Porod na dohled. Jaké formality vyřídit před ním, jaké těsně po něm

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 7. 10. 2022 | 12 komentářů
Během příprav na narození potomka byste neměli opomenout několik úředních povinností. Pro nastávající rodiče shrnujeme administrativu, kterou bude třeba obstarat.
Porod na dohled. Jaké formality vyřídit před ním, jaké těsně po něm

Mezi všemi těmi věcmi, které je potřeba zařídit kolem porodu, je i pár takových, které se týkají úřadů. Něco musíte, něco chcete. Udělejte si s námi seznam a pak si odškrtávejte. Projdeme to podstupně od žádosti o mateřskou, tedy peněžitou pomoc v mateřství, a rodičák neboli rodičovský příspěvek přes rodný list, registraci u zdravotní pojišťovny, výběr pediatra až po přihlášku k platbě komunálního odpadu.

Mateřská, rodičovský příspěvek a další peníze od státu

Peněžitou pomoc v mateřství začínají maminky čerpat šest až osm týdnů před očekávaným termínem porodu, případně hned od porodu, když dítě přijde na svět předčasně. Tatínkové můžou mateřskou začít brát od konce šestinedělí. Peněžitou pomoc v mateřství ale nedostane každý. Kteří rodiče na ni mají nárok a jak, kde a kdy o dávku žádat, podrobně vysvětlujeme v samostatných článcích:

Rodiče, kteří na mateřskou nárok nemají, můžou hned po narození dítěte začít pobírat rodičovský příspěvek. Pravidla a návod, jak o něj žádat, najdete tady:

Během roku došlo ještě ke dvěma aktualizacím: měsíčně si ze svého rodičovského příspěvku můžete nechat (tedy přijde na to) víc než dřív a navíc si o rodičák můžete zažádat online

Trošku speciální to mají osoby samostatně výdělečně činné, pravidla mateřské i rodičáku pro ně shrnujeme tady, přídáváme i kalkulačky:

Myslete na to, že taky tatínek si může po porodu vzít týdenní placené volno, takzvanou otcovskou:

A prověřte si taky, jestli nemáte nárok na příspěvky na dítě, letos se zvedaly limity, tak na ně dosáhne víc rodin: 

Všechny děti narozené do konce roku 2022 mají navíc nárok na speciální jednorázový příspěvěk ve výši 5000 korun. I o ten se dá žádat elektronicky, zkoušeli jsme to a je to na pět minut:

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Pokalkulátor
Zdroj: Shutterstock

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Matrika: kdy vybrat jméno

V posledních týdnech před termínem porodu, obvykle těhotná žena přechází z péče svého gynekologa do ambulance porodnice, kde má v úmyslu rodit. V poradně porodnice dostane k vyplnění dotazník o jménu dítěte, který musí podepsat oba rodiče. V porodnici vás nejspíš požádají, abyste ho odevzdali už před porodem. Nutit vás ale nemůžou, nebo by alespoň neměli – o jménu dítěte klidně můžete rozhodnout, až když přijde na svět. Pokud si nebudete jistí ještě při odchodu z porodnice, můžete jméno oznámit později na matrice v místě, kde se dítě narodilo. Podle zákona na to máte měsíc od porodu, jinak matrika věc posune k soudu.

Pokud si vybíráte jméno netradiční nebo třeba jen netradiční podobu jména obyčejného, zdrobnělinu, nebo tak, radši dopředu zjišťujte, jestli vám na matrice projde. Protože kdyby po vás chtěli jazykový posudek, že takové jméno existuje, odborníci si na to můžou vzít i třicet dní. Všechno, co vás kolem výběru rodného jména může potkat, shrnujeme tady:

Do porodnice si každopádně přibalte doklady, které k pojmenování dítěte budete potřebovat – až budete odevzdávat dotazník se jménem, musíte předložit občanské průkazy a oddací list (originál nebo ověřenou kopii).

Porodnice informuje o narození miminka matriční úřad příslušný podle místa porodu (tedy nikoli podle místa vašeho trvalého bydliště) a ten dítěti vydá rodný list – když potřebná lejstra odevzdáte už v porodnici, stačí, když pak pro rodný list na matriku jeden z vás dojde (s doklady totožnosti vás obou), někde nabízejí i možnost zaslání poštou. Některé porodnice vydání rodného listu nevyřizují. Pak se musí na matriku (v místě narození dítěte) vydat jeden z rodičů a o vydání rodného listu požádat.

Netřeba hned myslet na nejhorší. Ale...

Shemale
Zdroj: Shutterstock
Svoboda především. Nebo byste radši na lásku štempl? Než řeknete poslední slovo, pročtěte náš přehled. Proklepneme rozdíly mezi manželstvím a nesezdaným soužitím po finanční a majetkověprávní stránce.
 

Žijeme na psí knížku. Vyplatí se svatba?

