Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu
Firmy mohou nabídnout rodičům s dětmi dost možností, které jim usnadní práci i péči o rodinu. Samy na tom vydělají. Udrží si spokojené zaměstnance, zvýší produktivitu jejich práce a vylepší si tak svou pozici v soupeření s konkurencí.

Udržet si profesní růst a zároveň mít dost času na výchovu dětí, péči o blízké či na osobní zájmy. Přesně tak vypadá ideální případ sladění pracovního a osobního života. I když hodně záleží na jednotlivci, kolik času chce věnovat práci a kolik rodině, důležité je, co vše mu umožní zaměstnavatel a jak ho případně podpoří stát.

Bezprostředně po narození dítěte stanovuje mantinely zákoník práce. Ten zaručuje, na co mají rodiče nárok a jak se k nim musí chovat jejich zaměstnavatelé. Jde především o mateřskou dovolenou, rodičovskou dovolenou a nepřímo i o pobírání rodičovského příspěvku.

Tyto tři základní pojmy je třeba dobře rozlišovat. Pokud se vracíte k původnímu zaměstnavateli z mateřské dovolené, je povinen vás zaměstnat na vašem původním místě. Pokud se vracíte z rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen nabídnout vám práci, která odpovídá vaší pracovní smlouvě, nemusí vás však posadit na vaši původní pozici. Nemůže vám ale přidělit jakoukoliv práci.

Zákoník práce přiznává nárok na tříletou rodičovskou dovolenou, rodičovský příspěvek ale můžete pobírat i čtyři roky. Pokud se rozhodnete zůstat doma s dítětem čtyři roky, není zaměstnavatel povinen vaší žádosti vyhovět. Můžete se s ním ale zkusit dohodnout na neplaceném volnu.

V souvislosti s péčí o děti je zaměstnavatel při rozdělování do směn povinen přihlížet k vašim potřebám. Pokud jste těhotná nebo pečujete o dítě mladší patnácti let, nebo prokážete, že sám/sama dlouhodobě pečujete o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu a požádáte o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět vaší žádosti, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody.

Když jdete s dítětem k lékaři, máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu. Volno se poskytuje na nezbytnou dobu, nejvýše však na jeden den.

Další možnosti, jak sladit pracovní a osobní život, už více závisí na vůli zaměstnavatele.

Například vám může povolit pružnou pracovní dobu, posun začátku a konce pracovní doby, či vás přijmout na částečný úvazek nebo sdílený úvazek (kdy jednu pozici vykonávají dvě osoby). V úvahu připadá i umožnění zhuštěného pracovního týdne či práce na směny. Některé práce lze rovněž vykonávat úplně či částečně z domova, přes telefon a internet.

Ženám (popř. mužům), které se vrátí do práce po třech letech rodičovské dovolené, často trvá velmi dlouho, než se v práci opět zorientuje a zajede do původních kolejí (pokud vůbec). Matkám (otcům), které chtějí s původní prací zůstat v kontaktu, přitom lze pomoci s návratem několika snadnými opatřeními. Třeba jí firma může ponechat přístup k firemnímu emailu, přístup na intranet, zasílat jí firemní časopis či nabídnout externí pracovní spolupráci. Zaměstnankyni (zaměstnance) to může motivovat k tomu, že se vrátí do zaměstnání dříve než po třech letech.

Když už se rodiče po rodičovské dovolené vrátí do zaměstnání, zpravidla musí vyřešit, kdo se jim o potomka postará. V tomto ohledu se pro firmy nabízí řada možností, jak zaměstnancům pomoci. Někteří zaměstnavatelé již mají, nebo uvažují o zavedení firemní školky či jeslínebo podporují zařízení péče o děti v okolí. Pomoci může také příspěvek na hlídání, letní programy nebo pobyty pro děti zaměstnanců, či pomoc při neformálním setkávání rodičů.

Možnosti skloubení pracovního a osobního života by se neměly týkat pouze rodičů, slaďování by mělo být umožněno i těm, kteří pečují o staršího či nemohoucího člena rodiny. Alternativní pracovní úvazky by měly být k dispozici i pro ty, kteří chtějí vedle práce např. studovat.

Rovnováha mezi prací a rodinou vám díky snížení stresu zlepší kvalitu života. Budete mít čas na rodinu, koníčky, přátele, sport, další vzdělávání, plánování budoucnosti. Můžete se třeba zapojit do veřejně prospěšných aktivit.

Vydělá na tom i firma. Pokud se v personální politice na téma sladění osobního a pracovního života zaměří, udrží si kvalitní zaměstnance. Sníží se také jejich absence (např. díky možnosti pracovat z domova), zvýší se jejich spokojenost, a tedy i produktivita. To vše jí přinese snížení nákladů, lepší image a zvýšenou konkurenceschopnost.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2009 18:24, NRM

Především dodržování Zákoníku práce,tj,stanovená prac. doba 8,5 hod s pravidelnou možností obědvat a svačit,normálně udržovat zažívání pravidelným použitím toalet,mzdu přiměřenou normálním potřebámjednotlivců a jejich rodin,nárok na bezplatné léčení,vždyť pracujeme i pro stát,řádnou dovolenou na zotavenou,nikoliv na léčby nemocí a slušné chování zaměstnavatelů,nejsme jejich otroky.Při nedodržení zásadních pravidel ze strany zaměstnance i zaměstnavatele rovnoprávné postihy.Dluhy vůči zaměstnanci pokrýt \z osobních účtů zaměstnavatelů a jejich majetku,jinak odpracovat ve vězení pro dlužníky jako úhradu pro státního garanta.Ale především zafixovat právo na práci pro ty,kdož pracovat chtějí.Garant stát.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ženám škodí recese jinak než mužům

13. 5. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 1 komentář

Ženám škodí recese jinak než mužům

Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné... celý článek

Vzkaz pro marketingové společnosti: auta a nářadí používají i ženy

29. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 6 komentářů

Vzkaz pro marketingové společnosti: auta a nářadí používají i ženy

Poslední dobou se stále častěji začíná marketing firem zaměřovat speciálně i na potřeby žen. To je pozitivní zpráva pro obě strany. Firmy díky tomu více vydělávají a ženy mají zboží... celý článek

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

15. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 14 komentářů

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

Češi často diskriminaci podle pohlaví zpochybňují. S některou formou znevýhodňování kvůli pohlaví se přitom už ve svém pracovním životě setkalo mnoho českých žen a mužů. Bránit se jí... celý článek

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

8. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 15 komentářů

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

Tradiční rozdělení rolí otce jako živitele a matky jako pečovatelky přináší ekonomice nemalé ztráty. Přitom by pro začátek stačilo, aby stát umožnil a podporoval větší zapojení otců... celý článek

Partners Financial Services