Víte, co je rodičovská dovolená?

Víte, co je rodičovská dovolená?
Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou totiž s vámi „prožívá“ i zaměstnavatel. Nemusí mu to být po chuti a může chtít, abyste jeho nelibost pocítili... Co říká pracovní právo?

Rodičovská dovolená není jen doba strávená krásnými povinnostmi s podporou rodičovského příspěvku. Je to také jedna z důležitých osobních překážek v práci ze strany zaměstnance. Po dobu jejího trvání musí zaměstnavatel omluvit – jakkoli se mu to třeba nelíbí – nepřítomnost zaměstnance v práci. Co všechno obnáší rodičovská z pohledu pracovního práva?

Dovolená klidně pro dva, příspěvek jen jeden

Rodičovskou dovolenou můžou čerpat oba rodiče, a to dokonce současně. O její délce a začátku mohou rozhodovat sami: matce může začít po skončení dovolené mateřské, otci nejdříve od narození dítěte. Trvat může do tří let dítěte. Dovolená navíc nemusí být čerpána vcelku, lze ji ukončit, nastoupit do zaměstnání a pak opět kdykoli začít zase čerpat.

Oba rodiče sice mohou být z důvodu péče o stejné dítě doma společně, ve stejnou dobu, ovšem pozor: rodičovský příspěvek od státu dostane za všech okolností pouze jeden z nich.

Ochrana zaměstnanců na rodičovské dovolené

Co je rodičovská a co mateřská dovolená

Mateřská dovolená

Mateřská dovolená je doba, kdy matka pobírá peněžitou pomoc v mateřství, standardně to je 28 týdnů, při narození „vícerčat“ pak 37 týdnů. O čerpání mateřské dovolené matka zaměstnavatele informuje předložením žádanky o peněžitou pomoc v mateřství, později dokládá též rodný list dítěte.

Rodičovská dovolená

Po skončení výplaty peněžité pomoci v mateřství (nebo pokud na ni matka nemá nárok) je pak matka v zaměstnání na rodičovské. Otec může být na rodičovské dovolené od narození dítěte, oba rodiče nejdéle do tří let dítěte. Jde vlastně o „omluvenou nepřítomnost“ rodiče v práci. V době rodičovské dovolené může (ale nemusí) rodič čerpat rodičovský příspěvek.

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství a kolik na přídavcích na děti.

O čerpání rodičovské dovolené je vhodné požádat zaměstnavatele písemně, aby se předešlo případným nesrovnalostem. Forma není nijak předepsaná, nepotřebujete žádný zvláštní formulář, postačí pouhý dopis s uvedením, od kdy do kdy zaměstnanec chce na rodičovské být. Pokud rozsah v žádosti neuvede, má se za to, že žádá o její čerpání do tří let dítěte.

V době čerpání rodičovské dovolené je rodič pod ochranou zákoníku práce a zaměstnavatel mu nesmí dát výpověď. Výjimkou z této ochrany je situace, kdy zaměstnavatel dává výpověď pro organizační změny uvedené v § 52 odst. a) a b) zákoníku práce – zrušení či přemístění zaměstnavatele, pak může rodič i v době rodičovské dovolené výpověď z pracovního poměru dostat. I tak však zůstávají zachovány zákonné nároky zaměstnance – například nárok na odstupné.

Tato ochrana zákoníku práce před výpovědí se však netýká ukončení pracovního poměru ve zkušební době a pracovního poměru na dobu určitou. Pracovní poměr na dobu určitou skončí k dohodnutému datu a ani těhotenství či rodičovská dovolená nejsou pro zaměstnavatele zákonným důvodem k jeho prodloužení.

Když rodičovská končí

Posledním dnem rodičovské dovolené jsou nejpozději třetí narozeniny dítěte, po sfouknutí tří svíček již musí rodič do práce. Další prodloužení rodičovské dovolené nad tuto dobu již není možné. Pokud se rodič rozhodne do zaměstnání zkrátka nenastoupit, vystavuje se riziku postihu za porušení pracovních povinností.

Pozor, doba pobírání rodičovského příspěvku s rodičovskou dovolenou přímo nesouvisí – je možné čerpat rodičovskou dovolenou bez rodičovského příspěvku a také je možné pobírat rodičovský příspěvek a nebýt na rodičovské dovolené, tj. chodit do práce. I když si tedy rodič zvolil čtyřletou variantu rodičovského příspěvku, v žádném případě jej to neopravňuje k delší rodičovské dovolené.

Rodičovský příspěvek jde čerpat ve třech variantách – na dva, tři a čtyři roky. Podrobnosti čtěte v článku Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek.

Pokud se rodič vrátí zpět do zaměstnání a zajistí si péči o dítě tak, že je nebude dávat do školky nad „povolený rozsah“, což jsou čtyři hodiny denně, může i při plném pracovním nasazení spolu s výplatou dostávat i rodičovský příspěvek.

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Když je naopak situace rodiče zkomplikovaná „nedosažitelností“ školky, a nemůže se tedy vrátit do zaměstnání, zbývá mu jako možné řešení neplacené volno. Ovšem nárok na neplacené volno není zaručen zákonem a je zcela na vůli zaměstnavatele, zda je poskytne, či nikoliv. Když zaměstnavatel neplacené volno neposkytne, stojí zaměstnanec před rozhodnutím, zda hledat ve svém okolí hlídání pro dítě, či pracovní poměr ukončit a vypravit se na úřad práce, každá z těchto voleb má své důsledky a nejde o snadné rozhodnutí.

Máte s uvedenou situací své zkušenosti? Setkali jste se s problémy a chcete se o své řešení s ostatními podělit? Diskutárna pod článkem čeká na vaše náměty a postřehy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2011 23:34, mzd. účetní

Rodičovskou dovolenou opravdu mohou čerpat oba rodiče současně. Nástupem na rodičovskou dovolenou nemůže nikomu z rodičů automaticky skončit pracovní poměr. To je nějaká blbost :-) Výhodnější je, když rodičovský příspěvek bude pobírat muž. Pak za oba rodiče bude zdravotní pojištění platit stát.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2011 18:28, Leo

Dobrý den, píše se zde, že na rodičovskou dovolenou mohou oba rodiče zároveň, ale rodičovskou pobírá pouze jeden rodič. OK, ale když jsme chtěli stejným způsobem nastoupit po narození dcery, bylo nám řečeno, že je to nesmysl, že druhý rodič (nepobírající rodičovský příspěvek) se stává automaticky nezaměstnaným a musí se hlásit na ÚP. Máte někdo podobnou, nebo jinou zkušenost? Moc děkuji.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek

17. 4. 2011 | Petr Kučera | 7 komentářů

Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, plánuje Drábek

Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne od roku 2012 až o téměř 16 tisíc korun. Vyplývá to z návrhu, který posílá do vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP... celý článek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

21. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Partners Financial Services