Nižší DPH i zpětné odepsání ztráty. Schillerová má nový balíček

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 5. 2020 15:15 aktualizováno 25. 5. 2020 17:52 | 2 komentáře
Nižší DPH i zpětné odepsání ztráty. Schillerová má nový balíček

Zdroj: Shutterstock

Daň z přidané hodnoty z ubytování a ze vstupného na kulturu a sport by měla klesnout z 15 na 10 procent. A letošní ztrátu si budou moci firmy a podnikatelé odečíst od výsledku hospodaření v minulých dvou letech. To jsou hlavní návrhy z nového protikrizového balíčku ministerstva financí, který dnes podpořila vláda.

Balíček teď míří k poslancům. Vláda chce, aby ho projednali ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. Účinný pak má být hned následující den po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy krátce poté, co by zákon podepsal prezident.

DPH má konkrétně klesnout v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení.

Ztráta půjde odepsat zpětně

Dalším navrženým opatřením na zmírnění negativních dopadů pandemie je zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty (takzvané loss carryback) u daní z příjmů fyzických a právnických osob.

V současnosti si mohou podnikatelé uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět vytvářejí zisk. Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž ztráta vznikla.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Pokud tedy poplatník v důsledku nouzového stavu vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018.

„Díky tomu získá ve formě vratitelného přeplatku zpět daň či její část zaplacenou za tato zdaňovací období. Uplatnit si daňovou ztrátu zpětně bude možné už za zdaňovací období, které skončí 30. června 2020,“ říká Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Na začátku tohoto opatření budou firmy moci daňovou ztrátu pouze odhadnout. „Nebudou tak muset čekat do chvíle, než bude výše daňové ztráty stanovena. V nynější situaci je pro ně důležité, aby obdržely peníze co nejrychleji, proto jsme u prvního zdaňovacího období přistoupili k tomuto pružnému řešení,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rozpočtové dopady tohoto opatření budou podle ní pouze přechodné. Už podle dnešních pravidel si poplatníci mohou uplatnit daňovou ztrátu, ale jen později.

Navržené opatření kritizují například členové Národní ekonomické rady vlády Štěpán Jurajda a Daniel Prokop.

„Touto vratkou neřešíme zaměstnanost ani udržení mezd – ztrátu lze dosáhnout i jinak. Opatření je také velmi selektivní. Zisky v Česku generují zejména největší korporace, zatímco menší a střední firmy jsou vysáté vysokými sociálním a zdravotními odvody za zaměstnance a mají zisky omezené. Neměli by si tedy z čeho ztrátu odepsat,“ uvádějí Jurajda s Prokopem.

Velké firmy mají navíc podle nich více možností, jak se ztrátou operovat. Mohou ji například posouvat mezi roky či převádět mezi hranicemi států. Toto nákladné opatření tak podle nich může selektivně pomoci velkým firmám, které mají vyšší šanci přežít krizi bez vládní podpory. „I proto je také loss carryback v zemích jako Německo omezen na jeden milion eur odepsatelné ztráty,“ uvádějí.

Podle nich existují efektivnější opatření, jako třeba prodloužení a posílení programu Antivirus, odklady sociálních odvodů za zaměstnance, nebo jejich odpuštění menším firmám, pokud nebudou propouštět. Také o těchto bodech by vláda dnes měla debatovat.

Naopak zástupci podnikatelů a firem návrh ministerstva financí podporují. „V rámci protikrizových opatření požadujeme zavedení institutu uplatnění daňové ztráty zpětně od začátku. Je to standardní a dlouhodobě funkční režim v řadě zemí, který pomáhá rychlejšímu restartu v dobách ekonomického poklesu,“ říká Andrea Gontkovičová, členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s gescí pro oblast daní.

Opatření by podle ní mělo napomoci firmám, které aktuální krize výrazně postihla, vrátit se rychleji k ziskovosti, vyhnout se propouštění a přelévání problémů jednoho podniku směrem k dodavatelům a navazujícím firmám.

Další změny

Navržený daňový balíček také počítá s novými pravomocemi pro obce v oblasti osvobozování od daně z nemovitých věcí.

V současné době obce mohou zcela nebo částečně osvobodit od daně z nemovitostí na svém území obecně závaznou vyhláškou nemovitosti dotčené živelní pohromou (například povodeň, vichřice, extrémní sucho).

Nově k tomuto kroku budou moci přistoupit i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření podle krizového zákona nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje snížit silniční daň o 25 % u nákladních automobilů s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny.

„Pokud poplatníci daně nevyužili takzvaného generálního pardonu, kterým byla odložena povinnost platit zálohy na silniční dani, a zaplatili zálohu na dani silniční v původní výši, použije se rozdíl mezi jejich starou a novou výší k zaplacení zbývajících záloh v tomto roce. Nebudou tak znevýhodněni proti těm, kteří možnosti odložit placení záloh využili,“ říká Schillerová.

Balíček také zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně z takzvané zelené nafty. Nyní se přeplatek podnikateli vrací do 60 dnů od vyměření nebo doměření nároku na jeho vrácení. Nově má být tato lhůta zkrácena na 40 dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání. Pokud správce daně zahájí postup k odstranění pochybností či daňovou kontrolu, pak tato lhůta bude v délce 15 dnů od oznámení platebního výměru nebo dodatečného platebního výměru.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services