Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 10. 12. 2007
Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci
Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a rekonvalescence dlouhá. Proto se může vyplatit pojistit se proti ušlému výdělku.

Řada tuzemských pojišťoven se shoduje, že nejnovějším hitem pojistného trhu je soukromé pojištění denních dávek při pracovní neschopnosti. O toto finanční přilepšení se nyní zajímají hlavně lidé s vyššími příjmy.

Porovnat jednotlivé produkty pojišťoven je ovšem obtížné. Některé pojišťovny vyplácejí denní dávky od počátku pracovní neschopnosti, další od 15. dne a jiné například od 29. dne. Vždy je třeba vycházet z konkrétní míry vlastního rizika. Obecně se dá říci, že soukromé pojištění denní dávky sice není laciné, ale při dlouhodobé pracovní neschopnosti se může vyplatit. Cena této soukromé pojistky přitom roste s přibývajícím věkem a pro muže je zpravidla o něco levnější než pro ženy. Peníze pojišťovny vyplácejí do několika dnů po předložení dokladu o počátku a ukončení pracovní neschopnosti. V některých případech mohou ale požadovat i další zdravotní dokumentaci.

Například 35letý muž - živitel rodiny, který se u UNIQA pojišťovny pojistí na pevnou 300korunovou denní dávku, jež mu pojišťovna bude vyplácet od 15. dne pracovní neschopnosti, zaplatí roční pojistné ve výši 4 140 Kč. Jestliže onemocní a bude na nemocenské například 45 dnů, soukromou pojistkou získá pro svou rodinu přilepšení ve výši 4 860 korun (300 krát 30 dnů minus 4 140 Kč za roční pojistné). Při opakovaném onemocnění, jež by si vyžádalo například 20 dnů pracovní neschopnosti, by získal dalších 1 500 korun (300 krát 5 dnů).

VZP vyplácí soukromě připojištěným klientům za den maximálně 260korunovou dávku, a to až od 29. dne pracovní neschopnosti (nikoliv zpětně) maximálně však do 365. dne trvání započaté pracovní neschopnosti. Pojištění na 300korunovou denní dávku u pojišťovny Kooperativa by 35letého muže přišlo měsíčně na 624 Kč, celkem 7 488 korun za rok. Podstatné ale je, že klientovi hradí tato pojišťovna denní dávky zpětně, a to od prvního dne. Náklady na roční pojistku se vrátí při 25 dnech pracovní neschopnosti.

"Nalezení optimální varianty závisí vždy na konkrétních potřebách a situaci klienta, tj. na výši jeho příjmů, splácení úvěrů, rodinné situaci, životních nákladech, úsporách apod. Jako výchozí variantu zpravidla doporučujeme maximální pojistitelnou denní dávku, která spolu se státní nemocenskou pokrývá zhruba 90 procent čistého příjmu s výplatou dávky od 29. dne. Měsíční pojistné by v případě muže ve věku 35 let, pojištěného na denní dávku 300 Kč od 29. dne činilo 234 Kč," vysvětluje Václav Bálek, mluvčí Česká pojišťovny.

Na druhé příčce zájmu o soukromé pojištění zdraví je nyní pojištění denních dávek při hospitalizaci. Zvýšený zájem o toto připojištění vyvolává skutečnost, že od ledna se bude platit za každý den strávený v nemocnici 60 korun. Opět jde o pojistku sjednanou individuálně nad rámec veřejného zdravotního pojištění, ze které může soukromě pojištěný pacient získat za každých 24 hodin strávených v nemocnici sjednanou částku.

Například roční pojistka pro případ hospitalizace sjednaná u UNIQA pojišťovny přijde 50letého muže na 610 Kč. Pokud onemocní a je hospitalizován, za každý den v nemocnici mu tato pojišťovna vyplatí 100 Kč. U České pojišťovny by roční pojistné pro muže ve věku 50 let s denní podporou ve výši 100 Kč stálo 672 Kč. Kooperativa pojišťuje nyní hlavně hospitalizaci v případě úrazu. Roční pojistka na stokorunovou denní dávku při hospitalizaci stojí 50letého muže 456 Kč.

O soukromé pojistce denní podpory při hospitalizaci se vyplatí uvažovat například s přibývajícím věkem nebo při značné pracovní zátěži a dlouhodobých stresových situacích. Peníze pojišťovny vyplácejí po předložení propouštěcí zprávy z nemocnice a vyplnění dalších předepsaných dokladů. Opět platí, že cena této soukromé pojistky s přibývajícím věkem roste.

Soukromě je možné u mnohých pojišťoven připojistit také nadstandardní ubytování při pobytu v nemocnici. VZP v případě komerčního připojištění například nezkoumá, zda klient ve skutečnosti nadstandard platil, ale proplatí mu to, na co má nárok z pojištění. Maximálně však 260 Kč za den pokud je splněna minimální doba hospitalizace čtyři dny a to zpětně od prvního dne. Maximální doba plnění je omezena na 30 dní v každém roce.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

31. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

Počet kontrol lidí na nemocenské roste a zvyšuje se i počet postihů. Za porušení léčebného režimu hrozí snížení nemocenských dávek, ale také jejich úplné odnětí. Do problémů může nemocného... celý článek

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Vše o nemocenských dávkách. Otázky a odpovědi.

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Partners Financial Services