Firmy mohou odložit sociální pojištění, schválil Senát

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2020
Firmy mohou odložit sociální pojištění, schválil Senát

Zdroj: Martin Bartusek/Shutterstock

Firmy mohou odložit platbu sociálního pojištění za své zaměstnance v následujících třech měsících. Vládní návrh dnes schválili senátoři, k definitivní změně zákona zbývá už jenom podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce.

Zaměstnavatelé mohou platby za květen až červenec, které jsou splatné vždy do 20. dne následujícího měsíce.

Od podnikatelů, kteří odklad využijí, však vláda požaduje sankci, byť sníženou. Jde o penále ve výši jednoho procenta dlužné částky za čtvrt roku místo běžných zhruba 4,5 procenta.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Odklad bude možný jen u plateb sociálního pojištění za samotné zaměstnavatele. Ti odvádějí 24,8 procenta hrubé mzdy. Část sociálního pojištění, kterou zaměstnavatel strhává zaměstnanci přímo ze mzdy ve výši 6,5 procenta, se musí dál odvádět.

O odklad není třeba nikde žádat, kdo ho chce využít, rovnou nepošle ve zmíněných termínech peníze a splatí je do nového termínu.

Zástupci firem volali po úplném odpuštění sociálního pojištění na určitý čas. Nelíbí se jim také, že mají platit sankci, i když je snížená.

„Pokud bychom penále úplně zrušili, vedlo by to k tomu, že by platby pojistného odkládaly i firmy, které nemají problémy s likviditou, a jen by na opatření vydělaly,“ vysvětluje Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce.

Senátoři dnes v doprovodném usnesení také požádali vládu, aby co nejrychleji předložila návrh na dočasné snížení sociálních odvodů zaměstnavatelům, které vládní restrikce k omezení šíření nového koronaviru postihly nejvíce. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že návrh připravuje a v pondělí by jej měla projednat tripartita i vláda.


Čtěte více:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

Vyúčtování záloh na důchodové pojištění OSVČ už nepřijde poštou

16. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Vyúčtování záloh na důchodové pojištění OSVČ už nepřijde poštou

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spustila novou online službu nazvanou Stav pohledávek na pojistném, penále a pokutách OSVČ.

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

5. 1. 2024 | Kateřina Hovorková, redakce Peníze.CZ

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady je aktuální přehled pro rok 2024.

Kolik dostanete příště? Spočítejte si čistou mzdu po vládním balíčku

3. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete příště? Spočítejte si čistou mzdu po vládním balíčku

Jestli jste dostali přidáno, gratulujeme. Vaše hrubá mzda stoupne. Kolik nakonec dostanete čistého, ale nezáleží jenom na zaměstnavateli. Výplatu ovlivní i vládní balíček: zvýší odvody... celý článek

Partners Financial Services