Srovnání spořicích účtů. Vaše úspory těžce válcuje inflace

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 16. 7. 2018 | 7 komentářů
Přečtěte si, které spořicí účty vám dnes nejlépe zhodnotí sto tisíc a jeden milion korun. Radostné čtení to ale nebude.
Srovnání spořicích účtů. Vaše úspory těžce válcuje inflace

Na trhu spořicích účtů panuje okurková sezóna. Banky ani kampeličky se k zásadnějším změnám v sazebnících neodhodlaly. Pořadí v čele žebříčku nejlíp úročených spořicích účtů zůstává prakticky beze změny. „Pokračuje trend z předchozího období. Záložny u spořicích účtů sazby postupně snižují, hlavně kvůli vysokému základu z minula. Některé malé banky pak mají tendenci sazby spořicích účtů nepatrně zvyšovat. Většina velkých i malých bank ale úroky nemění vůbec,“ popisuje dění v posledním čtvrtletí šéfredaktor portálu Finparáda.cz Zdeněk Bubák.

Nenažraná inflace

V prvních měsících letošního roku to vypadalo, že by inflace mohla ve srovnání s rokem 2017, kdy se pohybovala v průměru kolem 2,5 procenta, polevit. Neklesla ale, v červnu dokonce poskočila na 2,6 procenta. To znamená jediné – vaše úspory v bankách ztrácejí na hodnotě. Žádný ze spořicích účtů, včetně těch s bonusovými sazbami, nedosáhne ani poloviny inflace.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Nehoňte se za chimérou

Hledáte nejlepší spořicí účet? Přesouváte peníze, když trošku spadne úrok nebo jinde nabídnou o desetinku víc? Nadáváte? Čekáte na zvýšení úroků z vkladů? Marníte čas kvůli pár korunám. A přece je spořicí účet dobrý sluha.

Nejlepší spořicí účet? Kterýkoli. Nebo žádný

ČNB: sazby vzhůru!

Na konci června se Česká národní banka rozhodla – pro někoho možná překvapivě – pro další zvyšování úrokových sazeb. Od loňského dubna šlo už o čtvrté zvyšování základní dvoutýdenní repo sazby, která se postupně vyšplhala až na jedno procento. „Modely české centrální banky se v poslední době takřka úplně zhroutily. Inflace je výrazně výš než ČNB prognózovala a kurz koruny k euru zase podstatně slabší. To je důvod, proč náhle šest členů bankovní rady změnilo názor a hlasovalo pro zvýšení sazeb,“ říká portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát a dodává, že pokud bude koruna dál oslabovat, může další zvyšování sazeb přijít ještě během léta.

Jenže na výši úroků spořicích produktů se aktivita ČNB nijak nepromítla. Jejich úrokové sazby se základní sazbou centrální banky nenechaly vytáhnout nahoru ani trochu. A pokud vůbec půjdou nahoru, tak jen velmi pozvolně. „Po loňských intervencích je v bankách stále dost peněz, takže nepotřebují žádné dodatečné vklady. Do zvyšování úrokových sazeb u spořicích účtů je tak nic nežene. Narozdíl od úvěrů, zvláště těch hypotečních, kde k růstu sazeb určitě dojde,“ dodává Martin Mašát. Jeho slova potvrzují samy banky, které už se nechaly slyšet, že hypotéky již brzy zdraží.

Bobříci spoření

V našem srovnání sledujeme předpokládaný výkon jednotlivých spořicích účtů za rok. Porovnáváme, kolik peněz na nich bude, když se na ně nalije určitá suma a po roce se vybere. Srovnání nechceme zatěžovat dalšími podmínkami – zakládat ke spořáku zpoplatněný běžný účet, hlídat si placení kartou a podobně. Pokud ale chcete nějakou tu desetinku navíc, zvažte, jestli byste takový úkol, který si na vás v bance vymyslí, nemohli a nechtěli splnit. Může se to vyplatit. Vždyť je vlastně docela dobře možné, že takového bobříka spoření běžně lovíte, jen si to neuvědomujete…

Wüstenrot – nejvyšší úrok ze všech spořáků, které zůstaly mimo hru, nabízí Wüstenrot. Spořicí účet vám v tomto případě přináší zhodnocení až 1,2 procenta ročně. Má to ale hned několik háčků. Na vklady od 30 tisíc do 1,5 milionu korun platí základní sazba 0,2 procenta, kterou si však můžete vylepšit o čtyři desetinky díky věrnostnímu bonusu. Ten však neznamená nic jiného než předem sjednanou fixaci uložených peněz na jeden rok. Ze spořicího účtu se tak rázem stává termínovaný vklad. Dalších šest desetinek navíc pak můžete získat díky akčnímu zvýhodnění, které ve Wüstenrot platí od začátku dubna do konce července, ovšem jen pro nové vklady.

