Ani naše děti se důchodu nedožijou ve zdraví, ukázala nová data

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 13. 7. 2023 | 3 komentáře
Ani naše děti se důchodu nedožijou ve zdraví, ukázala nová data

Zdroj: Pleska / Midjourney

Nejnovější data Eurostatu ukazují, že české ženy prožijou proti mužům větší část života bez zdravotních komplikací. To je ale jenom jedna, ta blýskavější strana mince.

Ukazatel HLY (Healthy Life Years – očekávaná délka života ve zdraví) předpovídá, že v roce 2021 narozená česká žena se pravděpodobně v průměru dožije ve zdraví – tedy bez zdravotních problémů, které by ji omezovaly v běžných činnostech – 63,4 a muž pouze 60,7 roku. Oproti datům pro děti narozené v roce 2020 vycházejí čísla pro ženy o devět měsíců líp, muži si naopak o dva měsíce pohoršili.

Vzhledem k věku, kterého se Češi a Česky dožívají, to ale nemusí být zrovna výhra. Protože pak jsou tu ještě ty roky života v nemoci.

Podle posledních dat Českého statistického úřadu byla pro děti narozené v letech 2015–2016 naděje dožití v průměru 76 let pro chlapce a pro děvčata dokonce 82 let. Znamená to tedy, že v průměru mohli strávit s významnou nemocí zhruba 16 let života a ženy dokonce téměř 19 roků.

Pokud jde o očekávanou délku zdravého života, statisticky na tom v Evropské unii nejsme nejhůř. Unijní průměr byl v roce 2021 jen o něco vyšší. Ženy se můžou těšit v průměru na  zdravý život do 64,2 a muži do 63,1 roku.

Nejdéle ve zdraví budou žít švédští muži, a to až do věku 68,9 roku. Z žen na tom mají být nejlíp obyvatelky Malty a Itálie, které ve zdraví prožijí v průměru 68,5 let.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Nejhorší vyhlídky z Unie mají naopak muži z Lotyšska. Jejich perspektiva je, že je zdraví bude opouštět ve věku 52,2 roku. Co se týká žen, nejhůř statistika vychází Dánkám, kterým předpověděla zdravý život do 54,8 roku.

Ukazatel „délky života ve zdraví“ nebo taky „naděje dožití bez zdravotních omezení“ se často zmiňuje v souvislosti se zvyšováním věku odchodu do důchodu a vůbec reformou penzí. Už dnešní strop důchodového věku – 65 let – je za hranicí toho, kdy jsou Češi a Česky v dobrém zdraví. Přitom dnešním třicátníkům by se měl věk odchodu do důchodu posunout až k 68 rokům.

Healthy Life YearsData Eurostat, graf Peníze.cz, zvětšíte klikem

Healthy Life Years pro rok 2021, data Eurostat, graf Peníze.cz

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services