Jak ve stáří nepřijít o vše

Jak ve stáří nepřijít o vše
Co s naspořenými penězi, když jdete do důchodu? Je lépe vše utratit, nebo část z nich dál investovat? Češi preferují spíše první možnost.

V kontinentální Evropě, hlavně v její střední části, není zvykem zajímat se o řízení soukromého investičního portfolia v distribuční fázi, tedy při pravidelném čerpání peněz v důchodu. Daleko větší zkušenosti s tím mají anglosaské země. S postupným poklesem možností sociálního státu ale tento problém zajímá i kontinentální Evropu.

Investiční životní pojištění, penzijní připojištění nebo další dlouhodobé produkty mají účastníkům přinášet v dlouhém horizontu poměrně zajímavou sumu peněz. Co však až tento cyklus skončí, zejména u někoho, kdo je v postproduktivním věku? Dotyčný má dvě možnosti: buď tyto peníze dál někam investovat, nejspíše do velmi konzervativních produktů, nebo je spotřebovat. V našich zeměpisných šířkách je daleko častější druhá možnost. 

Dlouhověkost má svá ale...

Při řízení investičního portfolia v distribuční fázi neboli při jeho „převedení z investic do spotřeby“ je velkým problémem určit dobu mezi odchodem do starobního důchodu a smrtí. Penzijní fondy a pojišťovny používají pro určení doby dožití tzv. úmrtnostní tabulky, které vycházejí ze střední délky života a zjednodušeně řečeno udávají pravděpodobnost, že se člověk dožije určitého věku.

Délka života každého z nás je však rozdílná. Při dlouhé délce života může zdroj příjmů vyschnout dříve, než člověk zemře. Přitom je obtížné spočítat si, kolik prostředků bude asi potřeba. Obvykle postupuje tak, že si vybere celou naspořenou částku, uloží ji na spořicí účet (termínovaný vklad atd.) a podle potřeby tyto peníze vybírá. Jak však zabránit tomu, aby mu došly prostředky dřív, než čekal?

Kolik by činila vaše měsíční renta

Název penzijního fondu či jeho správceMěsíční výše penze v Kč - mužMěsíční výše penze v Kč - žena
Aegon 2 2851 041
Allianz2 1981 669
Axan/an/a
ČSOB Stabilita2 4332 044
ČSOB Progres2 4332 044
Generali2 9002 780
ING2 8042 309
PF České pojišťovny2 8782 601
PF České spořitelny2 3102 071
PF Komerční banky2 5002 091
PojišťovnyMěsíční výše penze v Kč - mužMěsíční výše penze v Kč - žena
MetLifeAmcicon/an/a
Česká podnkatelská pojišťovna 1 9951 995
Česká pojišťovna 2 8002 300
Kooperativa pojišťovna2 9872 549
UNIQA pojišťovna2 6692 258
Wuestenrot pojišťovna2 2221 974
Poznámka: n/a - údaj není k dispozici. Renta vychází z naspořeného půl milionu korun a průměrného věku dožití
Zdroj: penzijní fondy a pojišťovny

Jednou z možností je pořídit si doživotní anuitu, kterou nabízejí životní pojišťovny a penzijní fondy. Není ale příliš využívána, a to z řady důvodů (vysoké náklady, malá naspořená částka a z toho plynoucí nízká anuita, někdo dokonce neví, že doživotní anuita vůbec existuje).

Pojišťovny i penzijní fondy rozpočítávají existenci portfolia na předpokládaný průměrný věk dožití skupiny klientů stejného věku a pohlaví, tedy na kratší dobu, a mohou si dovolit rozpouštět původní sumu rychleji. Ti, kdo zemřou dříve, „zaplatí“ dávky těm, kteří zemřou později. Na druhou stranu jimi zainvestované portfolio je mnohem konzervativnější, většinou jde o dluhopisy. Při koupi doživotní anuity v penzijním fondu nebo pojišťovně člověk víc hraje na pojištění proti „riziku“ dlouhověkosti – má zajištěny dávky v nezmenšené výši bez ohledu na to, jak dlouho žije.

