Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek
Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Tak a je to definitivně schváleno – od ledna 2011 dochází ke změnám v rodičovském příspěvku. Dobrou zprávou je fakt, že se nemění rodičovský příspěvek plošně, naopak dvou a tříletá varianta tohoto příspěvku zůstává stejná, podstatně se ale mění čtyřletá varianta.

Zatímco dosud se rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě poskytoval v částce 7 600 korun od narození do 21 měsíců dítěte a pak se snížil na polovinu – tedy na částku 3 800 korun - nově se bude tento příspěvek snižovat výrazně dříve, a to už v devíti měsících dítěte. Současně bude platit, že se rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě sníží všem, jejichž dítěti bude v lednu příštího roku více než devět měsíců.

Nadále přitom zůstávají v platnosti nastavené podmínky – tedy, že matky, které nemají nárok na peněžitou pomoc v mateřstvínebo na nemocenskou v době porodu, si nemohou zvolit variantu rodičovského příspěvku a ze zákona pro ně bude platit jeho čtyřletá varianta.

Jediným řešením pak často zůstane zainteresovat do celé záležitosti otce dítěte. Pokud pracuje, splní totiž podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství. Může tedy spolu s matkou uzavřít na okresní správě sociálního zabezpečení dohodu, že to bude on, kdo převezme dítědo péče. Následně pak může jít na rodičovskou dovolenou a pobírat peněžitou pomoc v mateřství – v jakém rozsahu záleží na otci. Postačí však když pobírá tuto pomoc několik dnů.

Otec dítěte, který pobírá peněžitou pomoc v mateřství, nemůže současně pracovat. Hned poté, kdy ji přestane brát, se může vrátit zpět do zaměstnánía přitom si vyřídí rodičovský příspěvek. Pokud ho pobírá, může současně pracovat. Zvolí si tedy jakou variantu tohoto příspěvku bude čerpat a převede ho zpět na matku. Varianta, kterou si otec zvolil, přitom bude platit i pro matku dítěte.

Tímto způsobem se je možné vyrovnat s tím, že zákonodárci bohužel vyškrtli z příslušné legislativy původně plánovanou možnost variabilně měnit různé varianty rodičovského příspěvku. Každý si tedy může zvolit pouze jednou jakou variantu rodičovskéhopříspěvku bude pobírat a tu již pak není možné měnit.

Peněžitá pomoc v mateřství

Peněžitá pomoc v mateřství zůstává stejná jako dosud. Nedochází tedy k žádným změnám, i nadále však bude potřeba splnit potřebnou délku účasti na nemocenském pojištění 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech. Je také je potřeba být k datu nástupu na nemocenskounebo peněžitou pomoc v mateřství účastníkem nemocenského pojištění, tedy být v trvalém pracovním poměru nebo mít dobrovolné nemocenské pojištění jako osoba samostatně výdělečně činná.

Těhotné ženy mají při ukončení pracovního poměrunárok na peněžitou pomoc v mateřství v ochranné lhůtě, která trvá 180 kalendářních dnů od skončení pracovního poměru. Výše peněžité pomoci v mateřství nadále činí 70 procent z redukovaného hrubého výdělku, který se vypočítává z hrubého příjmu z posledních 12 měsíců. Pokud trvá poslední zaměstnání po kratší dobu, vypočítává se peněžitá pomoc v mateřství z celé délky trvání posledního pracovního poměru.

Pro orientační výpočet je možné využít také kalkulačku, kterou je možné nalézt na našich stránkách:

//www.penize.cz/kalkulacky/materska-2010

 

Jak se na blížící se změny v rodičovském příspěvku díváte vy? Máte obdobný názor, jak zajistit péči o rodiny s malými dětmi, jako naši zákonodárci? Nebo navrhujete jiné řešení?K

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2011 19:56, .

jak se dá žít z 3800? může mi to někdo prosím vysvětlit???

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 12. 2010 11:25, ko21

a jak to bude s těma co už RP pobírají, to už nenapíšou. Je to můj případ :-((

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Rodičovská: Změna plánu, škrty mají přijít už v lednu

17. 9. 2010 | Petr Kučera | 12 komentářů

Rodičovská: Změna plánu, škrty mají přijít už v lednu

Šetří se i na rodičovském příspěvku. Změny přitom pravděpodobně přijdou dříve, než se původně předpokládalo.

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

20. 7. 2010 | Petr Kučera | 24 komentářů

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými... celý článek

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

15. 6. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 6 komentářů

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

Firmy mohou nabídnout rodičům s dětmi dost možností, které jim usnadní práci i péči o rodinu. Samy na tom vydělají. Udrží si spokojené zaměstnance, zvýší produktivitu jejich práce a... celý článek

Partners Financial Services