EET se přeruší do konce roku, potvrdili poslanci

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2020
EET se přeruší do konce roku, potvrdili poslanci

Zdroj: RychláPokladna.cz - One Pub

Poslanci definitivně schválili vládní návrh, aby se elektronická evidence tržeb (EET) pro všechny vlny přerušila až do konce letošního roku.

Týká se to nejenom zbývajících podnikatelů, kteří měli původně začít evidovat tržby 1. května, ale i těch, kteří se už předtím zapojili do prvních dvou vln EET (obchod, stravovací a ubytovací služby). Všichni začnou evidovat tržby až 1. ledna 2021.

Poslanci dnes o odložení hlasovali znovu, protože jim návrh zákona vrátili senátoři. Ti požadovali odložení nových vln EET až na červenec roku 2023. Tehdy bude po parlamentních volbách a o dalším osudu EET by tak rozhodla už nová vláda.

Srovnejte si to s námi

S návrhem přišla ministryně financí Alena Schillerová, která tak změnila názor na delší přerušení EET. Po delším odkladu nebo rovnou zrušení EET – přinejmenším její zbývající fáze – opakovaně volala opozice. Schillerová to odmítala a ještě v polovině března po vyhlášení nouzového stavu tvrdila, že jenom na tři měsíce zruší případné pokuty, protože samotný start zbývající fáze prý nelze odložit. Ve skutečnosti odložit jde, o pár dnů později s takovým návrhem sama přišla.

Sněmovna už dříve zamítla pozměňovací návrhy, které chtěly EET zrušit nebo odložit ještě na delší dobu. Například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík navrhl evidenci tržeb odložit až na sté narozeniny premiéra Andreje Babiše.

O tom, že by elektronická evidence tržeb skončila úplně, vláda nejednala, ani o tom podle Schillerové neuvažuje. „EET má příznivý dopad na podnikatelské prostředí a řádný výběr daní a vrátíme se k němu,“ zdůrazňuje ministryně.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services