Air  bankspořicí účet i běžný účet můžou být i z hlediska úroků celkem fajn. Dostanete zde jedno procento (na vklad do sta tisíc u běžného, do čtvrt milionu korun u spořicího účtu). Stačí k tomu pětkrát do měsíce zaplatit kartou aspoň žvýkačky. To se dá. Pokud vám tedy žvejka netahá plomby ze zubů.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 0,83 procenta (na vklady do 300 tisíc korun). Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. Když ne, stojí 99 korun měsíčně.

Equa bank – když vám na běžný účet této banky přijde měsíčně deset tisíc nebo z něj aspoň třikrát zaplatíte kartou, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 procenta přibude ještě dalších šest desetinek (na vklady do 200 tisíc korun).

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 0,75 procenta (na vklady do 150 tisíc korun). Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účeteKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde aspoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce. Jinak platíte 99 korun měsíčně.

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidního úroku 0,7 procenta můžete dosáhnout se Spořicím účtem GOLD. Je ale jen pro ty, kdo mají v bance účet Genius Gold. Ten ale měsíčně stojí 469 korun. Tenhle poplatek můžete taky srazit na nulu: stačí mít v Moneta Money Bank uložený pakatel – aspoň milion korun.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete sazbu 0,6 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Členský vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Nejlepší spořicí účty

Pro produktové srovnání jsme vybrali úložky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami nebo nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i spořicí účty s časově omezeným akčním zhodnocením a „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

Kdo vám nejlíp zhodnotí sto tisíc

O první pozici se v našem srovnání spořicích účtů se vkladem 100 tisíc korun stejně jako minule dělí dvě nejnovější banky na našem trhu. Obě nabízejí zhodnocení 0,6 procenta, což po roce spoření znamená zisk 511 korun.

Hello bank! připíše na účtu Hello spoření slibovanou úrokovou sazbu bez jakékoli podmínky. U Banky Creditas a jejího produktu Spořicí účet s bonusem už musíte počítat s tím, že na úrok 0,6 procenta budete mít nárok jen v případě, že v průběhu kalendářního čtvrtletí ze spořicího účtu neprovedete žádný výběr. Pokud podmínku nedodržíte, klesne vám sazba o jednu desetinu procenta.

Na druhém místě je Sberbank s produktem FÉR spoření PLUS, na kterém vám stotisícový vklad po roce spoření díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

Bronzová ING bank na spořicím účtu ING Konto nabízí úrok 0,5 procenta, který by váš stotisícový vklad měl po roce zhodnotit o 426 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

0,6

100 511,19

měsíčně/čtvrtletně

Hello bank!

Hello spoření

0,6

100 511,19

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

100 255,31

měsíčně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

100 170,16

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

100 127,52

měsíčně

Pozn.: Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Kdo vám nejlíp zhodnotí milion

U milionové úložky se pořadí v čele našeho žebříčku od posledního srovnání nezměnilo. Nejvýhodnější je tedy stále spořicí účet u Banky Creditas, která vám za rok zhodnotí vklad o 5111 korun. Stejně jako v případě stotisícového vkladu ale musíte počítat s tím, že zvýhodněná sazba 0,6 procenta platí jen na čtvrtletí, kdy z účtu nevybíráte peníze. V opačném případě je sazba o desetinu nižší.

Stříbrná je v našem „milionovém“ srovnání Sberbank. Díky produktu FÉR spoření PLUS byste měli při ročním spoření dosáhnout na zhodnocení 2720 korun.

Expobank získává bronzovou medaili. Milionový vklad vám tato finanční instituce zhodnotí úrokem 0,3 procenta, což po roce spoření znamená 2552 korun k dobru.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

0,6

1 005 111,94

měsíčně/čtvrtletně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

1 002 552,98

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

1 001 701,33

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

1 001 701,33

měsíčně

Hello bank!

Hello spoření

0,6 (od 300 tisíc 0)

1 001 530

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

1 001 275,75

měsíčně

Pozn.: Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2018 8:46, Honza z Boudova

Banky se pakují a na úroky nezbývá

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2018 5:18, Tomáš Smolík

Zvyšování sazeb zvyšuje inflaci !

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services