Jak se bude jmenovat? Za netradiční jméno pro dítě si připlatíte

Jméno pro dítě si nemůžete vymyslet jen tak. A za neobvyklé si budete muset připlatit. Tady jsou aktuální pravidla.
Jak se bude jmenovat? Za netradiční jméno pro dítě si připlatíte

Zdroj: Shutterstock

„Do matriční knihy je možné dítěti zapsat jakékoliv existující jméno, ve správné pravopisné podobě,“ říká zákon o matrikách, jménu a příjmení. Zní to jednoduše. Praxe je ale docela barevná.

Zákon pak mantinely ještě zpřesňuje. Kromě toho, že dvě žijící děti týchž rodičů nemůžou míst stejné jméno, nesmí být jméno zkomolené, zdrobnělé nebo domácké. Chlapec nemůže dostat ženské jméno a dívka zas mužské. Výjimkou jsou jména, která mají stejný tvar v mužském i ženském rodě – například Alex, Nikola, René nebo Saša. Tady není co řešit, nosit je může chlapec i děvče.

Co když bude mít matrika pochybnost o existenci nebo pravopisné podobě jména, na kterém se rodiče shodnou? Pak je na rodičích, aby to prokázali.

Seznamy. Jména, která projdou

Při výběru jména se rozhodně nemusíte omezovat českým kalendářem. Když zákon mluví o existujícím jménu, stačí, když existuje někde na světě. Jenže na prokázání existence jména nebo jeho podoby nestačí, abyste na matrice ukázali internetovou stránku, kde se o člověku takového jména píše. Potřebujete se zaštítit autoritou.

Pro matrikáře je takovou autoritou jazykovědkyně Miloslava Knappová – určitě se budou při ověřování jména dívat do její knížky Jak se bude vaše dítě jmenovat. Můžete si ji tedy třeba taky půjčit z knihovny: nejnovější a nejobsáhlejší vydání je zatím z roku 2017 a je v něm 17 tisíc jmen z celého světa, u kterých nemusíte pochybovat, že je matrika zapíše.

V knížce najdete i některé domácí nebo zdrobnělé podoby jmen, které matrika nezapíše. V tom může být docela zmatek, protože třeba Nataša je vlastně domácí podoba Natálie, ale matriky s ní problém nemají. Zapíšou vám ale třeba Vítka?

Kromě toho mají matriky k dispozici také seznam ženských a mužských jmen, která byla kladně posouzena Ústavem pro český jazyk v období od roku 2017 do roku 2021.

Pokud tedy zvažujete opravdu netradiční jméno pro dítě, nejlíp ještě před jeho narozením kontaktujte matriku, v jejímž obvodu přijde na svět, a ujistěte se, jestli jméno projde. „Určitě je vhodné řešit netradiční jméno co nejdřív, když se rodiče na jméně pro dítě nedohodnou do 30 dnů od jeho narození, rozhoduje pak o jméně soud,“ upozorňuje Martin Šebesta z Úřadu městské části Praha 1.

Nejmilovanější i nejnezvyklejší

Statistiky jmen vede Český statistický úřad. Publikuje i seznamy nejoblíbenějších dětských jmen, poslední aktualizaci ale provedl v roce 2019. „Zasáhl nám do toho covid a následné sčítání lidu, kdy jsme neměli kapacity. V nějaké podobě se k tomu v budoucnu chceme vrátit, řešíme ale taky otázku GDPR,“ vysvětluje Jan Cieslar z tiskového oddělení Českého statistického úřadu.

Nejčastější jména pro dítě v roce 2019

Dívčí

Chlapecká

Eliška

Anna

Adéla

Tereza

Sofie

Viktorie

Ema

Karolína

Natálie

Amálie

Julie

Kristýna

Barbora

Nela

Laura

Jakub

Jan

Tomáš

Matyáš

Adam

Filip

Vojtěch

Lukáš

Martin

Matěj

Ondřej

Daniel

David

Dominik

Antonín

Neobvyklá jména v roce 2019

Dívky

Chlapci

Amáta

Briana

Cornélie

Háta

Kara

Lily Hope

Lorelaj

Ludvika

Madonna Mia

Marie Lussy

Mína

Mišel

Nava

Šanel

Alexander Lucius

Archie Tomáš

Atrey

Darek

Elon

Jayden Leon

Kaito

Kosma

Leonidas

Logan

Loki

Mikko

Santiago

Mikeš

Paris

 

Za zvláštnost se platí

Uspět ale můžete i se jménem, které v seznamech není. Teoreticky může jako dostatečný podklad pro matriku posloužit i jiný relevantní dokument – například zahraniční matriční doklad člověka, který vámi vybrané jméno nese. Nebo výpis ze zahraniční databáze jmen.

Pokud si ale matrikáři nebudou jistí, budou trvat na tom, abyste existenci jména a jeho správnou pravopisnou podobu doložili odborným stanoviskem v oboru osobních jmen. Taková stanoviska zpracovává Ústav pro jazyk český.

