Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství
Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství patří mezi dávky nemocenského pojištění, a je tedy vázán na účast na nemocenském pojištění v zaměstnání. Osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ) tato dávka nenáleží. Přinášíme odpovědi na nejdůležitější otázky, které se mohou v souvislosti s touto dávkou objevit.

Kde se dávka vyřizuje

u zaměstnavatele

Potřebné tiskopisy

žádanka o peněžitou pomoc v mateřství má předepsaný formát, vystavuje ji gynekolog

Podmínky nároku na dávku

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství náleží těhotné zaměstnankyni, která konala práci, jež je těhotným ženám zakázána nebo jež podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství. Je tedy z tohoto důvodu v těhotenství dočasně převedena na jinou práci, při které dostává bez svého zavinění nižší započitatelný příjem, než ta práci, kterou dělala dříve.

Za převedení na jinou práci se považuje také úprava pracovních podmínek, která spočívá například ve snížení normovaného výkonu práce, zproštění výkonu některých pracovních činností, které nesmějí provádět těhotné ženy, nebo zproštění výkonu noční práce. K poklesu započitatelného příjmu, který vznikl v důsledku kratší pracovní doby po převedení zaměstnankyně na jinou práci, se přitom nepřihlíží.

Vyrovnávací příspěvek nenáleží zaměstnankyním, které pracují na základě dohody o pracovní činnosti, dobrovolným pracovníkům pečovatelské služby nebo osobám samostatně výdělečně činným.

Velikost dávky

Vyrovnávací příspěvek se stanoví jako rozdíl denního vyměřovacího základu zaměstnankyně, zjištěného ke dni jejího převedení na jinou práci a průměru jejích započitatelných příjmů připadajícího na jeden kalendářní den v jednotlivých kalendářních měsících po převedení na jinou práci.

Vyplácí se zpětně, obdobně jako například mzda ze zaměstnání.

Jak dlouho je možné dávku pobírat

Vyrovnávací příspěvek se poskytuje za kalendářní dny, v nichž trvalo převedení zaměstnankyně na jinou práci s výjimkou dnů, po které trvala její pracovní neschopnost, karanténa, ošetřování člena rodiny, omluvená nebo neomluvená nepřítomnost v práci. Těhotné zaměstnankyni se vyplácí nejdéle do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Z důvodu mateřství se vyrovnávací příspěvek poskytuje do konce devátého měsíce po porodu a u žen, které kojí, pak po dobu kojení.

Některá úskalí spojená s dávkou

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

  1. Zaměstnavatel mne převedl na jinou práci, dostávám však za ni nízký výdělek. Pobírám vyrovnávací příspěvek. Jak však jeho pobírání ovlivní můj nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Mám strach, že mi z nízkého příjmu bude vypočtena malá mateřská.
    Nemusíte se obávat. Váš nárok na peněžitou pomoc v mateřství se bude posuzovat a peněžitá pomoc v mateřství se bude vypočítávat ke dni převedení na jinou práci, takže se při jejím výpočtu bude vycházet ještě z těch „vyšších“ příjmů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2012 11:07, Olina

Dobrý den, z důvodu těhotenství ni bylo zakázano dělat třísměnný provoz. Byla jsem přeložena na dvě směny a pobírám vyrovnávací příspěvek v těhotenství. Chtěla jsem se zeptat z jakých příjmu se mi bude vypočítávat PPM jestli z těchto nižších příjmu a nebo z příjmu před tím než jsem byla přeložena na dvě směny. Děkuji za odpověd.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

19. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. To ví nebo by měl vědět každý. Víte ale, kde a jak se tato dávka vyřizuje?

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

12. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 116 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

Máte hluboko do kapsy a měli byste platit nemalou částku za ztracené doklady? Ve specifických situacích může jednotlivec nebo rodina požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jde o sociální... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

3. 11. 2009 | Ludmila Řezníčková | 90 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

Partners Financial Services