Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 7. 2010 | 24 komentářů
Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí
Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými dětmi od nově jmenované koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Většina rodin sice přijde o jednorázovou dávku 13 tisíc při narození každého dítěte, na druhou stranu ale nedojde k avizovanému plošnému snížení peněžité pomoci v mateřské ani rodičovského příspěvku. "Od roku 2011 skutečně neplánujeme jiné škrty než ty, které jsme výslovně zmínili v koaliční smlouvě," potvrdil online deníku Aktuálně.cz předseda vlády Petr Nečas.

Kromě zmíněného omezení porodného a rodičovského příspěvku chce koalice zcela zrušit sociální příplatek pro děti v ekonomicky nejslabších rodinách.

Porodné jen pro ty, kdo jej potřebují

Překvapivě úspěšný byl s předvolebním návrhem na zrušení porodného nový ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, byť nakonec v méně radikální podobě.

Porodné jako plošně vyplácená sociální dávka totiž skončí. Dosud platilo, že ji dostávala každá rodina bez ohledu na svou ekonomickou situaci, a to ve stejné částce (jednorázově 13 tisíc korun) po každém porodu nezávisle na dosavadním počtu dětí.

Zřejmě už od roku 2011 dostanou porodné jen rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4 násobek životního minima. Jde o stejnou hranici, jaká dosud platí pro získání přídavků na děti.

Dávku dostanou jen na první dítě, nikoliv už na další v pořadí. Argumentem je, že při narození dalšího potomka už nemívají rodiny takové jednorázové výdaje, protože obvykle mohou použít kočárek či oblečení po předchozím. Rodiny s více dětmi budou nadále zvýhodněny vyšší daňovou slevou (ta sice zůstane stejná jako letos, tedy 11 604 korun ročně pro každé dítě, ale sčítá se).

Běžní rodiče (matka a otec žijící ve společné domácnosti bez dalších osob kromě narozeného dítěte) tedy dostanou porodné pouze tehdy, jestliže jejich měsíční čistý příjem nepřesahuje 16 992 korun měsíčně. U matky-samoživitelky se hranice snižuje na 10 752 korun.

Do limitu čistých příjmů se přitom počítají nejen výdělky ze zaměstnání nebo podnikání, ale také sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti či výživné.

Mateřská beze změny

Překvapivě bez škrtů má zůstat peněžitá pomoc v mateřství - tedy dávka, kterou matky zpravidla dostávají zhruba pět měsíců po porodu (a dva měsíce před ním). I nadále na ni samozřejmě budou mít nárok jen lidé, kteří si platili nemocenské pojištění - především zaměstnanci.

Nečas výslovně potvrdil, že nová vláda tedy už nesníží mateřskou o pětinu tak, jak na tom trvala letos před volbami. Připomeňme si: Mateřskou pro rok 2010 snížil Janotův úsporný balíček, ale před volbami ji ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelených a KSČM vrátily zpět na vyšší úroveň, a to i zpětně od ledna.

Zřejmě se ale už nic nemění na nechtěném legislativním nedostatku této novely, kvůli němuž většina rodin dostane mateřskou za letošní červen nižší než v jiných měsících roku (podrobněji v tomto článku).

Snižovat by se už nemělo ani ošetřovné - dávka, kterou dostávají zejména rodiče, kteří zůstanou doma s nemocným dítětem. Ani v tomto bodě se Nečasova vláda tedy zřejmě nevrátí k původnímu Janotovu úspornému balíčku.

Rodičovský příspěvek: Čtyřletá varianta se ještě sníží

Klesnout - alespoň prozatím - nemá ani rodičovský příspěvek ve dvou- a tříleté variantě. ODS a TOP 09 jej původně chtěly snížit o desetinu (při tříleté variantě by tak rodiny dostávaly místo dosavadních 7600 jen 6840 korun měsíčně). Podobně jako u mateřské však byly proti Věci veřejné.

Vláda nicméně chce redukovat rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě tak, "aby byl stejně výhodný jako u dvouleté".

Jak tomuto plánu rozumět, když už nyní je čtyřletá varianta rodičovského příspěvku vnímána jako nejméně výhodná?

Koaliční plány vycházejí čistě z porovnání samotného rodičovského příspěvku. Ten nyní - při standardní situaci - činí ve dvouleté variantě v součtu 216 600 korun (od 6. do 24. měsíce po porodu), ve tříleté variantě 235 600 korun (od 6. do 36. měsíce) a ve čtyřleté 262 200 korun (od 1. do 48. měsíce).

