Důchod ze zlata. Stát zvažuje nové možnosti pro penzijní fondy

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 11. 2019 | 36 komentářů
Za možnost investovat třeba do drahých kovů, fondů soukromého kapitálu nebo infrastruktury by nové fondy mohly vybírat vyšší poplatky než dosavadní účastnické fondy. U nich ministerstvo se změnou poplatků momentálně nepočítá.
Důchod ze zlata. Stát zvažuje nové možnosti pro penzijní fondy
Ilustrační foto,
Zdroj: Shutterstock

Chcete úspory na důchod zhodnotit ve zlatě? Takovou nabídku byste mohli dostat v příštích letech. Ministerstvo financí zvažuje, že dá penzijním společnostem nové investiční možnosti. Tyto nové fondy by zároveň mohly vybírat vyšší poplatky než dosavadní účastnické fondy. U nich naopak ministerstvo se změnou poplatků momentálně nepočítá.

„Zvažujeme možnost alternativního účastnického fondu s většími možnostmi investic, a proto i vyšší možnou úplatou vzhledem k variabilitě možných oblastí pro zainvestování prostředků,“ potvrdil webu Peníze.cz mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Současná nabídka účastnických fondů penzijních společností by se mohla rozšířit o investice například do drahých kovů, fondů soukromého kapitálu, nemovitých věcí a infrastruktury, upřesnil Vintrlík. Ministerstvo momentálně počítá, že by tyto změny mohly začít platit od roku 2022.

O možném rozšíření možností jsme na Penězích psali už v srpnu, kdy ministerstvo zveřejnilo pracovní návrh zvažovaných změn v investování a vyzvalo „odbornou veřejnost“ k připomínkám a odpovědím na konkrétní otázky. 

Jak se změní důchody?

Výpočet důchodů má být srozumitelnější díky tomu, že se státní systém rozdělí na dvě části. Potřebujeme však i reformu daní, říkají odborníci.

Změny v důchodech: Vznikne nultý pilíř, stejný pro všechny


Antimonopolní úřad upozornil na možné negativní dopady na oblast hospodářské soutěže a veřejné podpory.

Státní penzijní fond nesmí ohrozit konkurenci. Chceme ho, potvrzuje ministerstvo

Ministerstvo neobdrželo žádné zásadní výhrady, upřesnil mluvčí. „Důležité připomínky byly psány v konstruktivním duchu. Šlo například o požadavek, aby penzijní společnost měla alespoň jeden účastnický fond, který není povinným konzervativním ani alternativním. Případně byly vzneseny pochybnosti o budoucím úspěchu tohoto produktu,“ upřesňuje. 

Nové investiční možnosti by uvítaly i penzijní společnosti, i když s výhradou. „Na základě dosavadních zkušeností nepředpokládáme zvláštní zájem klientů výslovně o případný nový typ fondu, proto bychom uvítali řešení spíše skrze úpravu podmínek investování v rámci již existujících účastnických fondů,“ reaguje Aleš Poklop, šéf Asociace penzijních společností.

Účastnické fondy nabízejí penzijní společnosti od roku 2013. Lidé můžou vybírat z konzervativních, vyvážených nebo dynamických fondů. Penzijní společnosti investují uložené peníze nejčastěji do bankovních vkladů, dluhopisů nebo akcií – podle strategie zvolené klientem. Zjednodušeně řečeno: Konzervativní nabízejí nízké riziko, ale také nižší výnosy, zatímco dynamické můžou za cenu vyššího rizika přinést vyšší výnosy (i ztráty).

U konzervativních fondů můžou penzijní společnosti vybírat poplatky maximálně ve výši 10 procent z ročního zhodnocení a 0,4 procenta ročně z objemu uložených peněz. Vyvážené a dynamické fondy mají strop na poplatky vyšší: 15 procent ze zhodnocení a jedno procento z objemu.

Kromě toho ještě existují transformované fondy, tedy bývalé penzijní připojištění. Přestože od konce roku 2012 už nepřijímají nové klienty, pořád si v nich na důchod spoří nejvíc lidí. V těchto fondech jsou poplatky omezeny na 10 procentech z výnosu a 0,8 procenta z obhospodařovaných peněz. 

Důchodová čísla

Jaký je průměrný důchod v Česku? O kolik berou muži víc než ženy? A věděli jste, že lidé stráví v penzi víc jak dvojnásobek času oproti roku 1970? Projděte si čerstvou statistiku.

Nová čísla o důchodech: Tři lidé berou přes 80 tisíc měsíčně

„U transformovaných fondů, kde je zásadní zohlednit povinnost garance nezáporného zhodnocení, a tudíž povinnost penzijních společností dorovnávat případné výkyvy, jsme zatím nezaujali konečné stanovisko, zda ponechat stávající hranici úplaty. Za podstatné považujeme zachování stability v tomto sektoru finančního trhu,“ říká Vintrlík.

O poplatcích penzijních fondů se v poslední době výrazněji mluví poté,  co se současná důchodová komise vedená Danuší Nerudovou shodla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, že penzijní fondy nejsou efektivní.

Ministerstvo práce, pod nějž činnost komise spadá, v pracovních materiálech pro její jednání uvažovalo, že by poplatek za správu u transformovaných fondů klesl z 0,8 na 0,5 procenta, u konzervativních účastnických fondů z 0,4 na 0,3 procenta a u vyvážených a dynamických z rovného procenta na 0,8 procenta. Plánuje také vznik státního fondu, který by cílil na výnos pokrývající inflaci.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2019 9:17, deprese

Nikdo vám nedá nikdy tolik, jako já vám všem mohu slíbit!
Snad si nemyslíte, že někoho zajímá, jak se budete mít v důchodu. :)

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2019 10:33, deprese

Jinak největší problém je, že vklady do penzijního připojištění navíc nejsou ze zákona pojištěny. Takže i za cenu třeba nižšího hodnocení by byl lepší státní fond, který by pojištěný byl. :)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Partners Financial Services