Reformováno: Jak se od ledna změní dávky v hmotné nouzi

Reformováno: Jak se od ledna změní dávky v hmotné nouzi
Dlouhodobě nezaměstnaní už nebudou dostávat tak vysoké sociální dávky jako dosud. Vláda doufá, že tím lidi bez práce přiměje k aktivnějšímu hledání nového zaměstnání.

V rámci změn, které nastanou od ledna 2008 v sociální oblasti, dojde ke změnám také u dávek pomoci v hmotné nouzi. Tyto dávky začaly v roce 2007 poskytovat sociální odbory městských úřadů a nahradily dřívější doplatky do životního minima. Nyní se měsíčně poskytuje zhruba 90 tisíc příspěvků na živobytí a asi 30 tisíc doplatků na bydlení.
Zpřísnění podmínek pro získání nových dávek ve srovnání s předchozími dávkami podstatně snížilo počet lidí, kteří je pobírají. I letošní změna nejspíš způsobí, že na dávky v hmotné nouzi a některé další sociální dávky dosáhne méně lidí.

Prvním předpokladem k tomu bude, že se ruší povinnost státu zvyšovat hodnotu životního a existenčního minima při růstu životních nákladů. Vláda si sice ponechala zadní vrátka ve formulaci, že částky životního minima, na jejichž základě se posuzuje nárok na dávky, zvýšit může, pokud bude chtít, ale zákon ji k tomu již nebude zavazovat. V roce 2008 proto zůstanou částky životního minima na stejné úrovni jako letos. (Své životní minimum si můžete spočítat v naší kalkulačce)

Dávky pomoci v hmotné nouzi

Od ledna 2008 se tyto dávky zpřísňují zejména pro osoby dlouhodobě nezaměstnané, které nepracují dvanáct měsíců a déle. U takto dlouhodobě nezaměstnaných se nově bude vycházet při posuzování nároku na dávky z částky existenčního minima 2 020 Kč, které je nižší než životní minium. Aby toto ustanovení nebylo příliš tvrdé, bude existovat výjimka u osob starších 55 let, osob částečně invalidních a u rodičů pečujících o děti do 12 let.

Zmíněná doba dvanácti měsíců se začne počítat teprve od ledna 2008, takže k prvnímu snížení dávek dojde teprve do ledna 2009. Ihned od ledna 2008 se ovšem ruší zvýšení dávky pomoci v hmotné nouzi o 600 Kč po dvanácti měsících nezaměstnanosti, protože toto opatření mělo demotivující účinek a vedlo ke snaze setrvat na sociálních dávkách. Snahou státu však je naopak motivovat k nalezení práce. (Více si o dávkách v hmotné nouzi přečtěte v článku: Dávky v hmotné nouzi jenom nízký příjem nestačí)

Od ledna 2008 se mění i další sociální dávky.

Příspěvek na zvýšené životní náklady
Tato dávka se od ledna 2008 začlení do plejády sociálních dávek, které budou zrušeny. Dosud ji dostávali lidé (i zdravotně postižené děti), kteří měli kompenzační, ortopedické či jiné pomůcky a vznikaly jim náklady s používáním těchto pomůcek. Výše dávky byla do 200 Kč měsíčně.

Příspěvek na péči
Příspěvek na péči slouží zdravotně postiženému člověku k úhradě za sociální služby, které nezbytně potřebuje. Od ledna 2008 se u tohoto příspěvku v případě hospitalizace jeho příjemce či při jeho pobytu v zařízení určeném pro ústavní léčbu nebo ve výkonu trestu zastaví výplata tohoto příspěvku, pokud hospitalizace trvá celý kalendářní měsíc. (Více si o příspěvku na péči přečtěte v článku Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem.)

Zpřísní se také kontrola využívání příspěvku na péči. Pokud člověk pobírající příspěvek neuvede, jakým způsobem jej využívá k zabezpečení péče o svou osobu, bude mu vyplácení příspěvku zastaveno. Zákon se tak snaží docílit cíleného využití příspěvku na péči, a to na zaplacení sociálních služeb, tedy ne pouze k vylepšení příjmu jeho poživatele.

Novinkou také je, že při výpočtu dávek pomoci v hmotné nouzi se v rámci společně posuzovaných osob nebude příspěvek na péči započítávat jako příjem. Například když matka pečuje o zdravotně postižené dítě, tzn. dítě jakoby matce za péči platí příspěvkem na péči, tak tento příjem se nebude do příjmu rodiny pro potřeby výpočtu nároku na dávky v hmotné nouzi započítávat.

Je snížení sociálních dávek dlouhodobě nezaměstananým správným krokem?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2007 14:23, Jenka

Souhlasím, že se dávky v nezaměstnanosti sníží, já bych těm co nechtějí dělat nedala ani to .Když zdravý člověk odmítne třeba veřejně prospěšné práce při úklidu sněhu a jiné, tak ať nejí. V zimě neuklizené městské komunikace,na které techn.služby nestačí a chlapi zdraví jakm řípy se válejí doma.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2007 9:09

Nejsi dobrý člověk. Nedokážu si představit, že sedíme u bohatého stolu a někoho necháme o hladu.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Drsné škrty porodného

5. 11. 2007 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Reformováno: Drsné škrty porodného

Reforma veřejných financí zasáhne dávky státní sociální podpory. Ruší se pohřebné a pastelkovné. Méně peněz od státu dostanou rodiče, kteří čekají v příštím roce narození potomka.

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

29. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

Nezaměstnané matky vedené v evidenci úřadů práce nebudou mít od ledna 2008 nárok na vyplácení peněžité pomoci v mateřství. Reforma veřejných financí postihne i osamělé matky, které... celý článek

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Partners Financial Services