Z data vyplývá, že většina klientů penzijních fondů a pojišťoven zatím volí spíše jednorázové vyrovnání, než doživotní rentu. Zejména proto, že je doba, po kterou spořili, relativně krátká a většinou si tak nestihli nakumulovat větší sumy. Roli hraje i fakt, že si lidé obvykle plně neuvědomují hlavní výhodu doživotních anuit – pojistnou funkci pro případ dlouhověkosti.

Pokud někdo zvažuje vyplácení doživotních dávek, měl by se zajímat o další důležité skutečnosti, jako  výnosy a způsob počítání podílu na výnosech hospodaření pro ty, kdo pobírají starobní penzi. Výnosy závisejí na struktuře portfolia (do jakého typu dluhopisů, případně akciíči jiných cenných papírů manažer portfolia investoval) a na nákladovosti.

U kapitálového životního pojištění (pokud jej ještě někdo má) je obvykle stanoven minimální výnos, tzv. technická úroková míra, ale velmi konzervativně. U penzijního fondu investor zpravidla vydělá i po odečtení nákladů na provoz fondu, reklamu a provize za získávání nových klientů víc. Různé fondy a různé penzijní plány mají rozdílná pravidla pro každoroční přerozdělování podílů na výnosech mezi účastníky. Pro běžné účastníky penzijního připojištění a potenciální zájemce o doživotní dávky jsou stejně nepochopitelná jako algoritmus stanovení, jak velkou penzi budou brát v prvním roce, kdy jsou v důchodu. 

Doživotní penze v českých penzijních fondech nejsou fixní anuity (stejné po celou dobu vyplácení), ale variabilní (jejich výše roste podle připisovaných podílů na hospodaření fondu). Kolik připíší účastníkům, kteří pobírají doživotní starobní penzi každý rok z výnosu portfolia fondu, nelze předem určit. Je sice znám algoritmus přerozdělování budoucích zisků, záleží ale i na rozhodnutí valné hromady, složení pojistného kmene (vývoji jeho úmrtnosti) a penzijních plánech. U investičního životního pojištění je pak výnos dán vývojem podkladového aktiva ( podílového fondu, indexu apod.), do něhož je vkládána investiční složka.

Anuitu jednorázově nekoupíte

Na rozdíl od praxe obvyklé u životních pojišťoven penzijní fondy neumožňují nakoupit anuitu za jednorázový vklad. Aby měl klient nárok na doživotní rentu, musí splnit několik podmínek daných zákonem a penzijním plánem příslušného fondu.

Modelový příklad (viz výše) ukazuje, jaká by byla doživotní měsíční renta muže a ženy ve věku 60 let při naspořené (vložené) částce 500 000 Kč. Na zabezpečení na stáří rozhodně nestačí. Je třeba spořit déle a hlavně vyšší částky. Řada budoucích důchodců si klade otázku, zda vůbec doživotní anuitu využít. Je to nicméně jedna z možností, jak se pokusit zajistit si klidný důchod.

Jak se na tento problém díváte vy? Je podle vás lepší vybrat si peníze naspořené v penzijním fondu nebo pojišťovně jednorázově, nebo si tímto způsobem zajistit jakousi doživotní rentu?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2011 6:10, nakobyl

Živit nějaké fondy se nevyplatí.Oni mají z mnou půjčených peněz zisky kolem 10 % a mě něco malinko usypou.A když potřebuji nutně peníze zpět,dají mi pokutu 800,-. Takže postupně všechno utratit,třeba cestováním.Prostě si dopřávat klid a pohodu.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2011 7:48, Karel Janů

Co to je za blábol, "nakobyle"? Podélové fondy mají ze zákona omezeno management fee dvěmy procenty, tak jakých deset procent??? A penzijní fondy mají náklady také výrazně nižší, stačí se podívat na statistiky. Tak co tyhle hloupé výkřiky?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?

2. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?

Střední vrstvy budou brát v penzi méně, movití si polepší. Návrh důchodové reformy, připravený Ministerstvem práce a sociálních věcí, by měl vyhovět požadavkům Ústavního soudu. Dokáže... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

14. 4. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

Rakušané preferují konzervativní investice na penzi. Jejich důchod přesto podle OECD činí 80 procent platu. Stát je totiž štědrý, Rakušané si navíc na penzi šetří od mládí a víc než... celý článek

Partners Financial Services