Pětistovku na den dostanou i menší firmy, pěstouni a dobrovolníci

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2020 | 48 komentářů
Na kompenzační bonus dosáhnou majitelé malých a rodinných společností s ručením omezeným. Prošel i návrh Pirátů na další rozšíření.
Pětistovku na den dostanou i menší firmy, pěstouni a dobrovolníci

Zdroj: Shutterstock

Majitelé nejmenších firem budou moct žádat o stejnou podporu jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), tedy o 500 korun na den. Návrh ministerstva financí na pomoc pro společníky malých společností s ručením omezeným schválili definitivně poslanci.

Provládní poslanci zároveň zamítli požadavek senátorů, aby bonus šel jenom ze státního rozpočtu. Senátorům se nelíbilo, že na něj mají zhruba ze třetiny přispívat i obce a kraje.

Majitelé menších společnosti s ručením omezeným se tedy mohou těšit na přímou podporu formou kompenzačního bonusu ve výši 500 korun denně za období od 12. března do 8. června. Jeden společník tak může od státu získat až 44 500 korun.

„Pomoc je zacílena na malé podnikatele poškozené koronavirem, kteří ke své činnosti zvolili formu eseróčka. Jejich podnikání se totiž často materiálně příliš neodlišuje od osob samostatně výdělečných činných, kteří již na státní podporu dosáhnou,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Program bude stejně jako Pětadvacítka pro OSVČ spravován a vyplácen finanční správou, která začne přijímat žádosti po nabytí účinnosti zákona, což by mělo být v řádu několika dnů. Zákon nyní míří rovnou k prezidentovi a ministryně slíbila, že výplata začne krátce po jeho podpisu pod novým zákonem.

Na podporu dosáhnou s.r.o. s nejvýše dvěma společníky – v takovém případě o ni mohou požádat oba. U rodinných firem s více společníky, pokud jsou v přímém příbuzenském vztahu, pak mohou o podporu požádat všichni, tedy i víc než dva lidé.

Podmínkou je, že firma dosáhla v roce 2019 minimálního obratu ve výši 180 tisíc korun, nebo má předpoklad dosažení takového obratu v letech 2020 nebo 2021. Společnost musí být také daňovým rezidentem České republiky, Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru.

„Chceme zabránit, aby se s programem svezli černí pasažéři, tedy aby si o peníze nežádaly mrtvé schránky nevyužívané za účelem zisku,“ říká Schillerová. Ministerstvo podle ní omezující podmínky stanovilo po konzultaci se zástupci podnikatelů.

Žadatel o kompenzaci musí být k 12. březnu aktivním společníkem dané firmy. Pokud je žadatel společníkem ve více společnostech, ve kterých naplní podmínky programu, vznikne mu nárok na podporu pouze jednou.

Stejně jako u kompenzace pro OSVČ nesmí být žadatel z řad společníků současně zaměstnancem s účastí na nemocenském pojištění. Nesmí na sebe v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tedy peníze z programu Antivirus. Na podporu pro s.r.o. nedosáhnou ani ti, kteří už kompenzaci čerpají jako OSVČ. Nárok nevzniká ani společníkům ve společnostech, které jsou v úpadku, likvidaci nebo jsou nespolehlivým plátcem podle zákona o DPH.

K získání kompenzace budou společníci podepisovat čestné prohlášení, že v každém kalendářním měsíci, za které je bonus požadován, nastal den, kdy činnost žadatele nemohla být z důvodu šíření koronaviru či krizových opatření vykonávána nad míru obvyklou.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Příkladem takového omezení je nutnost uzavření či omezení provozovny, karanténa či péče o dítě žadatele nebo jeho zaměstnance, omezení poptávky po výrobcích a službách nebo omezení dodávek potřebných pro výkon činnosti,“ upřesňuje Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Ministerstvo předpokládá, že na podporu společníků malých firem vyplatí devět až 15 miliard korun. V současnosti je v Česku přibližně 300 tisíc společností s ručením omezením. „Náš reálný odhad je, že z nich o kompenzační bonus v plné výši 44 500 korun požádá zhruba 200 tisíc,“ říká Žurovec.

Novela současně upravuje vyloučení kompenzačního bonusu z výkonu rozhodnutí nebo exekuce. Pravidla programu Pětadvacítka sice výslovně říkají, že tato podpora pro OSVČ není předmětem exekuce, současně však umožňují její zaslání jenom bezhotovostně – jenže jakmile přijde na účet, už na ni může exekutor sáhnout (a banka ji proto nemůže vyplatit). „Bankám bude nově umožněno, aby mohly finanční prostředky vyplatit na základě pokynu svého klienta bez ohledu na to, že je vůči němu veden výkon rozhodnutí nebo exekuce. Odpadne tedy časově i administrativně zdlouhavé řešení situace návrhem na zastavení výkonu rozhodnutí nebo exekuce,“ dodává Žurovec.

I přes nesouhlas ministryně Schillerové schválili poslanci rozšíření takzvaného kompenzačního bonusu i na OSVČ, které jsou současně pěstouny nebo dobrovolníky pečovatelské služby. Opět ale neprošlo rozšíření na lidi pracující na takzvané dohody, přestože odváděli pojistné.

Zprávu z 4. května jsme zaktualizovali po projednání v senátu a po opakovaném projednání ve sněmovně.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 48 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2020 19:35

takze spolecnik, kterej tam jen chodi pro penize petikilo dostane, ale ten kterej tam je soucasne zamestnancem, coz je vetsina malejch sro, nestane nic?
to myslej vazne ??

+102
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2020 11:53, Cool

Jasně, podnikatelé budou dostávat peníze.
Kdo dá peníze obyčejným lidem a rodinám ?
Podnikatel, který rejžuje jak prase, kupují si auta, baráky, dovolené a plno věcí si dají do daní a oni od státu dostanou peníze ? Za co ? Kdo dá peníze nám, obyčejným dělníkům a pracujícím ? Já bych se na podnikatele vyprdnul. Měli si za ta leta šetřit ! Jenže to hned každý rozháže a teď brečej ?
To je fakt neskutečné !!!

-173
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (48 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services