Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské
Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. To ví nebo by měl vědět každý. Víte ale, kde a jak se tato dávka vyřizuje?

Nemocenské patří mezi dávky nemocenského pojištění, je tedy vázáno na účast na nemocenské pojištění v zaměstnání či při podnikání.

Kde se dávka vyřizuje

zaměstnanci nemocenské lístky odevzdávají zaměstnavatelům, kteří je následně předávají na okresní správy sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) odevzdávají nemocenské lístky přímo na okresní správy sociálního zabezpečení.

Potřebné tiskopisy:

nemocenský lístek má předepsaný formát, vystavuje jej lékař.

Kdo, respektive kdy, máte na tuto dávku nárok

Na nemocenské mají nárok zaměstnanci, kteří jsou ve svém pracovním poměru účastni nemocenského pojištění (nevztahuje se tedy například na zaměstnance, kteří pracují na základě dohody o provedení práce), a to prakticky od započetí zaměstnání.

Naopak OSVČ musí být účastni nemocenského pojištění minimálně po dobu 3 měsíců a nemocenské pojištění je pro ně dobrovolné. Záleží tedy přímo na nich, zda se k nemocenskému pojištění přihlásí a jakou výši platby pojištění si zvolí. Podmínka tří povinných měsíců pro účast na pojištění neplatí pro OSVČ, kteří se přihlásili k pojištění hned v době, kdy začali podnikat.

I když zaměstnanec ukončil zaměstnání běží mu ještě ochranná lhůta pro nárok na nemocenské, která trvá sedm kalendářních dnů ode dne, kdy ukončil svůj pracovní poměr.

Nárok na nemocenské nemá ten, kdo si pracovní neschopnost přivodil úmyslně. Pokud si tedy svoji nemocenskou přivodil účastí ve rvačce, jako následek opilosti či pod vlivem omamných látek nebo při spáchání úmyslného trestného činu, dostane nemocenské v poloviční výši.

Výše dávky

Výše nemocenského za kalendářní den činí po celou dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, který se vypočítává z hrubé mzdyz posledního zaměstnání za posledních 12 měsíců. Pokud poslední zaměstnání trvalo kratší dobu, než je 12 měsíců, vypočítává se z celé délky zaměstnání.

Pro orientační výpočet dávky lze využít naše kalkulačky:

Nemocenská pro zaměstnance

Nárok na nemocenské dávky

 Kč

 

Nemocenská pro OSVČ

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

 Kč
 Kč

 

Jak dlouho lze dávku pobírat:

Nemocenské se poskytuje od patnáctého dne nemoci (po dobu prvních 14. dnů vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy ze svých prostředků). Celkem lze nemocenské pobírat 380 kalendářních dnů, v odůvodněných případech lze požádat o prodloužení podpůrčí doby, o tomto prodloužení pak rozhoduje posudková komise OSSZ.

Některá úskalí spojená s dávkou:

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

  1. Pracuji na základě dohody o pracovní činnosti, můj příjem kolísá, někdy činí 2 000 korun, někdy méně. Jak je to s mým nemocenským pojištěním, mám nárok na nemocenskou?
    U dohody o pracovní činnosti je zaměstnanec účasten nemocenského pojištění v těch měsících, ve kterých dosáhl příjmu minimálně 2 000 korun. Pokud tedy onemocní v měsíci, kdy jeho příjem částky 2 000 korun nedosáhl, nebude mít na nemocenské nárok.
  2. Jsem na rodičovské dovolené s dítětem, stále mi trvá zaměstnání, pobírám rodičovský příspěvek. Nyní jsem znovu těhotná, mám rizikové těhotenství. Mám nárok na nemocenskou ze zaměstnání?
    Nemocenské má nahrazovat příjem ze zaměstnání v případě, že zaměstnanec nemůže z důvodu nemoci pracovat. Proto se nemocenské neposkytuje ve dny, kdy má zaměstnanec omluvené pracovní volno, což je také rodičovská dovolená. Nárok na nemocenskou vám vznikne až od skončení rodičovské dovolené, tj. od data vašeho návratu do zaměstnání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2014 8:42, zuzana dohnalova

Kdyz me konci podpurci doba a jsem stale dusevne nemocna uzivam antidepresiva mam narok na prodlouzeni nemocenske

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2010 12:21, anna

dobry den ja bych ani nerekla ze ti nahoře spiš nad něma jsou ještě jini ja bych rada sla pracovat klidně i do karlovych varu ano v pohodě ale lidi jsou proziravy prijdu tam začnou si mě všimat budou mit o mě informace a zabiji mě vite jak to je nemysliš zaplatiš.Každy si ted vseckeho všimame a mame hodně velky prehled nemusi to byt ani podnikatele na ty je velky metr mezi sebou ale začina byt i mezi obycejnyma lidma každy jeden člověk muže byt odposlouchavany a to vsecko je uz davno jenom to pred nama tajili

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

5. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

Snížením nemocenské pro dlouhodobě nemocné stát v letošním prvním pololetí ušetřil dvě miliardy korun. Další úspory plánuje už na příští rok. Jenže na ty doplatí podnikatelé, kteří... celý článek

Přes tisíc nemocných porušilo léčebný režim a přišlo o nemocenskou

27. 8. 2009 | Eva Sovová

Přes tisíc nemocných porušilo léčebný režim a přišlo o nemocenskou

Hodit se marod a nedodržovat na neschopence léčebný režim se nevyplácí. Okresní správy sociálního zabezpečení přitvrdily kontroly. Zpět do práce muselo již celkem 648 simulantů, přes... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Partners Financial Services