Vyděláte kvůli těhotenství nebo mateřství míň? Máte nárok na příspěvek

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 8. 8. 2018 | 1 komentář
Musela jste kvůli těhotenství, kojení nebo mateřství změnit pracovní pozici? A máte kvůli tomu nižší mzdu? Stát vás finančně podpoří. Přečtěte si, kdo má nárok na vyrovnávací příspěvek. Naše kalkulačka spočítá, kolik dostanete.
Vyděláte kvůli těhotenství nebo mateřství míň? Máte nárok na příspěvek

Když těhotná nebo kojící žena dělá práci, která je s těhotenstvím nebo mateřstvím neslučitelná, nebo když její ošetřující lékař rozhodne, že její práce těhotenství nebo kojení ohrožuje, musí takovou zaměstnankyni zaměstnavatel dočasně přeložit na jinou pozici.

Když vás přeřadí na práci s nižším výdělkem, než jste měla na původním místě, máte nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství – to je dávka nemocenského pojištění vyplácená státem.

Porod na dohled

Během příprav na narození potomka byste neměli opomenout několik úředních povinností. Pro nastávající rodiče shrnujeme administrativu, kterou bude třeba obstarat.

Co vyřídit před porodem

Na vyrovnávací příspěvek máte nárok také v případě, že vám příjmy klesnou, protože některé činnosti na původní pozici kvůli těhotenství nebo kojení nemůžete dělat, nemůžete pracovat na nočních směnách nebo vám klesne normovaný výkon práce.

Pokud se vám mzda sníží kvůli kratší pracovní době, vyrovnávací příspěvek nedostanete.

Vyrovnávací příspěvek se vyplácí pouze ženám zaměstnaným v klasickém pracovním poměru. Podnikatelky ani ženy zaměstnané v zaměstnání malého rozsahu nebo na bázi dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti ho nedostávají.

Za těhotenství se nevyhazuje

Vyhodit z práce těhotnou není jednoduché, chrání ji zákon. Přečtěte si, na co máte v době radostného očekávání právo:

Na co máte v práci nárok

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Jak se vyplácí vyrovnávací příspěvek

Vyrovnávací příspěvek se vyplácí za kalendářní dny, ve kterých jste byla přeložená, kromě dnů, kdy jste byla v pracovní neschopnosti či karanténě, případně ošetřovala člena rodiny, a také dnů, kdy jste čerpala mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které jste nedostala plat. Příspěvek nenáleží také za dny neomluvené nepřítomnosti v práci a dny, kdy jste se účastnila stávky.

Kvůli těhotenství můžete vyrovnávací příspěvek brát nanejvýš do začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu; tedy do chvíle, kdy se začíná vyplácet peněžitá pomoc v mateřství.

Kvůli mateřství je možné vyrovnávací příspěvek brát maximálně do devátého měsíce po porodu nebo po dobu kojení. Jen pozor na to, že vyrovnávací příspěvek nemůžete dostávat zároveň s peněžitou pomocí v mateřství.

Sebrané spisy o mateřské

Mateřská komplet

O tom, kdo má nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jaká je její výše a pravidla, na Peníze.cz píšeme pravidelně. Najdete u nás všechno podstatné:

Podmínkou pro vznik nároku na vyrovnávací příspěvek je, že práce, kterou jste dřív dělala, je těhotným ženám, kojícím matkám a ženám do konce devátého měsíce po porodu zakázaná. Nebo zakázaná není, ale lékař vám v posudku potvrdí, že byste ji vykonávat neměla.

Seznam zakázaných činností najdete tady:

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Kolik dostanete

Název příspěvku je trošku matoucí – nechodí to totiž jednoduše tak, že by stát váš snížený příjem dorovnal na původní úroveň. Teď vám povíme, jak se vyrovnávací příspěvek počítá, ale – když budete mít pocit, že vám docházejí síly, skočte prostě o kousek níž, tam je kalkulačka, která vám ho spočítá.

Vyrovnávací příspěvek se rovná rozdílu vašeho redukovaného denního vyměřovacího základu ke dni převedení na jinou práci a vašeho průměrného denního výdělku po přeložení.

Denní vyměřovací základ se určuje jako u výpočtu mateřské. Rozhodným obdobím pro jeho výpočet je zpravidla dvanáct kalendářních měsíců před převedením na jinou práci, přepočítává se na den. Průměrný denní příjem před přeložením se také podobně jako při výpočtu peněžité pomoci v mateřství nejdřív sníží redukčními hranicemi.

Redukční hranice jsou v roce 2018 stanovené takto:

  • z částky do 1000 Kč se započítá 100 procent,
  • z částky nad 1000 Kč do 1499 Kč se započítá 60 procent,
  • z částky nad 1499 Kč do 2889 Kč započítá 30 procent,
  • k částce nad 2889 Kč se nepřihlíží.

S výpočtem vyrovnávacího příspěvku si nemusíte lámat hlavu, poradí si s ním naše kalkulačka.

Jak a kde o vyrovnávací příspěvek žádat

Vyrovnávací příspěvek vyplácí jako dávku nemocenského pojištění stát, žádost ale podejte u svého zaměstnavatele. Tiskopis žádosti o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství vám vydá gynekolog nebo ošetřující lékař. Jestli děláte práci, kterou mají těhotné ženy nebo ženy do devátého měsíce po porodu a kojící matky zakázanou, stačí formulář předat zaměstnavateli. Jestli nejde o práci, kterou by vám zakazovaly předpisy, ale váš lékař zhodnotí, že vaše těhotenství, kojení nebo mateřství ohrožuje, tiskopis vám před tím, než ho odevzdáte v zaměstnání, potvrdí.

Zaměstnavatel pak vyplněný formulář předá okresní správě sociálního zabezpečení. Každý měsíc jí také musí posílat potvrzení pro účely výplaty příspěvku.

Když budete mít se šéfem ohledně vyrovnávacího příspěvku spory, kontaktujete přímo příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, v Praze územní pracoviště Pražské správy sociálního zabezpečení, v Brně územní pracoviště Městské správy sociálního zabezpečení Brno (podle sídla mzdové účtárny zaměstnavatele).

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství se vyplácí zpětně, je možné o něj požádat i dodatečně. Neotálejte ale příliš, nárok na výplatu příspěvku za jednotlivé dny zaniká, když ho neuplatníte do tří let ode dne, kdy vám náležel.

Jako úvodní ilustrace posloužil výřez obrazu Mateřeství od Leóna Lhermitta

Zpátky do práce

Rodičům na mateřské a rodičovské dovolené přiznává zákoník práce určitá práva. Kdo chce být při návratu do zaměstnání při vyjednávání se šéfem pevný v kramflecích, měl by je znát. Peníze.cz přinášejí užitečný přehled pro každého, kdo řeší návrat do zaměstnání:

Návrat z mateřské a rodičovské

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services