Matrika: když nejste manželé

Trochu jiná je situace u nesezdaných rodičů, ti by se měli začít starat už v předstihu. Pokud si přejete, aby dítě dostalo příjmení po otci a aby byl zapsaný v rodném listě, musíte ještě před porodem na matrice podepsat souhlasné prohlášení o určení otcovství. Vyřídit to můžete na libovolné rodné matrice, nemusí jít o matriku příslušnou podle místa bydliště jednoho nebo druhého z vás ani podle místa narození dítěte.

Musíte ale zamířit na rodnou matriku při některém z obecních úřadů, nemocniční matrikářka s vámi tento dokument sepsat nemůže. S sebou vezměte občanské průkazy, rodné listy obou a těhotenskou průkazku. Prohlášení o otcovství potvrzené matrikou s sebou pak přibalte do porodnice. Jinak dítě po narození automaticky dostane příjmení matky a matrika mu vystaví rodný list, ve kterém nebude otec uvedený.

Samozřejmě tím není nic ztraceno, je možné napravit to po porodu: příjmení dítěte změnit a nechat mu vystavit nový rodný list s uvedením otce. Znamená to ale průtahy a nejmíň jednu společnou cestu na matriku v místě, kde se dítě narodilo – a tu si většina maminek po porodu ráda ušetří.

Když je matka dítěte svobodná a nepřeje si v rodném listě dítěte uvádět otce, předloží v porodnici jen svůj občanský průkaz, rodný list a odevzdá prohlášení o jménu dítěte. Když je rozvedená, neměla by doma zapomenout rozvodový rozsudek.

Angelato
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Čekáte potomka. Jaké dáte jméno?

Pokud se dítě narodí v době trvání manželství nebo do uplynutí třístého dne po rozvodu, určení otcovství před porodem oficiálně provést nelze – do knihy narození se jako otec dítěte automaticky zapíše současný/bývalý manžel matky. Ke změně otcovství v rodném listě je pak nezbytné souhlasné prohlášení všech tří zainteresovaných – bývalého manžela, otce dítěte a matky – které se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich.

Takový návrh je možné podat nejdřív po narození dítěte a nejpozději do jednoho roku po porodu. Pokud jste všichni tři zajedno, soud další důkazy o otcovství nevyžaduje, obvykle je hotovo během jednoho soudního stání. Když se některá ze tří stran odmítne ke společnému prohlášení připojit, přicházejí na řadu testy otcovství.

Výběr pediatra

Ještě před porodem byste svému potomkovi měli vybrat pediatra a domluvit se s ním, že po narození dítě zaregistruje. Na jméno a adresu dětského lékaře se vás budou v porodnici ptát, ideálně si tedy jeho údaje zapište do příslušné kolonky v těhotenské průkazce (případně zápis nechte pediatra orazítkovat, i když to není povinné). Hned po propuštění z porodnice byste měli dětského lékaře kontaktovat a objednat se na první návštěvu – podle domluvy může proběhnout u vás doma nebo v ordinaci, dochází k ní většinou do dvou dnů po návratu z porodnice.

Zdravotní pojišťovna

Do osmi dnů od narození byste dítě měli přihlásit ke zdravotnímu pojištění – a to vždy ve zdravotní pojišťovně, kde je v době porodu pojištěná jeho matka. Jinou pojišťovnu dítěti vybrat nesmíte. Alespoň pro začátek. Později je samozřejmě možné dítěti zdravotní pojišťovnu změnit, platí stejná pravidla jako u dospělých, měnit můžete nejvýš jednou ročně, přestupní termíny jsou dva:

Registraci novorozence by měl řešit jeho zákonný zástupce, tedy jeden z rodičů, případně opatrovník nebo poručník. Ve zdravotní pojišťovně předloží svůj doklad totožnosti a rodný list dítěte (pokud ještě není vydaný, dodáte rodný list později). Za nesplnění oznamovací povinnosti ve zdravotní pojišťovně hrozí až desetitisícová pokuta.

Přihláška k platbě komunálního odpadu

Na obecním úřadě v místě vašeho bydliště byste dítě měli přihlásit také k poplatkům za komunální odpad. Někde jsou malé děti od poplatků osvobozené, jinde je za ně třeba platit už od kojeneckého věku. Obce podmínky stanovují vyhláškou. Včas si zjistěte, jaká pravidla platí u vás. Ať vám zbytečně nenabíhá dluh.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2018 22:55, Petra

Mělo by být porodné u všech stejné. Při součtu průměrné mzdy obou rodičů je nemyslitelné na porodné dosáhnout. Podpora státu o rozvoj rodin je na nulové úrovni!

+160
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2019 8:11, Karolína

Ani s minimální mzdou u obou na porodné nedosáhnete. To by jeden musel být na podpoře. Rodičovská a její výše také zamrzla v pravěku nehledě na inflaci a zvyšující se životní nároky. Zkra

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services