Podle zatím předběžných plánů by tedy lidé, pobírající rodičovský příspěvek po dobu čtyř let, měli dostat maximálně stejně jako při dvouleté variantě, tedy v součtu o zhruba 45 tisíc korun méně (měsíčně by přišli v průměru o 950 korun).

Přestože papírově je čtyřletá rodičovská nejvyšší, v praxi je tomu přesně naopak. Čtyřletá varianta je totiž už nyní jakýmsi "trestem" pro matky, které si neplatily nemocenské pojištění (typicky nezaměstnané či studentky) a neměly tedy po porodu nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Matka, která byla do porodu zaměstnaná (platila si nemocenské), má nejdříve nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Ta se - zhruba po dobu pěti měsíců po porodu - odvíjí úměrně její předchozí mzdě a obvykle bývá řádově o tisícovky měsíčně vyšší než rodičovský příspěvek. Teprve od šestého měsíce pak tyto ženy pobírají rodičovský příspěvek.

Naopak nezaměstnaná matka či studentka, která si nemocenské pojištění neplatila, nemá po porodu nárok na (vyšší) peněžitou podporu v mateřství a dostává rovnou (nižší) rodičovský příspěvek. Navíc si může vybrat jen čtyřletou variantu. To mimo jiné znamená, že o zbytek peněz "přijde", pokud se jí do čtyř let narodí další potomek (rodičovská přísluší vždy jen na nejmladší dítě). A pokud se nenarodí, chce vláda motivovat matky k přivýdělku alespoň v posledním roce - podle Nečase je totiž česká čtyřletá rodičovská v evropském porovnání výjimečná. Dodejme, že součástí vládních plánů je i motivace firem k vytváření částečných úvazků.

V celkovém součtu s mateřskou tak je nejvýhodnější tříletá varianta, poté dvouletá a nejhůře je na tom už nyní čtyřletá. Po plánovaných změnách vyjde čtyřletá varianta ještě hůře.

Připomeňme také, že do čtyřleté varianty nyní automaticky spadnou i ženy, které sice měly nárok na mateřskou, ale zapomněly si včas výslovně zvolit dvou- nebo tříletou (výhodnější) variantu. O tomto poměrně častém problému, na který nedávno letos upozornil i ombudsman, jsme podrobněji psali v samostatném článku.

Méně peněz pro nejchudší

Ze zásady, aby dávky náležely jen těm, kdo je skutečně potřebují, vybočuje poslední z chystaných změn.

Celý článek naleznate na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=672763

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2010 21:00, pavel

prostě by se měli zamyslet Nečas a Kalousek,protože tahle jejích reforma spěje k hovnu.At si šáhnou oni do kapsy a ne chudí lidé co dělají od rána do večera,za hovno hrušek.A ti poslanci na vrchu se maji z dělníku velice dobře.By mě zajímalo jak oni by uživili dvojčátka s deseti tísícama měsíčně,když nájem dělá skoro 6500kč.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 8. 2011 14:19, Gabilana

Zdravim Petro,tak si čtu vaš odkaz ,ano mate pravdu ,ja jsem z čr uplně znechucena ,čekam prvni ditě termin porodu mam v zaři nejsem provdana ,a vůbec nevim na co mama a nemam narok ,nebo co se bude dit ,jestli mate zkušenosti nebo radu prosim napište mi budu rada ,a mam kamaradku maji dvě děti maji 23tisic s jeho platem a mateřskou a 10500plati za byt je to strašne ,a co je ještě větši mazec že maji CPI byt ktery je na frydecku dražší než CPI byt v praze ,opravdu ten stat nechapu ,jak se chovaji k rodinam ...bordel tak zatim hezky den

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

13. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

Cela nynější debata o stanovování výživného by byla zbytečná, kdyby v Česku pořádně fungoval institut střídavé péče. V něm alimenty ztrácejí význam, říká Aleš Hodina, provozovatel serverů... celý článek

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

9. 7. 2010 | Petr Kučera | 2 komentáře

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

Vrácení mateřské na vyšší úroveň z roku 2009 asi potěšila řadu novopečených rodičů. Někteří ale kvůli nechtěné mezeře v zákoně nezískají maximum za všechny měsíce. Přijdou tím minimálně... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

19. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a odsouhlasili zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Matky, které zatím pobírají nižší mateřskou, dostanou od státu za letošek doplatek. Spočítejte... celý článek

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

18. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 79 komentářů

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

Nejednotné rozhodování soudů o výši výživného na děti by mělo skončit. Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulku, kolik by rodič na dítě, které nevychovává, měl platit.... celý článek

Partners Financial Services