Případně si můžete zkusit vyhledat znalce s příslušnou specializací v seznamu znalců. Vypracování posudku může trvat až třicet dnů a konkrétně Ústav pro jazyk český si za stanovisko účtuje 600 až 1100 korun (plus DPH a poštovné), podle jeho náročnosti. Platí se i za stanovisko negativní.

Zatímco je na houbách

Houby
Zdroj: Shutterstock

Zažádat si o mateřskou, o rodičák, dostaneme porodné? Co ten jednorázový příspěvek na dítě? Nahlásit na zdravotní pojišťovnu, vyřídit rodný list. Co všechno musíte k v býběru jména stihnout před porodem a kolem něj? Máme přehled, nebojte se ho použít:

Co všechno udělat před porodem a po porodu

Když jedno nestačí

V Česku může dítě dostat nanejvýš dvě rodná jména a ne stejná. Dvě samostatná jména. Pozor, za takové samostatné jméno se považuje i jméno zdvojené, psané se spojovníkem: například Anna-Marie nebo Jean-Paul. Takže nakonec můžete mít doma Jeana-Clauda Jeana-Paula Nováka, pokud k tomu najdete odvahu. Jinak je víc rodných jmen než dvě možné zapsat jen dítěti, jehož rodiče nemají české občanství a které není občanem České republiky.

Když vám časem přijde, že jedno jméno je pro vaše dítě málo, můžete mu druhé zařídit. Stačí aby rodiče zašli na matriku v místě trvalého bydliště nebo tam, kde dítě zapisovali do matriční knihy, prohlásili jako jeho zákonní zástupci, že dítě bude používat dvě jména, a pověděli, jaké bude to druhé. Dítě starší patnácti let musí připojit svůj souhlas. Matrika vystaví nový rodný list a věc tím končí.

Totéž může udělat i kterýkoli dospělý. Samozřejmě při dodržení pravidel pro rodná jména, která zákon stanovuje. Jen pozor: prohlášení o změně jména je závazné, nemůžete si to později zas rozmyslet a druhé jméno jen tak odmazat nebo ho upravovat a měnit. Respektive, když se rozhodnete pro další úpravu, matrika ale už bude vaše důvody posuzovat ve správním řízení a může váš požadavek zamítnout.

Kdo má v rodném listě dvě jména, měl by je také podle zákona přinejmenším v úředním styku používat.

Elon Musk
Zdroj: lookus/Shutterstock

Nějaká pravidla i pro Elona

V cizině mívají pravidla volnější než my. Přesto: Elonu Muskovi a jeho partnerce Grimes zakázali pojmenovat syna X Æ A-12 (X je první jméno, Æ A-12 mělo být druhé, příjmení po tatínkovi Musk), protože obsahovalo znaky, které nejsou v anglické abecedě. Nakonec je tedy X druhým jménem AE A-XII. Jeho mladší sestra se jmenuje Exa Dark Sideræl, ale doma jí prý přezdívají Y.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co všechno oběhat, když se vám změní příjmení

11. 10. 2022 | Jana Divinová, Petra Dlouhá

Co všechno oběhat, když se vám změní příjmení

Nám je jedno, proč se vám změnilo jméno. Jestli jste se vdaly, oženili, jestli před někým utíkáte. Pomůžeme vám pohlídat, kde všude tu změnu hlásit a co vyřídit, aby šel život hladce.... celý článek

Změna příjmení nebo jména. Kdy je zadarmo a kdy si připlatíte

9. 10. 2022 | Jana Divinová, Petra Dlouhá

Změna příjmení nebo jména. Kdy je zadarmo a kdy si připlatíte

Při svatbě (i při rozvodu) vám změní jméno zadarmo. Taky když si necháváte škrtnout -ová, můžete nechat peněženku v kabelce. Jinak zaplatíte. Není to ale žádná raketa. Řekneme, kolik... celý článek

Porod na dohled. Jaké formality vyřídit před ním, jaké těsně po něm

7. 10. 2022 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Porod na dohled. Jaké formality vyřídit před ním, jaké těsně po něm

Během příprav na narození potomka byste neměli opomenout několik úředních povinností. Pro nastávající rodiče shrnujeme administrativu, kterou bude třeba obstarat.

Změna příjmení a nepřechýlený tvar u žen. Jak na to a kolik zaplatíte

23. 1. 2022 | Kateřina Jungvirtová | 15 komentářů

Změna příjmení a nepřechýlený tvar u žen. Jak na to a kolik zaplatíte

Kdy si můžete změnit příjmení nebo jméno? Co je potřeba udělat a kolik to stojí? Co když chce žena užívat zkrácený tvar bez -ová? A jak je to s příjmením po svatbě nebo rozvodu? Tady... celý článek

Co dělat při ztrátě dokladů? Praktický návod

31. 8. 2021 | Kateřina Jungvirtová | 7 komentářů

Co dělat při ztrátě dokladů? Praktický návod

Ztratili jste peněženku a s ní i všechny doklady? Přečtěte si, kam to nahlásit a jak dál postupovat.

Partners Financial Services