Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí
Počet kontrol lidí na nemocenské roste a zvyšuje se i počet postihů. Za porušení léčebného režimu hrozí snížení nemocenských dávek, ale také jejich úplné odnětí. Do problémů může nemocného dostat třeba nefunkční zvonek.

Pokažený zvonek u dveří může pořádně zavařit. Zažila to paní Lenka, která dostala angínu, a její lékařka ji nechala na nemocenské. Léčila se přesně podle pokynů. Brala léky a ležela v posteli. Jednoho dne našla ve schránce oznámení, že porušila léčebný režim a ať se dostaví k ošetřujícímu lékaři a tento prohřešek vysvětlí. Jenže paní Lenka neměla co vysvětlovat. Celou dobu byla doma. Problém byl v nefunkčním zvonku. Kontrolor ze správy sociálního zabezpečení se prostě nedozvonil a usoudil, že pacientka není doma. Pokud by paní Lenka tuto epizodu náležitě neobjasnila, hrozilo by jí snížení nemocenské. Kdyby šlo o opakovaný prohřešek, mohla by jí správa sociálního zabezpečení nemocenskou odejmout.

Kontroly dodržování léčebného režimu
v 1. čtvrtletí 2007 podle krajů
Kraj Rok 2007
Provedených kontrol Postihů
Moravskoslezský 9 768 306
Pražská správa sociálního zabezpečení (PSSZ) 9 491 167
Středočeský 8 265 161
Ústecký 7 810 123
Olomoucký 6 761 124
Pardubický 5 043 66
Jihočeský 4 991 32
Jihomoravský 4 176 64
Plzeňský 4 114 133
Karlovarský 3 298 50
Královéhradecký 3 163 66
Liberecký 2 737 87
Zlínský 2 053 55
Vysočina 2 005 36
Městská správa sociálního zabezpečení Brno (MSSZ) 1 815 83
CELKEM ČR 75 490 1 553
Podnět k provedení kontroly může dát zaměstnavatel, jako plátce nemocenských dávek, ošetřující lékař, u nezaměstnaných úřad práce. Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) se zabývají i anonymními podněty, které pošlou např. "dobří sousedé". Velká část kontrol se provádí nahodile, kdy si kontroloři vytipují osoby z registru práce neschopných vedených OSSZ.
Kontroloři mohou přijít každý den v týdnu, včetně víkendů, od osmi hodin ráno do osmi večer. Neměli by se dostavit v době povolených vycházek. Může se ovšem stát, že vycházky ošetřující lékař zapomněl nebo ještě nestihl OSSZ ohlásit. V takovém případě se vše rychle vysvětlí. Kontrolují se všichni nemocní, tedy i ženy s rizikovým těhotenstvím. Když kontrolor přijde, měl by prokázat totožnost oprávněním ke kontrole, aby nemohlo dojít k záměně nebo zneužití.

Účelem kontroly je zjištění, zda nemocný dodržuje léčebný režim. To znamená, zda je doma a dodržuje režim, který si dané onemocnění vyžaduje. Pokud má dotyčný oficiálně chřipku a kontroloři ho zastihnou v plavkách na lehátku před domem, nebo jim otevře ve špinavých montérkách, budou to nepochybně kvalifikovat jako nedodržení léčebného režimu.

Nemocný se musí zdržovat v místě, které uvede ošetřujícímu lékaři jako místo pobytu v době nemoci. Může jít o libovolnou adresu. Kontroloři totiž půjdou právě tam. Pokud bude nemocný jinde, třeba v místě trvalého bydliště, které lékaři nenahlásil při vystavení nemocenského lístku, má problém. Nemocný musí zajistit řádné označení zvonku a bytu svým jménem. Provedení kontroly kontroloři zaznamenají do nemocenského lístku.

Pokud kontrolor zjistí, že nemocný nebyl doma či porušil léčebný režim, vhodí do schránky upozornění s označením dne a hodiny, kdy dotyčný nebyl zastižen doma, čímž porušil léčebný režim. K této skutečnosti se nemocný může vyjádřit, eventuelně vysvětlit, kde v danou dobu byl. Obecně má na vyjádření lhůtu osmi kalendářních dnů. Kontrolor však může tuto lhůtu zkrátit.

Trestem za porušení léčebného režimu je snížení či odnětí nemocenské. Za mírnější porušení, např. nezastižení doma, se nemocenská sníží - u nemocných, kteří mají nezaopatřené děti či manželku bez příjmu o čtvrtinu, u ostatních zpravidla o polovinu. V případě hrubého, zejména opakovaného porušení léčebného režimu může OSSZ nemocenskou odebrat úplně. Správa sociálního zabezpečení může rovněž nemocenskou ukončit, pokud zjistí, že další setrvání na nemocenské už není potřeba.

Žádný z trestů nelze uložit zpětně. Sankce se počítá nejdříve ode dne, kdy kontrolor přistihl nemocného při porušení léčebného režimu. Trest může být uložen až do konce nemocenské, avšak zpravidla se ukládá pouze na omezený počet kalendářních dnů. Pak může být provedena další kontrola a pokud je vše v pořádku, může OSSZ nemocenskou obnovit v plné výši.

Počet kontrol se celorepublikově zvyšuje. V letošním prvním čtvrtletí bylo provedeno o 10 976 kontrol více než v prvních třech měsících roku 2006. Rroste i počet postihů. Letos jich v prvním kvartále správy sociálního zabezpečení uložily o 341 více než loni.

Co si o provádění kontrol myslíte vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2007 9:43, jezevec

Nic proti kontrolám, ale princip že když "kontrolor se údajně nedozvonil" zakládá titul pro sankce, nebo byť jen pro vysvětlování a dokazování neviny - mi přijde právně pochyb(e)ný.
Kdo kontroluje kontrolora?
Kdo verifikuje že opravdu zvonil?
Kdo verifikuje že lístek nehodil o půlnoci?
Je definován způsob "označení zvonku" na dveřích?
Jak se prokazuje že pacient spí? Že nejde proud?
Je zakázáno vypnout zvonek, když chci mít klid, jen proto co kdyby náhodou přišel kontrolor?
Pokud kontrolor neprokáže explicitní porušení režimu (například chytí menocného v montérkách či v autě), měla by platit presumpce neviny.

+71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

8. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

Významné změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění, které na nás měly letos čekat, se nekonají. Nemocenské se bude nadále platit z erární kasy. Nemocné pracovníky a matky na mateřské... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

10. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

Počátkem roku 2007 má začít platit nový zákon o nemocenském pojištění. V tuto chvíli je v poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy senátorů. Nový zákon problémy nemocenského pojištění... celý článek

Partners Financial Services