 | Jan Pekař

Špatné zprávy neotřásají investory, ale spotřebiteli

Spotřebitelská důvěra v USA a v Německu je silně otřesena, ceny domů v zámoří spadly na rekordní minima. To jsou špatné zprávy nejen pro americkou ekonomiku. Burzovní obchodníci ale... celý článek

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

28. 4. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

Česká republika by mohla do deseti let dohnat země Evropské měnové unie v tvorbě hrubého domácího produktu na obyvatele. Tak soudí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),... celý článek

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Partners Financial Services